Dostupni linkovi

Slučaj Beljanski: Oduzimanje doktorata u funkciji sejanja straha


Slobodanu Beljanskom poslato je pismeno rešenje o poništavanju doktorata iz proceduralnih razloga: nije podneo zahtev za odbranu doktorata!
Slobodanu Beljanskom poslato je pismeno rešenje o poništavanju doktorata iz proceduralnih razloga: nije podneo zahtev za odbranu doktorata!

Odluka da se poništi doktorat Slobodana Beljanskog, poznatog novosadskog advokata i borca za vladavinu prava, pokušaj je da se ugrozi njegov lični i profesionalni integritet, rečeno je na konferenciji za štampu u Medija centru u Beogradu. To je način zastrašivanja, poručili su kolege i saradnici Slobodana Beljanskog.

Ovom uglednom advokatu koji je doktorirao pre 16 godina na Pravnom fakultetu u Novom Sadu poslato je pismeno rešenje o poništavanju doktorata iz proceduralnih razloga: nije podneo zahtev za odbranu doktorata!

U zemlji u kojoj se osporavaju doktorati i diplome zbog sumnje u plagijat i to i najviših funkcionera vladajućih partija bez konačne odluke matičnih fakulteta, rečeno je u Medija centru, donosi se brzopotezna odluka o akademskoj tituli čoveka koji je koautor jednog od udžbenika tog istog fakulteta na kome je predavao etiku prava kao doktor nauka.

Vida Petrović Škero, dugogodišnja sutkinja i bivša predsednica Ustavnog suda kaže da ovakva odluka nije doneta zbog naknadnog utvrđivanja proceduralnog propusta, već da su razlozi na drugoj strani.

Imamo li snage da se borimo protiv strahova: Vida Petrović Škero
Imamo li snage da se borimo protiv strahova: Vida Petrović Škero

“Ovakav način funkcionisanja našeg pravnog sistema i našeg života dovodi u situaciju svakog čoveka da se zapita: smem li ja nagde da iskažem svoje mišljenje? Smem li ja da budem borac za pravo? Smem li ja da budem advokat koji će zastupati i onu stranku za koju neko drugi ne želi da bude zastupana kvalitetno, jer, u suprotnom, iskopaćemo nešto, pa makar to bilo i proceduralno, i uništavati profesionalni i lični integritet određene ličnosti”, kaže bivša predsednica Ustavnog suda.

Ona dodaje da to nije vladavina prava, a da se pita hoće li neko nešto i njoj “iskopati”, možda neku manjkavost u gimnazijskoj diplomi nakon čega bi se osporio njen celokupan profesionalni rad - od fakultetske diplome, pa do sudijskog položaja i sudskih odluka koje je donosila. Imamo li snage da se borimo protiv strahova, zapitala se Vida Petrović Škero.

Advokat Vladimir Beljanski je naveo razloge takve odluke Pravnog fakulteta u Novom Sadu, koja je bez presedana:

“Zbog javnih nastupa u kojima je kritikovao brojne negativne društvene pojave. Zbog toga što je zajedno sa Upravnim odborom Advokatske komore sprečio pokušaj da jedino studenti državnog Pravnog fakulteta u Novom Sadu mogu da se upišu u Komoru, čime bi Pravni fakultet dobio monopol. Zato što zastupa Udruženje mađarskih učenika u sudskom sporu protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu, jer je to jedini fakultet na kome im nije dozovoljeno polaganje ispita na maternjem jeziku. I zato što je predsednik nedavno osnovanog udruženja, Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) koje je okupilo eminentne pravnike spremne da se beskompromisno bore za nezavisno sudstvo i vladavinu prava.”

“Ćutite, jer možda niste podneli prijavu kada ste rođeni, možda i ne postojite!”: Vladimir Beljanski
“Ćutite, jer možda niste podneli prijavu kada ste rođeni, možda i ne postojite!”: Vladimir Beljanski

Poruka Pravnog fakulteta, kaže dalje Beljanski, mogla bi da se čita kao: “Ćutite, jer možda niste podneli prijavu kada ste rođeni, možda i ne postojite!”

Profesorka Marijana Pajvančić je saopštila da su vidljivi pritisci na članove CEPRIS-a od maja meseca, od kad je osnovano ovo udruženje, čiji je cilj borba za vladavinu prava i nezavisnost sudstva.

Saopšteno je da će biti upućena žalba i da će biti pokrenut upravni spor zbog odluke Pravnog fakulteta o poništavanju doktorata Slobodana Beljanskog.

Istovremeno je ragovala i Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina koja je optužila Pravni fakultet u Novom Sadu da je poništenjem doktorata advokata Slobodana Beljanskog napao celu advokaturu i pravnu branšu i pokušao da se obračuna sa političkim neistomišljenicima, i to u vreme kada već godinama postoje ozbiljne indicije da visoki funkcioneri u Srbiji imaju plagirane diplome.

Kako su naveli u saopštenju, reč je o obračunu sa političkim neistomišljenicima kako bi se ugušilo “i ono malo kritičkih glasova” koji su preostali u Srbiji. ”Reč je o istom metodu kojim su se '90-tih godina prošlog veka na tom istom Pravnom fakultetu obračunavali sa 'nepodobnim' profesorima i proterivali ih sa Univerziteta a neretko i iz Srbije", navedeno je u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Građanska akcija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti.

Odluku Pravnog fakulteta u Novom Sadu prethodno su osudile i Advokatska komora Srbije i ogranak Advokatske komore Vojvodine u Novom Sadu.

Pravni fakultet u Novom Sadu oglasio se 12. novembra optuživši Beljanskog da pokušava da medijskim pritiscima odbrani nešto što je "pravno neodbranjivo, a to je gruba nezakonitost vezana za odbranu njegove disertacije".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG