Dostupni linkovi

Stojanović: Odluka o registraciji imovine komplikuje srpsko-albanske odnose


Jednostrani politički potez za dnevno političku upotrebu: Branimir Stojanović
Jednostrani politički potez za dnevno političku upotrebu: Branimir Stojanović

Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je danas da je odluka vlade u Prištini o prisvajanju imovine Jugoslavije pravno neutemeljena i da će dodatno zakomplikovati srpsko-albanske odnose.

Stojanović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je odluka doneta "polutajno", da neće imati pravne efekte i da predstavlja jednostrani politički potez za dnevno-političku upotrebu.

"Radi se o imovini od ogromne vrednosti i važnosti. Ovo je još jedna odluka u nizu koja apsolutno nema pravno utemeljenje, koja predstavlja jednostrani politički potez za dnevno političku upotrebu", rekao je Stojanović.

Vlada Kosova donela je odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine.

U odluci od 1. marta navodi se da tu spadaju državna, administrativna, vojna te imovina društveno-političkih organizacija. Kosovskoj katastarskoj agenciji naloženo je da odmah izvrši registraciju tih imovinskih prava.

Vlada Kosova je takvu odluku donela na osnovu Ustava, Deklaracije o nezavisnosti, te Pravilnika međunarodnih prava o državnoj sukcesiji državne imovine.

XS
SM
MD
LG