Dostupni linkovi

Vučić u Srebrenici: Poštovanje žrtvama genocida, 10 miliona maraka za razvoj


Vučić u Srebrenici: želimo da gradimo zajedničku budućnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

U Srebrenici se održava dvodnevna investiciona konferencija, a veliko zanimanje javnosti je pobudila zbog prisustva državnog vrha Bosne i Hercegovine i Srbije, prvenstveno Aleksandra Vučića, predsjednika vlade.

U taj gradić u sjeveroistočnoj Bosni, koji je ostao upamćen po genocid u julu 1995., Vučič je do došao sa 300 privrednika iz Srbije i to „obrazli“, kako to kažu u Bosni i Hercegovini.

Već od ponedjeljka će na računu Srebrenice biti novac kojeg je Vlada Srbije izdvojila toj opštini, a najavljeni su i brojni drugi projekti. Prije konferencije, sa bh predstavnicima vlasti, Vučić se poklonio žrtvama srebreničkog genocida u Memorijalnom centru u Potočarima.

Srebrenica je prvog dana investicione konferencije dobila i više nego što su se njeni čelni ljudi nadali, barem je tako je izjavio prvi čovjek Opštine Ćamil Duraković. Pet miliona eura dala je Vlada Srbije, od čega će dva već u ponedjeljak biti prebačena na opštinski račun. Duraković, mnogo očekuje i od drugog dana skupa i tvrdi kako će sav novac, kojeg opština dobije, pametno trošiti.

„Uglavnom su nas do sada predstavljali kao jednu ruralnu masu koja nema psihološki kapacitet da troši novac. Uglavnom su to trošili drugu u ime nas. Sada ćemo mi naš novac da trošimo“, poručio je Duraković.

Obećanja nisu izostala ni od predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Doduše, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nije bio posebno konkretan.

„Dobili smo oko 12 projekata Općine Srebrenica. Mi ćemo učestvovati u daljem razvoju i izgradnji spomen obilježja Srebrenica-Potočari, kako bi kompleks funkcionirao, a svakako ćemo učestvovati i u nekom od ovih 12 projekata“, kazao je Zvizdić.

Za razliku od Zvizdića, predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je konkretnu pomoć.

„Vlast u Republici Srpskoj će za podršku budžetu za naredne dvije godine izdvojiti po 500.000 maraka, a dodatno dva miliona maraka za određene projekte oko kojih ćemo se zajedno dogovoriti“, naveo je Dodik.

Uoči i tokom konferencije sve oči su bile uprte u srbijanskog predsjednika Vlade Aleksandra Vučića koji je u Srebrenicu stigao sa oko 300 privrednika. U ovaj gradić u sjeveroistočnoj Bosni, došao je, kako se to u Bosni i Hercegovini, kaže „obrazli“.

„Vlada Srbije na jutros održanoj sednici donela je odluku da izdvoji deset miliona maraka koja su odmah na raspolaganju Srebrenici na sledeći način: četiri miliona maraka prebacićemo direktno na račun Opštini Srebrenica. Poštovani Ćamile, imaćete taj novac na računu u ponedeljak. Zajedno sa vama, Republikom Srpskom i Bosnom i Hercegovinom želimo da oformimo tim koji će da radi na objektima, vaše lokalne kompanije da rade projekte u visini od šest miliona maraka i taj novac je spreman odmah. Za šta god kažete mi smo spremni istoga sekunda i taj novac vam stoji na raspolaganju“, poručio je Vučić.

Nije samo privreda bila u fokusu današnje konferencije, a ni Aleksandra Vučića. U više navrata je ponovio kako želi da Srebrenica bude most saradnje, da niko ne može vratiti ubijene, ali da treba napraviti drugačiju budućnost i gledati na one koji danas žive u tom gradu. Prijateljski odnosi sa Srebrenicom, ali i Srba sa Bošnjacima, bili su sastavni dio njegovog govora.

Ipak, novinare je najviše interesovao njegov odlazak u Memorijalni centar u Potočarima gdje su sahranjene žrtve srebreničkog genocida. Na tom mjestu Vučić je prijepodne položio cvijeće i poklonio se, a na novinarsko pitanje da li obilazak Memorijalnog centra znači i priznanje genocida, predsjednik Vlade Srbije je odgovorio:

„Što se tiče mog stava prema onome što se dogodilo u Srebrenici nikada ne bežim da o tome govorim i način na koji sam pognuo glavu pred srebreničkim žrtvama govori o poštovanju koje prema tim žrtvama imam. I ono što želim da govorim, govorim ja, i niko drugi ne mora da govori u moje ime“, kazao je Vučić.

U sličnom tonu govorio je i član bh Predsjedništva Bakir Izetbegović.

„Vjerujem da ćemo danas okrenuti jednu novu stranicu kada je u pitanju život u Srebrenici i kada su u pitanju odnosi u Bosni i Hercegovini i u regionu, i zato me posebno raduje prisustvo premijera Vučića kojeg, evo, pozdravljam pred vama danas. Vlada Republike Srbije je odlučila dati jednu izdašnu pomoć za Srebrenicu i da na različite druge načine pomogne život u Srebrenici“, rekao je Izetbegović.

Osamdesetih godina prošlog vijeka Srebrenica je bila peta po razvijenosti opština u Bosni i Hercegovini. Opština se razvijala na osnovu prirodnih resursa, poput- mineralne vode, ruda i šume. Bilo je oko 10.000 zaposlenih. Sve to je nestalo tokom rata, a grad je ostao upamćen po genocidu u julu 1995. Niko ne zna gdje je nestajao novac za obnovu grada koji je dolazio tokom posljednje dvije decenije. Ako je vjerovati Ćamilu Durakoviću, sadašnjem načelniku, to se više neće dešavati.

XS
SM
MD
LG