Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prihvaćen sporazum sa jednim od osumnjičenih za terorizam u CG


Priđenje osumnjičenih za pokupaj terorističkog napada 16. oktobra 2016., arhivski snimak

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić prihvatio je danas sporazum koji je Mirko Velimirović sklopio sa Specijalnim tužilaštvom, u kojem je priznao da je bio član kriminalne organizacije koja je planirala izazivanje haosa u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra.

Po ovom sporazumu, Velimirović će biti uslovno osuđen na šest mjeseci, a uslovna kazna će trajati godinu, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije

Velimirović je ranije danas, kako prenosi portal Vijesti, na ročištu u sudu priznao da je nabavio automatske puške, ali da je onemogućio da se unesu u Crnu Goru i da ih je uništio i rasklopio i bacio u jezero.

On je rekao da je od Aleksandra Sinđelića dobio 30 hiljada eura da kupi oružje koje je grupa Bratislava Dikića trebala da iskoristi i izazove krvoproliće tako što će da zauzme Skupštinu Crne Gore na dan izbora 16. oktobra.

"Zaslužujem orden da mi se dodijeli, jer sam spasio crnogorski narod i državu, a ne da mi se sudi. Iz patriotskih razloga sam ovo uradio. Da bih se odužio crnogorskom narodu koji je spasio srpsku vojsku. Oni koji znaju istoriju znaju o čemu pričam", izjavio je Velimirović.

Specijalni tužilac Saša Čađenović je ranije danas rekao da je izjava Velimirovića istinita i nije bajka.

"Opravdano je da sud prihvati izricanje uslovne osude od šest mjeseci uslovno na godinu", kazao je ranije danas Čađenović.

Ukoliko dođe do podizanja optužnice za pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori, to suđenje bi trebalo da bude javno, poručila je predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica.

"Vjerovatno da ćemo dozvoliti, s obzirom na poslovnike zakona o krivičnom postupku, to je jedina moja ovlast i ja ću je iskoristiti, neka javnost bude u cjelosti informisana tako što će se javno pratiti to suđenje, ukoliko dođe do optužbe", naglasila je Medenica, prenosi portral RTCG.

Kao organizatori kriminalne grupe označeni su bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić i Aleksandar Sinđelić, a traje istraga i o upletenosti još nekih lica.

XS
SM
MD
LG