Dostupni linkovi

Udruženje novinara Srbije traži istrage svih pretnji medijskim radnicima


Sa protesta nezavisnih novinara i medijskih koalicija protiv pritiska na medije, Beograd, mart 2021.
Sa protesta nezavisnih novinara i medijskih koalicija protiv pritiska na medije, Beograd, mart 2021.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je povodom Svetskog dana slobode medija koji se obeležava 3. maja da nadležni organi efikasno istraže sve pretnje novinarima i medijskim radnicima i da o rezultatima tih istraga redovno obaveštavaju medije i javnost.

U Proglasu, objavljenom 3. maja, UNS traži da se obezbedi efikasna institucionalna zaštita novinara od pritisaka nosilaca javnih funkcija, vlasnika medija i drugih moćnika i da se izmeni Krivični zakonik tako da više oblika napada na novinare bude obuhvaćeno krivičnom odgovornošću.

Traži se i da kosovske institucije i međunarodna uprava na Kosovu hitno formiraju Međunarodnu ekspertsku komisiju radi istraživanja ubistava i kidnapovanja novinara i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine. U toj komisiji trebalo bi da budu i predstavnici novinarskih udruženja, smatra UNS.

Takođe, među sedam zahteva, UNS traži i da se javni novac pravedno raspodeljuje kako bi se očuvao medijski pluralizam i omogućilo kvalitetno informisanje građana, da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija kroz efikasan inspekcijski nadzor kontroliše da li lokalne samouprave poštuju obavezu, rokove raspisivanja konkursa za projektno sufinansiranje medija i sprovođenje konkursne procedure.

Pored ovog, traži se i da Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) poštuje pravilnike koje je sam doneo, ne zaobilazi Zakon o elektronskim medijima, kao i da objavi kompletne podatke o izveštavanju komercijalnih televizija za vreme izborne kampanje.

Udruženje novinara Srbije pozvalo je medije da 4. maja od 11.55 do 12.00 časova pročitaju ili objave na ekranu, u onlajn i štampanim izdanjima Proglas UNS-a.

UNS je prošle godine evidentirao ukupno 140 slučajeva pretnji, pritisaka i napada na novinare, a, kako je istaknuto, to je nastavljeno i ove godine.

"O tome govori podatak da je u prva tri meseca UNS zabeležio 33 slučaja ugrožavanja novinara i medija", piše u Proglasu.

Pretnje i napadi na novinare, nedostatak transparentnosti vlasništva nad medijima i prevelika uloga države u medijskom sektoru zemlje ugrozili su medijske slobode u nekim instance, naveo je američki Stejt department u aprilu.

Ukazao je da je Fridom haus (Freedom House) u Izveštaju "Nacije u tranzitu" za 2023. označio Srbiju kao "tranzicioni ili hibridni režim" gde postoji kontinuirani i sve veći pritisak vlade na nezavisne medijske kuće i novinare, kao i sve veću dominaciju i manipulaciju medijima od strane državnog Telekoma Srbije.

Srbija je država koja je najviše nazadovala u ovogodišnjem izvještaju Fridom hausa zbog nepoštenih izbora, zarobljenih medija, oslabljenih opštinskih vlasti i višegodišnjeg podrivanja nezavisnosti pravosuđa.

U izvještaju "Države u tranziciji" (Nations in Transit), koji obuhvata 29 zemalja i odnosi se na 2023. godinu, navodi se da "režim predsjednika Aleksandra Vučića čvrsto drži vlast lažirajući izborne procese, dominirajući javnim i privatnim medijima, zatim brutalno blati članove opozicije i aktiviste i plaši opštinske vlasti".

XS
SM
MD
LG