Dostupni linkovi

Demokratski front: Hapšenje Mandića i Kneževića korak ka nemirima


Manje od pola sata trebalo je članovima Administrativnog odbora da odobre i predlože Skupštini na usvajanje odluku o skidanju imuniteta
Manje od pola sata trebalo je članovima Administrativnog odbora da odobre i predlože Skupštini na usvajanje odluku o skidanju imuniteta

Na zahtjev Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, pokrenuta je procedura u Skupštini Crne Gore za skidanje imuniteta liderima najjače opozicione grupacije Demokratski front (DF) - Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću. Specijalno tužilaštvo zahtjeva od Skupštine da se Mandiću i Kneževiću ukine imunitet kako bi im bio određen pritvor i pokrenuto gonjenje zbog krivičnih djela: stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje i podstrekavanje na djela protiv Ustavnog uređenja i bezbjednosti protiv Crne Gore. Demokratski front tvdi da iza svega stoji lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Članovi Administrativnog odbora iz vladajuće koalicije su za nepunih pola sata prihvatili zahtjev Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal da se liderima Demokratskog fronta Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću skine imunitet. Nakon što u plenumu u srijedu Skupština Crne Gore takođe odobri skidanje imuniteta, Specijalno tužilaštvo će goniti Mandića i Kneževića za djela protiv bezbjednosti države i stvaranje kriminalne organizacije. Specijalno tužilaštvo je u sklopu istrage o pokušaju sprovođenja terorističkih akata i nasilne smjene vlasti na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine, obuhvatilo i Mandića i Kneževića.

Teške optužbe na račun opozicije: Ljuiđ Škrelja
Teške optužbe na račun opozicije: Ljuiđ Škrelja


Predsjednik Administrativnog odbora Ljuiđ Ljubo Škrelja je citirao dio zahtjeva Specijalnog tužilaštva u kojem se Mandić i Knežević pominju kao podstrekači nemira i oružanih sukoba:

„Prema kriminalnom planu je dogovoreno da Andrija Mandić i Milan Knežević organizuju protestni skup na dan parlamentarnih izbora, da nakon završenih političkih govora u 23 sata, zajedno sa članovima kriminalne organizacije koji su prisustvovali mitingu, probiju kordon policije koji obezbjeđuje zgradu Skupštine Crne Gore te nasilno uđu u prostorije gdje bi proglasili izbornu pobjedu Demokratskog fronta. A nakon toga, prema kriminalnom planu, i uhapsili tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića.“

Andrija Mandić se vratio iz Beograda u Crnu Goru u ponedjeljak uveče, a drugi lider Demokratskog fronta protiv koga je Specijalno tužilaštvo pokrenulo istragu Milan Knežević je na vanrednom presu saopštio da je potpuna neistina da lideri Fronta imaju veze sa bilo kakvim terorističkim aktom.

Andrija Mandić na podgoričkom aerodromu poslije povratka iz Beograda
Andrija Mandić na podgoričkom aerodromu poslije povratka iz Beograda

„Što se tiče optužnice koju su danas predočili, želim da saopštim da, od prvog slova do posljednje tačke, sve je gola laž - da i kolega Mandić i ja i bilo ko od članova i funkcionera Demokratskog fronta ima veze sa terorističkim udruživanjem i sa ljudima koji su označeni kao nalogodavci ubistva, hapšenja Mila Đukanovića, krvoprolića ili ne znam čega drugog“, rekao je Knežević.

Bez odobrenja Skupštine Crne Gore poslaniku se ne može odrediti pritvor niti protiv njega pokrenuti postupak. Poslanici su saopštili da svojom odlukom o skidanju imuniteta omogućavaju nadležnim institucijama da postupak dovedu do kraja. Milorad Vuletić iz Demokratske partije socijalista je na odboru ocjenio da su već nekoliko mjeseci podignute tenzije u Crnoj Gori:

„Sami smo svjesni posljednjih dva, tri mjeseca koliko su dignute tenzije, koliko je negativnog naboja i koliko se očekuje od rješavanja ovog postupka koje je pokrenulo tužilaštvo. I bez dileme, moja puna podrška da se dođe do rasvjetljavanja ovog pitanja na zakonom propisan i utvrđen način. Dakle ja ću glasati za skidanje imuniteta“.

U ime predsjedništva Demokratskog fronta medijima se obratio Nebojša Medojević koji je saopštio da je lider DPS Milo Đukanović naredio Specijalnom tužiocu Milivoju Katniću da uhapsi lidere opozicije, konstatujući da je time Crna Gora na korak od širokih nemira:

„Pokušaj hapšenja lidera Demokratskog fronta na pravdi Boga, bez ikakvih dokaza, suprotno Ustavu i zakonu, mi u predsjedništvu doživljavamo kao državni udar koji sprovodi Milivoje Katnić po nalogu Mila Đukanovića. Ako Milo Đukanović, kao privatna osoba, može da naredi specijalnom tužiocu da uhapsi bilo koga u Crnoj Gori, a ne lidere najjače opozicione grupacije Demokratskog fronta, onda je Crna Gora na korak od građanskog rata.“

Medojević je saopštio da će DF tek odlučiti kako će i na koji način reagovati, navodeći da očekuju zajedničku akciju svih opozicionih stranaka te da je najnovija situacija izazov i za međunarodnu zajednicu.

Akcija hapšenja osumnjičenih u Podgorici
Akcija hapšenja osumnjičenih u Podgorici


Specijalno tužilaštvo već mjesecima vodi istragu o pokušaju sprovođenja terorističkih akata u Crnoj Gori i nasilne smjene vlasti na dan parlamentarnih izbora. Do sada je procesuirano više od dvadeset osoba, s tim što je raspisana potjernica za dvojicom srpskih i dvojicom ruskih državljana. Zbog slučaja „državni udar“ već mjesecima su podignute političke tenzije i zategnuti odnosi između vlasti i opozicije. Sve opozicione stranke su se opredijelile da bojkotuju rad Skupštine jer smatraju da su rezultati parlamentarnih izbora neregularni, jer su izbori održani u nedemokratskoj atmosferi i pod prijetnjom „državnog udara“ i oružanih sukoba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG