Dostupni linkovi

Tužilac za Kosovo: Nezavisan sam, ne primam instrukcije


Statua pravde, ilustrativna fotografija
Statua pravde, ilustrativna fotografija

U Hagu je u četvrtak pred novinarima predstavljena strategija rada Specijalnog suda za ratne zločine, odnosno, Specijalizovanog veća i Specijalizovanog tužilaštva. Ovo je početak direktne komunikacije sa javnošću ove institucje. Iako nije tačno rečeno kada se mogu očekivati prve optužnice, veruje se da će se to desiti tokom prve polovine sledeće godine. Ova Specijalizovana veća baviće se predmetima iz izveštaja Dika Martija, a koji je sada izveštaj Saveta Evrope.

Sekretarka Specijalizovanih veća, Fidelme Donlon i specijalizovani tužilac, Dejvid Švendiman, pojasnili su u Hagu da Specijalni sud za ratne zločine nije klasični međunarodni sud, već posebno veće kosovskog suda i da će sve biti u okviru njega.

Švendiman je naglasio da niko ko govori u javnosti i spominje moguće informacije tužiteljstva ne govori istinu, već je istina samo ono što će on u buduće odgovoriti i što će biti deo optužnice koja će se objaviti u dogledno vreme.

"Neću govoriti o tome da li neko ili nije na listi optuženih. Ono što hoću da kažem jeste da ću raditi svoj posao onako kako zakon predviđa, a vi ćete više saznati o tome kada se optužnice objave", kazao je on.

Fidelme Donlon, sekretarka Specijalizovanih veća, opisala je strukturu ove nove ustanove, značajan napredak koji je napravljen u uspostavljanju Specijalizovanih veća, kao i predstojeće ključne etape.

Kako je saopšteno, nezavisna izborna komisija je, u skladu sa odredbama Zakona koji je usvojila Skupština Kosova, upravo počela da sprovodi postupak izbora za mesta predsednika Specijalizovanih veća i za listu međunarodnih sudija.

Drugi bitan proces odnosi se na angažovanje osoblja Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, odnosno popunjavanje radnih mesta za koja mogu da se prijave građani država članica EU i trećih zemalja kontributora. U dva nedavna opšta konkursa, oglašeno je skoro 100 radnih mesta, i u toku je sveobuhvatan process angažovanja osoblja.

Prema njenim rečima, očekuje se da će se prvi postupci pokrenuti početkom predstojeće godine, s obzirom da Holandija tek treba da ratifikuje sporazum o državi domaćinu, kao i da se izvrši izbor sudija i grupe koja će odrediti pravila postupaka.

To potom treba da potvrdi Ustavni sud Kosova.

Ona je dodala da će se u ovom sudu nalaziti i jedinice za zaštitu svedoka, za pomoć žrtvama, pritvor i jedinica za prevod.

"Naš cilj je da u prvoj polovini sledeće godine veća budu u mogućnosti da pokrenu sudske aktivnosti."

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu baviće se istragom zločina koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima". Ograničen je za zločine od 1998. do kraja 2000.

Formiranje Suda u Hagu, i pored Haškog suda i misije EULEX-a koja ima ovlašćenja za ovakve slučaje, nadležni u Hagu su obrazložili činjenicom za boljom zaštitom svedoka i time da se radi o specifičnoj i osetljivoj istrazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG