Dostupni linkovi

Ruski robijaš pušten iz zatvora da se bori u Ukrajini upleten u ubistvo i pokušaj silovanja civila


Telegram poruke višeg ruskog vojnog oficira otkrivaju dosad neobjavljene detalje o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, uključujući pogubljenja dvoje civila.
Telegram poruke višeg ruskog vojnog oficira otkrivaju dosad neobjavljene detalje o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, uključujući pogubljenja dvoje civila.

Pišu: Irina Romalijska i Baktigul Činibaeva

Ruski vojnik je u novembru 2022. oteo dva čovjeka u ukrajinskoj regiji Zaporožje i odveo ih u šumu gdje su upucani u glavu i ostavljeni na samrti ili mrtvi.

Ubistvo Mikole Homnikova (32) i Sergeja Holubenka (20) su među desetinama slučajeva, samo u regiji u Zaporožja, u kojima su ruske snage ubijale civile u neborbenim situacijama od kada je Moskva pokrenula opsežnu invaziju na Ukrajinu, kako navode ukrajinski tužioci.

Istraživanje ovih slučajeva predstavlja izazov, s obzirom na nemogućnost ukrajinskih vlasti da pristupe područjima koja su pod okupacijom ruske vojske.

Međutim, nova istraga Current Timea, zajedničkog projekta Radija Slobodna Evropa i Glasa Amerike na ruskom jeziku, došla je u posjed internih dokumenata ruske vojske koji otkrivaju prethodno nepoznate detalje o ubistvo dvojice muškaraca, za koje ukrajinski tužioci kažu da su bili civili i da nisu imali veze sa ukrajinskom vojskom, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Na osnovu ovih dokumenata, uključujući i interni vojni izvještaj i glasovne poruke viših ruskih oficira na Telegramu, novinari su saznali da je navodni ubica bio jedan od desetine hiljada ruskih zatvorenika koje je Kremlj poslao da se bore u Ukrajini.

Osumnjičeni, vojni vozač po imenu Batraž Slanov, osuđen je na godinu dana zatvora samo dva dana prije nego što je Putin pokrenuo invaziju 24. februara 2022., a za svega nekoliko mjeseci se borio u Ukrajini, kako pokazuju interni dokumenti ruskog ministarstva unutrašnjih poslova koje je pregledao Current Time i Systema, istraživačka jedinica Ruskog servisa Radija Slobodna Evropa.

Interni izvještaj ruske vojske o ubistvu Homnikova i Hokubenka takođe uključuje detalje koji nagovještavaju da je Slanov pokušao da siluje ženu koja je u srodstvu sa dvije žrtve.

Ljudmila Veremilj, zamjenica gradonačelnika za naselje Novomihajlivka, gdje su živjele dvije žrtve, rekla je da su i druge lokalce takođe ubili pripadnici ruske vojske.

"Znamo za nekoliko slučajeva. Na primjer, stanovnik Novomijlivka je upucan dok se kretao po selu poslije policijskog časa", rekla Veremilj. "Takođe znamo za dva stanovnika naše zajednice koji su držani zarobljeni u podrumu i onda navodno oslobođeni, ali njihova tijela su nađena u polju ujutru. Imali su rupe od metaka u glavi."

"Istinu govoreći, mislim da ćemo saznati za još više slučajeva nakon što prestane okupacija", dodala je Veremilj.

'Ružan incident'

Komandir 58. kombinovanog odreda vojske, general-major Sergej Medvedev je 25. novembra 2022. poslao glasovnu poruku sa Telegram profila svom zamjeniku, Vitaliju Šopagi, dajući mu instrukcije da mu se hitno javi zbog "ružnog incidenta".

Ukrajinski obavještajci su ostvarili pristup Telegram profilu Medvedeva i podijelili su otkriveni sadržaj sa Current Time-om, koji je nezavisno bio u stanju da potvrdi autentičnost poruka.

Narednog dana, Šopaga je Medvedevu poslao dokument pod naslovom "Izvještaj o ubistvu dva civila od strane oficira motorizovane streljačke divizije".

Izvještaj u detalje iznosi kako je Slanov, koji je bio vozač u diviziji, i nekoliko drugih ruskih vojnika, sedmicu ranije posjetilo domove lokalnih stanovnika u selu Novomihajlivka na koje se sumnjali da su dojavljivači za ukrajinsku vojsku. Navodi se kako su Rusi otišli iz sela nakon što nisu našli nikakve dokaze.

Nekoliko dana kasnije, nakon što su se napili od domaćeg vina, ista grupa ruskih vojnika i Slanov su odlučili da "strastveno" ispituju seljane, napisao je Šopaga u izvještaju Medvedevu, kojeg zovu kodnim imenom Jermak.

Slanov je otišao u kuće Homnikova i Holubenka, stavio ih u automobil, i zajedno sa poznanicima odvezao je dva čovjeka do šume pored sela. Slanov je onda "obojicu upucao u glavu jer su odbili da priznaju", napisao je izvještaj.

Izvještaj daje indikacije da su dvije žrtve ubijene u ranim jutarnjim satima 23. novembra 2022. nakon čega je Slanov i njegovi poznanici, takođe u vojnim uniformama, uzeli Holubenkovu ženu, koja je takođe sestra Homnikova, izveli je iz kuće i pokušali da je prisile da prizna da je ukrajinskoj vojsci davala informacije o ruskim snagama koje je nalaze na tom području.

Dok su je odvodili Slanov je iznenada zaustavio vozilo i naredio joj da mu pruži oralni seks, stoji u izvještaju. Nakon što je ona odbila, Slanov se onesvjestio, a žena je pobjegla iz vozila.

Slanov se kasnije vratio u svoju jedinicu gdje ga je dva dana kasnije uhapsila ruska vojska.

Ni Homnikov niti Holubenko nisu bili dojavljivači ukrajinske vojske, kako kaže Veremilj, zamjenica seoskog gradonačelnika i Mikita Kovalevski, šef kancelarije regionalnog tužioca za istraživanje ratnih zločina u Zaporožju.

"Istraga je otkrila da su vojnici ruskih oružanih snaga oteli dva civila iz njihovih domova i ubili ih koristeći automatsko oružje", rekao je Kovalevski za Current Time.

Veremilj je opisala Homnikova i Holubenka kao "obične seoske momke".

Ruski zatvorenik plaćenik

Slanov (34), služio je u vojnoj formaciji zvanoj Oluja, čiji redovi uključuju ruske zarobljenike koji su se prijavili da se bore u Ukrajini, kao zamjenu da ne bi služili kaznu.

Current Time je pregledao zapise iz kaznene baze podataka ruskog ministarstva unutrašnjih poslova koji pokazuju da je Slanov višestruko osuđivan u Rusiji, uključujući dva slučaja krađe i više incidenata vožnje u pijanom stanju koji su rezultirali nesrećama u kojima su drugi zadobili povrede.

Njegove kazne su uključivale zatvorsku kaznu: posljednja je bila dana prije invazije na Ukrajinu, kada je osuđen na godinu dana u zatvoru s maksimalnim osiguranjem i četverogodišnju suspenziju vozačke dozvole, pokazuju podaci ministarstva unutrašnjih poslova.

Ali, svega nekoliko mjeseci po izricanju kazne on se pridružio ruskoj vojsci kao vozač u diviziji, uprkos tome što je bio osuđivan za vožnju u pijanom stanju i rizičnu vožnju.

Najnoviji podaci o Slanovu u bazi podataka ministarstva unutrašnjih poslova su od 16. januara 2023., za hapšenje zbog navodnog ubistva dvojice zarobljenih civila. Izvještaj, u kojem se žrtve ne imenuju, sadrži listu krivičnih djela za koja se tereti kao "ubistvo dvije ili više osoba".

Current Time je pokušao da kontaktira Medvedeva i njegovog zamjenika Šopagu tražeći komentar o ubistvu dvojice civila u Novomihajlivki.

Šopaga je na upit poslan putem WhatsAppa odgovorio: "Pogriješili ste".

Kada je Current Time proslijedio Šopagi dio audio razgovora s Medvedevom, on je deaktivirao svoj WhatsApp račun.

Medvedev nije odgovorio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG