Dostupni linkovi

Srebrenica i pomoć Beograda: Skupljanje jeftinih političkih poena


Srebrenica, april 2016.
Srebrenica, april 2016.

Bez obzira na burna prepucavanja oko toga ko može, a ko ne može doći na obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici i najave da bi mogle biti obustavljene investicije iz Srbije koje su dogovorene za pomoć ovom gradu, u opštini Srebrenica vjeruju da će sve ostati onako kako je dogovoreno.

I mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić danas je Obrenovcu izjavio je da će Vlada Srbije Srebrenici uplatiti svih pet miliona eura, kako je najavljeno prošle godine. Rekao je da bi bilo besmisleno da Srbija ne ispuštuje obećano zbog poruka koje su nedavno došle iz Srebrenice.

Analitičari vjeruju da su ishitrene izjave – i sa jedne, i sa druge strane – plod težnje da se skupe jeftini politički poeni.

Podsjetimo, na investicijskoj konferenciji održanoj u novembru prošle godine, Vlada Srbije obećala je Srebrenici donirati pet miliona eura. Ta sredstva su, kako javljaju neki mediji, sada upitna budući da je načelnik Srebrenice javno rekao da oni koji negiraju genocid nisu dobrodošli u Potočare 11. jula.

Sve je počelo kada je načelnik Opštine Srebrenica javno kazao da je Organizacioni odbor za obilježavanje genocida u Srbrenici odlučio da svi oni koji negiraju genocid nisu dobro došli u Potočare. Ogradio se da nije samo riječ o državnom vrhu Srbije.

"Riječ je o odluci Organizacionog odbora ne samo za državni vrh Srbije nego za sve pojedince Ili institucije ili države koje to čine, a rijetke su one koje to čine, osim Srbije", rekao je Ćamil Duraković, načelnik Opštine Srebrenica.

Na ovu je izjavu, na konferenciji za novinare, nekoliko dana kasnije odgovorio mandatar za sastav nove vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

"Nećemo da vam smetamo. Ako vam smeta to što ćemo da stavimo cvet ili položimo venac, iskažemo pijetet prema vašim žrtvama, nećemo da dođemo", kazao je Vučić.

Ove su izjave bile dovoljan povod da se samo nekoliko dana pred obilježavanje genocida u Srebrenici i ukopa novih identifikovanih žrtava ovog zločina, otvori pitanje povlačenja novca koje je za Srebrenicu obećala Vlada Srbije.

Od pet miliona eura, koliko je dogovoreno na investicijskoj konferenciji, dva miliona su uplaćena na račun Opštine odmah nakon održavanja ovog regionalnog skupa, a ostatak novca planirano je uplaćivati kroz razvojne projekte.

Bez uslovljavanja

Rade Obradović iz Ministarstva građevinarstva i infrastrukture Srbije, kaže za RSE da je za projekte u Srebrenici u ovogodišnjem budžetu opredjeljeno 360 miliona dinara (oko tri miliona eura).

Obradović dodaje da je novac tu, da ništa nije upitno, i da samo vlasti u Srebrenici treba da odluče da li žele da ga uzmu.

Nakon što je saradnja tekla po planu, naglašava Obradović, vlasti u Srbiji iznenađene su posljednjim porukama iz Srebrenice. Za vlasti u Srbiji novonastala situacija neprijatno je iznenađenje, kaže on i dodaje da ne može da odgovori šta će biti sa planiranim projektima i preostala tri miliona eura.

U opštini Srebrenica ne vjeruju da će Vlada Srbije dovesti u pitanje dogovorene projekte.

Momčilo Cvjetinović, odbornik u Skupštini opštine Srebrenica, navodi da dogovoreni projekti nisu uslovljeni postupcima koji "imaju politički karakter ili pozadinu".

"Smatram da ne treba treba davati zapaljive izjave, treba sjesti i razgovarati. Nismo ispali dobri domaćini. Kada kažem, nismo to važi za cijelu Srebrenicu, jer je načelnik Opštine, načelnik cijelog područja", navodi Cvjetinović.

Savjetnik načelnika Opštine Srebrenica, Ćazim Salimović, podsjeća da su završeni raspisani tenderi. On ne vjeruje da će bilo šta biti promijenjeno.

"Završeni su tenderi koje je raspisao UNDP za most na Oštrici, za saobraćajnice i trotoare u gradu i za obdanište. Tender je istekao prije 15 dana. U prošloj sedmici su izabrane firme koje će raditi glavne izvedbene projekte, koji trebaju biti gotovi do polovine septembra. Nakon toga, UNDP raspisuje tender za izvođače radova. Taj tender će trajati tri do četiri sedmice. Realno je očekivati da se krene sa izvođenjem radova negdje krajem oktobra", kaže Salimović.

Rade Obradović podsjeća da je početkom godine stigla odluka Skupštine opštine Srebrenica da će novac biti uložen u glavnu gradsku saobraćajnicu dužine četiri kilometra, u izgradnju mosta na jezeru Perućac, te novi vrtić.

Opština Srebrenica je sklopila ugovor sa UNDP-om, koji daje tehničku podršku u realizaciji tenderskih i ostalih procedura.

Zaigrati pervezni ples

Za načelnika opštine Srebrenica nema ništa sporno u iznesenim stavovima. Ćamil Duraković tvrdi kako se investicijska konferencija organizovala zbog svih građana Srebrenice i da je pomoć koja treba stići iz Srbije korisna za sve koji žive u tom gradu.

No, sve to "nema veze sa Potočarima i obilježavanjem 11. jula".

Ćamil Duraković
Ćamil Duraković

"Ako je neko imao namjeru da kupi žrtve genocida i da kaže: 'Evo, daćemo pet miliona i možemo govoriti šta hoćemo i negirati,' i tako dalje, mislim da je to pogrešan put. Uvjeren sam da sâm premijer Vučić niti Vlada Srbije, nisu imali takvu namjeru", rekao je Duraković ranije u intervjuu za RSE.

Profesor Ustavnog prava iz Tuzle, Zlatan Begić, smatra da Srebrenica mora biti mjesto dubokog pokajanja i promišljanja o tome kako dalje živjeti.

"Vidimo da se političke vrhuške nimalo ne libe da svako-malo na stratištu Srebrenice postave pozornicu i tu zaigraju svoj pervezni ples. Smatram da je ovdje riječ ni o čemu drugom do o političkoj manipulaciji u jednom periodu koja prethodi lokalnim izborima u BiH i o jednoj političkoj situaciji u Srbiji koja je karakteristična. Znamo šta se tamo dešava posljednjih nekoliko mjeseci u smislu izbora, sastavljanja Vlade i tako dalje", zaključuje Begić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG