Dostupni linkovi

NATO poručuje da nema skriveni plan o članstvu Srbije


Siluete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i Aleksandra Vučića
Siluete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga i Aleksandra Vučića

„Srbija vodi politiku vojne neutralnosti i njeni državni organi ne razmatraju članstvo u NATO, ali to nije prepreka za partnersku saradnju sa tom Alijansom“, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom decenije članstva Srbije u NATO programu Partnerstvo za mir.

Poruka NATO je da nema „nikakavog tajnog plana o članstvu Srbije“, već da Alijansa sa njom želi samo partnerski odnos.

Dotaknuta je i vojna saradnja Srbije sa Rusijom, za koju srpski zvaničnici navode da je, u kontekstu zajedničkih vojnih vežbi, daleko manjeg obima od one koju Srbija ima sa Zapadom.

I naslovnica jednog beogradskog tabloida, uspela je da se nametne kao tema na debati koja je povodom 10 godina članstva Srbije u „Partnerstvu za mir" održana u okviru Bezbednosnog foruma. Dramatičan naslov „NATO i Hrvati se pripremaju za napad na Srbiju“, koji je u Beogradu dočekao pomoćnika generalnog sekretara NATO Džejmsa Apturaja, podstakla je tog visokog zvaničnika Alijanse na šaljiv komentar.

„Samo da budemo potpuni jasno to je apsolutna besmislica. Besmislica u vestima ima svuda u svetu, uključujući i moju zemlju. Tako da, ne berinite, niko ne planira ništa slično“, rekao je Apaturaj, na šta se nadovezao šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

„Morate priznati da postoje i obrnute teze u drugim zemljama, pa ponekad i u samom NATO, koje se tiču vojnih vežbi Srbije i Rusije. Tako da i ja želim vama da kažem da mi ne planiramo da vas napadnemo, da se ne plašite“

Vojna vežba Srbije i Rusije
Vojna vežba Srbije i Rusije


Šalu na stranu, povodom vojnih vežbi Srbije i Rusije, Dačić je rekao da su one daleko manjeg obima od vojne saradnje sa NATO i bilateralne saradnje sa nekim zemljama članicama. Taj odnos je, precizirao je Dačić, u prethodnih par godina bio „36 naprema tri“.

Ipak, dodao je, članstvo u NATO nije tema o kojoj raspravljaju državni organi Srbije, niti NATO, kako je rekao, očekuje takvu odluku.

„Kada je reč o politici vojne neutralnosti Srbije, ona nije prepreka našim nastojanjima da unapređujemo partnersku saradnju sa NATO, ali i sa drugim zemljama koje to žele na bazi zajedničkih vrednosti, međusobnog razumevanja i obostrane koristi.“

I ministar odbrane Srbije, Zoran Đorđević, ponovio je da je Srbija vojno neutralna, ali da to ne isključuje saradnju sa NATO. “Mi naravno želimo da imamo saradnju sa svima. U budućem vremenu, svakako nas čeka kao strateška odluka pridruživanje Evropskoj uniji, gde se većina zemalja nalazi u NATO savezu”

Visoki zvaničnik NATO Džejms Apturaj, rekao je da je Srbija čvrst, pouzdan i stabilan partner Alijanse, ukazavši da u Srbiji ne bi trebalo da bude “brige oko njenog članstva u NATO”, sve dok vlada Srbije ne odluči da to želi.

Praktična saradnja i politički dijalog: Džejms Apaturaj
Praktična saradnja i politički dijalog: Džejms Apaturaj


“Niko u NATO nema nekakav skriveni plan o članstvu Srbije. Nema tajnog plana, nema javnog plana… Sve što želimo je praktična saradnja i politički dijalog.”

Prema rečima šefa srpske diplomatije, region Zapadnog Balkana se suočava sa nestabilnošću i zato je važno da se mir i stabilnost očuvaju.

Kako je dodao, za Srbiju je saradnja sa NATO važna i zbog Kosova, koje za Srbiju, kako je naveo, predstavlja najveći bezbednosni izazov.

Dačić je ocenio i da su se odnosi Srbije i NATO razvijali postepeno, nekad usporeno u kontekstu nasleđa iz prošlosti, ali uzlaznom linijom.

A govoreći o prošlosti, na kraju je, u šali, zvaničnicima Alijanse uputio poruku u kojoj je jasno aludirao na temu koja najviše opeterećuje odnose – bomabrdovanja 1999. godine.

“Dobrodošli u Srbiju, samo dođite redovnom linijom”, rekao je Dačić.

Odnosi Srbije i NATO na ulaznoj putanji: Ivica Dačić
Odnosi Srbije i NATO na ulaznoj putanji: Ivica Dačić


Apaturaj je istakao potrebu za saradnjom u različitim oblicima i dijalogom između Srbije i NATO o mnogim pitanjima, ocenivši da ima prostora da se još mnogo toga uradi, pre svega misleći na potencijalne, nove projekte.

"Potrebno je da čujemo od Srbije na najvišem nivou kakvi su stavovi Srbije i šta možemo zajedno da uradimo"

Šef srpske diplomatije na kraju je najavio skoru posetu premijera Aleksandra Vučića sedištu Alijanse gde će razgovarati s generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG