Dostupni linkovi

Kosovo potražuje imovinu u Srbiji


Rudnik Trepča
Rudnik Trepča

Tekst: Nadie Ahmeti (Priredila: Amra Zejneli)

Kosovo van svoje teritorije ima više od 180 poseda društvenih preduzeća, od kojih je 110 na teritoriji Srbije.

Na osnovu važeći zakona, tom imovinom upravlja kosovska Agencija za privatizaciju, a zemlja u kojoj se nalazi ta imovina nema pravo da je prisvoji, kažu zvaničnici Vlade Kosova i stručnjaci za ta pitanja.

Kosovska Agencija za privatizaciju, međutim, do sada nije mogla da upravlja kosovskom imovinom u Srbiji, zato što je ne priznaje Beograd.

Direktor saveta ove agencije, Petrit Gaši, izjavio je prethodno za Radio Slobodna Evropa da se kosovska imovina uglavnom nalazi u Vojvodini, a da je na teritoriji Srbije još 11 poseda kombinata Trepče.

Zamenik kosovskog premijera, Ramiz Keljmendi, kaže da Kosovo nema nikakvu državnu imovinu u Srbiji ili u drugim zemljama na tlu bivše Jugoslavije.

I Srbija kao i ostale zemlje imaju pravo da registruju državnu imovinu kao svoju, navodi Keljmendi.

S druge strane, Srbija ne može da registruje kao svoju imovinu društvenih preduzeća jer je to pitanje regulisano odlukom UN administracije na Kosovu, u vreme kada je ova misija upravljala Kosovom.

Kosovo nije imalo državnu imovinu van svoje teritorije: Ramiz Keljmendi
Kosovo nije imalo državnu imovinu van svoje teritorije: Ramiz Keljmendi

“Kosovo je uvek bilo poslednja instanca, bilo je Autonomna pokrajina. Dok su i Republika, Federacija, Vojska i mnoge druge agencije imale imovinu na Kosovu. Kosovo, međutim, nije imalo državnu imovinu van svoje teritorije", kaže Keljmendi.

Mejdi Bekteši, profesor Ekonomske analize prava na Univerzitetu u Prištini, istakao je da se imovina društvenih preduzeća ne može preneti u vlasništvo Srbije.

On veruje i da je jedan broj te imovine privatizovan ili dat na korišćenje.

"Najveći deo kosovskih preduzeća u Srbiji je privatizovan, ali je i jedan broj srpskih preduzeća, formiranjem Agencije za privatizaciju, ili privatizovan ili je u pripremnoj fazi za privatizaciju", kaže Bekteši.

On dodaje da je rešavanje pitanja imovine između Kosova i Srbije komplikovanije.

Bekteši dodaje da to nije imovinski ili ekonomski, već politički problem koji se jedino može rešiti sukcesijom.

"To je međutim između Kosova i Srbije nemoguće, sve dok se ne približe stavovi i ne desi uzajamno priznavanje. Ovo će možda biti poslednji čin koji će se preduzeti nekoliko meseci pre priznanja Kosova", istakao je Bektaši.

Vlada Kosova je inače prošle nedelje donela odluku da Republika Kosovo postane vlasnik nepokretne imovine koja je registrovana pod imenom SFRJ, odnosno Republike Jugoslavije, te Srbije i Autonomne pokrajine Kosova.

U odluci od 1. marta navodi se da tu spadaju državna, administrativna, vojna te imovina društveno-političkih organizacija. Kosovskoj katastarskoj agenciji naloženo je da odmah izvrši registraciju tih imovinskih prava.

Vlada Srbije je kasnije proglasila tu odluku ništavnom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG