Dostupni linkovi

Vrhovni državni tužilac naložio da se ne hapse Mandić i Knežević


Kako je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva, u ovom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora: Milan Knežević i Andrija Mandić
Kako je saopšteno iz Vrhovnog državnog tužilaštva, u ovom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora: Milan Knežević i Andrija Mandić

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je izdao specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću obavezujuće uputstvo prema kojem poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću neće biti određen pritvor.

U uputstvu o postupanju vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primjenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju mjeru.

U uputstvu se navodi da "imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu mjeru za obezbjeđenje njihovog prisustva, kako bi se bez postojanja razloga za određivanje pritvora izbjegla neodgovarajuća primjena mjera pritvora".

Odmah po objavljivanju naredbe vrhovnog državnog tužioca, pres konferenciju su održali poslanici Demokratskog fronta koji su u poslaničkom klubu čekali hapšenje Mandića i Kneževića.

Andrija Mandić je konstatovao da se vrhovni državni tužilac Ivica Stanković uključio u zadnjem momentu.

"Ja nisam očekivao ovakvu odluku. Imali smo plan za svaki drugi scenario", rekao je Mandić, naglašavajući da DF ne planira nigdje da bježi i da ostaje u Crnoj Gori.

Nakon pres konferencije poslanici DF-a su napustili prostorije Skupštine, u koju su ušli prijepodne, nakon što je Skupština, glasovima poslanika vladajuće koalicije, izglasala ukidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću.

Incidenti u Parlamentu

Prethodno je crnogorski parlament sa 42 glasa poslanika vladajuće koalicije izglasao ukidanje imuniteta radi pokretanja krivičnog postupka i određivanja pritvora Mandiću i Kneževiću.

Nakon što je Skupština izglasala ukidanje imuniteta poslanici DF ušli su u skupštinsku zgradu, kada je došlo do verbalnih incidenata sa poslanicima vladajuće koalicije koji su glasali za ukidanje imuniteta. Poslanici DF-a su u holu vrijeđali poslanike DPS-a, a veće incidente je spriječilo mnogobrojno skupštinsko obezbjeđenje. Potom su poslanici DF u skupštinskom holu održali pres konferenciju na kojoj su saopštili da "ostaju u parlamentu do daljnjeg ili dok ih ne uhapse".

Veće incidente je spriječilo skupštinsko obezbjeđenje
Veće incidente je spriječilo skupštinsko obezbjeđenje

O imunitetu se glasalo na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, a povodom tvrdnji da je za 16. oktobar, na dan parlamentarnih izbora, pripreman teroristički napad u cilju nasilne promjene vlasti. Od 42 poslanika vladajuće koalicije u Skupštini, za skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću bio je potreban glas najmanje 41 poslanika, od ukupno 81, kolikom ima Skupština.

Opozicioni poslanici, njih 39 bojkotuju rad parlamenta još od oktobarskih izbora za koje tvrde da su neragularni jer su održani u atmosferi “navodnog državnog udara“.

Okupljene pristalice DF-a ispred Skupštine, koje su se u međuvremenu bile okupile, razišle nakon što im se poslanik DF-a Milutin Đukanović obratio sa zahtjevom da se raziđu i čekaju dalja uputstva ovog opozicionog saveza.

Dok je trajalo okupljanje pristalica ispred Skupštine, Milan Knežević je poručio sa improvizovane bine da se DF neće zaustaviti dok ne oslobodi Crnu Goru demokratskim sredstvima, a Predrag Bulatović rekao da iza svega stoji Milo Đukanović i da opozicija ulazi u posljednju fazu borbe protiv režima.

Milutin Đukanović ustvrdio je da je režim u slobodnom padu, nazvavši Mila Đukanovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića “probisvjetima” dok je Slaven Radunović poručio da je ovo "sramni čin koji je spremio režim Mila Đukanovića".

Podgorica: Okupljanje pristalica DF-a ispred Skupštine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Mandić i Knežević sumnjiče se da su postali članovi kriminalne organizacije koju su tokom 2016. godine osnovali ruski državljani Eduard Širokov i Vladimir Popov, sa ciljem "vršenja krivičnih djela terorizma".

Prema kriminalnom planu, kako piše u dopisu Specijalnog tužilaštva dostavljenom Skupštini, dogovoreno je da Mandić i Knežević organizuju protestni skup u 20 sati na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra i da nakon političkih govora, u 23 sata, sa članovima kriminalne organizacije, probiju kordon policije i nasilno uđu u Skupštinu gdje bi proglasili izbornu pobjedu DF-a, a nakon toga i uhapsili tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Povodom aktuelnih događanja sinoć je zasjedalo i Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim je predsjedavao predsjednik Vlade Duško Marković.

Iz Vlade je saopšteno da je Vijeće razmatralo aktuelnu bezbjednosnu situaciju "u kontekstu političkih izjava i poziva koji bi mogli dovesti do ugrožavanja građanskog mira i stabilnosti'' i konstatovalo da je očuvanje stabilnosti, građanskog mira i bezbjednosti svih građana i pravnog poretka zajednička odgovornost vlasti i opozicije.

Vijeće očekuje da će najavljena okupljanja, iako nijesu prijavljena u skladu sa zakonom, biti mirna i nenasilna, izražavajući "spremnost i odlučnost nadležnih organa da odgovore na sve bezbjednosne izazove i obezbijede stabilnost i mir za sve građane''.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost u punoj mjeri podržava integritet Državnog tužilaštva u vršenju nadležnosti propisanih Ustavom i zakonom, zaključeno je u saopštenju Vlade.

Na dan parlamentarnih izbora, po nalogu Specijalnog tužilaštva, uhapšeno je 20 državljana Srbije koje pod sumnjom da su pokušali da sprovedu nasilnu smjenu vlasti terorističkim aktima.

Naknadno je Specijalno tužilaštvo pritvorilo Mihaila Čađenovića, vozača Andrije Mandića, raspisalo potjernicu za državljaninom Crne Gore Ananijem Nikićem, dvojicom srpskih državljana Predragom Bogićevićem i Nemanjom Ristićem i dvojicom ruskih državljana Eduardom Širokovim i Vladimirom Popovim – koji su osumnjičeni za organizaciju napada na institucije u Crnoj Gori.

Na dan parlamentarnih izbora uhapšeno je 20 državljana Srbije pod sumnjom da su pokušali da sprovedu nasilnu smjenu vlasti
Na dan parlamentarnih izbora uhapšeno je 20 državljana Srbije pod sumnjom da su pokušali da sprovedu nasilnu smjenu vlasti

Zbog događaja na dan parlamentarnih izbora, opozicione stranke skoro četiri mjeseca bojkotuju rad parlamenta. Stav opozicije je da su parlamentarni izbori održani u neregularnoj atmosferi, pod prijetnjom državnog udara, te njihov rezultat smatraju nelegitimnim. U cilju rješavanja duboke političke krize, opozicija vidi rješenje u ponavljanju parlamentarnih izbora.

S međunarodnih adresa na aktuelna dešavanja u Crnoj Gori reagovali su premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak.

Vučić je u intervjuu RTS-u potvrdio da je razgovarao sa jednim od lidera DF Andrijom Mandićem, a čije je hapšenje najavljeno iz crnogorskog tužilštva zbog dešavanja tokom izbora u Crnoj Gori. On je rekao da ''u to ne želi da se miješa, osim što je zamolio vlasti u Crnoj Gori da se tom temom bave sa izuzetnom delikatnošću''.

Zamjenik predsjednika ruske Dume i visoki funkcioner Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak zaprijetio je u izjavi, koju je prenijela "Ruska riječ", da bi hapšenje poslanika Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića moglo da izazove katastrofu u Crnoj Gori sa najtragičnijim posljedicama, prenosi Pobjeda.

Železnjak kaže da "nije nimalo slučajno što je pitanje oduzimanja imuniteta Mandiću i Kneževiću pokrenuto baš uoči Dana državnosti Srbije" i tvrdi da je u pitanju "čista provokacija".

Železnjak: Hapšenje Mandića i Kneževića moglo bi da izazove katastrofu u Crnoj Gori sa najtragičnijim posljedicama
Železnjak: Hapšenje Mandića i Kneževića moglo bi da izazove katastrofu u Crnoj Gori sa najtragičnijim posljedicama

Zamjenik predsjednika Dume nije pojasnio zbog čega dovodi u vezu Dan državnosti Srbije sa tužilačkom istragom o pokušaju terorizma u Crnoj Gori.

"Crnogorski režim je na opasnom putu da radikalizuje situaciju u svojoj zemlji. Takva rušiteljska agonija može da dovede do najtragičnijih mogućih događaja, zato je neophodno ujedinjenje svih zdravih političkih i društvenih snaga da bi se spriječila katastrofa u Crnoj Gori", rekao jeŽeleznjak.

Sama najava Specijalnog tužilaštva o širenju istrage i hapšenju i procesuiranju Mandića i Kneževića zbog slučaja "Državni udar", izazvala je oštre reakcije u opozicionim strankama.

Prva reakcija kompletne opozicije je odluka da bojkotuje redovne izbore u Nikšiću koji su zakazani za 12. mart. Demokratski front odbacuje sve optužbe tužilaštva na račun Mandića i Kneževića, tvrdeći na su neistiniti navodi da su lideri opozicije upleteni u bilo kakvu zavjeru. Ostale opozicione stranke su konstatovale da Specijalno tužilaštvo širi atmosferu straha, a po nalogu lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Premijer Duško Marković je saopštio da opozicioni bojkot ugrožava kredibilitet zemlje i njenu demokratiju.

Crnogorski premijer Duško Marković juče je, komentarišući izjave lidera opozicije iz DF da hapšenja Mandića i Kneževića mogu dovesti do nasilja, poručio:

"Oni koji podgrijavaju ovakav scenario u Crnoj Gori (kompromitacija države, nedostupnost, ignorisanje institucija, protesti), bilo da su u Crnoj Gori ili da su van Crne Gore neka sklone ruke od Crne Gore."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG