Dostupni linkovi

Steinmeier: Izbor Trumpa prekid sa starim poretkom


Koji koncepti svjetskog poretka će se nametnuti u 21. vijeku, kako će izgledati sutrašnji svijet, ništa se ne zna, sve je potpuno otvoreno: Frank-Walter Steinmeier
Koji koncepti svjetskog poretka će se nametnuti u 21. vijeku, kako će izgledati sutrašnji svijet, ništa se ne zna, sve je potpuno otvoreno: Frank-Walter Steinmeier

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier ocijenio je da izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD predstavlja prekid sa starim poretkom i predvidio neizvjesna vremena za svijet.

Šef njemačke diplomatije je u uvodniku objavljenom u listu "Bild am Zontag", dva dana nakon inauguracije Donalda Trumpa za 45. predsjednika SAD, napisao da svijet treba da bude spreman za "uzburkana vremena".

"Sa izborom Donalda Trampa, svijet 20. vijeka je definitivno prevaziđen", napisao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i dodao:

"Koji koncepti svjetskog poretka će se nametnuti u 21. vijeku, kako će izgledati sutrašnji svijet, ništa se ne zna, sve je potpuno otvoreno", naveo je, Steinmeier, inače oštar kritičar Trampa tokom američke izborne kampanje.

No, Steinmeier je ukazao na to da na vlast u Washingtonu ne stupa samo Donald Trump, nego i njegov tim.

Steinmeier, za koga se očekuje da će sredinom februara biti izabran za predsjednika Njemačke, poručio je da će se Njemačka truditi da uspostavi dijalog sa Trampovim timom i da "izloži novoj administraciji naš stav, naše vrijednosti i naše interese".

Vremena "novog globalnog nereda": Portreti Vladimira Putina, Marine Le Pen i Donalda Trumpa
Vremena "novog globalnog nereda": Portreti Vladimira Putina, Marine Le Pen i Donalda Trumpa


Njemački šef diplomatije je kazao i da prilikom svake političke tranzicije ima neizvjesnosti, ali da u ovim vremenima "novog globalnog nereda" to ide dalje i da je "mnogo toga u igri".

Njemački ministar je rekao i da je siguran da će u Washingtonu naći sagovornike koji znaju da su velikim zemljama, također, potrebni partneri.

"Bićemo spremni za dijalog i novoj administraciji pojasniti naše stavove, vrijednosti, ali i interese", najavio je Steinmeier i izrazio optimizam da će u Washingtonu i dalje imati dobrog partnera.

"Svjestan sam toga da se moramo pripremiti na nemirna vremena, na poneke nepredvidljivosti i neizvjesnosti. No, polažem nadu u to da ćemo u Washingtonu naići na sagovornike koji će pomno saslušati, jer su i oni svjesni da i velike zemlje trebaju partnere i da su spremni zajednički kročiti s dobrim prijateljima i provjerenim saveznicima", zaključio je Steinmeier.

Inače, socijaldemokrata Frank-Walter Steinmeier i ranije je kritikovao Donalda Trumpa, još u vrijeme dok je američki predsjednik bio kandidat za tu funkciju.

U pisanom intervjuu za agenciju Reuters, Steinmeier je još polovinom jula govorio da Trump predstavlja prijetnju po američku i svjetsku sigurnost zbog svoje "politike straha i izolacije".

Mjesto njemačkog ministra vanjskih poslova trebao bi preuzeti donedavni predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz
Mjesto njemačkog ministra vanjskih poslova trebao bi preuzeti donedavni predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz


On je kazao i da je zabrinut povodom, kako je naveo, Trumpovih dvosmislenih obećanja da će "ponovo učiniti Ameriku snažnom", dok istovremeno najavljuje smanjenje broja vojnika stacioniranih u inostranstvu.

"To je kontradiktorno i brine me. Politika straha i izolacije će donijeti manje, a ne više sigurnosti, i biće opasna, ne samo za Sjedinjene Američke Države, već i za Evropu, kao i za ostatak svijeta", istakao je njemački šef diplomatije.

Prema njegovim riječima, aktuelna krizna situacija u svijetu navodi ljude da potraže lake odgovore, ali je izazov da se pronađu rješenja koja bi funkcionisala, a koja ne počivaju na jednostavnim sloganima ili podizanju.

Socijaldemokratski političar bi sredinom februara trebao biti izabran na funkciju predsjednika države.

Njegov je izbor izvjestan, jer ga podržavaju najveće dvije snage u tzv. Saveznom skupu, tijelu koje se sastaje samo kako bi izabralo predsjednika.

Mjesto njemačkog ministra vanjskih poslova, prema sadašnjim saznanjima, trebao bi preuzeti donedavni predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG