Dostupni linkovi

Skat: Ne verujem da će se promeniti odnos SAD prema nezavisnosti Kosova


Očekujem da će interesi SAD u regionu Balkana ostati isti: Kajl Skat
Očekujem da će interesi SAD u regionu Balkana ostati isti: Kajl Skat

Nema naznaka da će se dolaskom administracije Donalda Trampa promeniti odnos Sjedinjenih Američkih Država prema Srbiji i nezavisnosti Kosova, smatra američki ambasador u Beogradu Kajl Skat. U obraćanju okupljenima na poslovnom skupu u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji, Skat je ocenio da je Vlada Srbije načinila mnogo pozitivnih pomaka, ali da su problem i dalje implementacija zakona i velika državna preduzeća.

Američki ambasador ne očekuje da će Tramp kao predsednik SAD doneti zaokret u spoljnoj politici te zemlje prema Balkanu.

„Očekujem da će naši interesi u regionu Balkana ostati isti i da će biti fokusirani na stabilnost, regionalno pomirenje i na ohrabrivanje zemalja regiona da nastave modernizaciju i reforme ka članstvu u Evropsku uniju. Nisam video ništa u Trampovoj kampanji što bi me nateralo da poverujem da će promeniti politiku SAD prema nezavisnosti Kosova. Može se to dogoditi, ne kažem da je nemoguće, ali u Trampovoj kampanji nije bilo naznaka koje bi nas navele da poverujemo u to“, rekao je američki ambasador.

Jedno od pitanja koje je zanimalo privrednike prisutne na skupu koji je organizovala Američka privredna komora, bilo je i hoće li se promeniti ekonomska politika SAD.

Iako podseća da se u predizbornim nastupima Donalnd Tramp jasno protivio izmeštanju poslova iz Amerike, Skat ne očekuje promene ni kada je reč o odnosu nove američke administracije prema investitorima u Srbiji.

„Dobra vest za investitore u Srbiji je da nisam video slučajeve da su poslovi i fabrike iz Sjedinjenih Država zatvoreni i premešteni ovde. Videli smo da su velike globalne kompanije koje posluju u Srbiji deo globalne strategije i traže tržišne udele u ovom delu Evrope“, kaže Skat.

Promene na ovom planu ne očekuje ni Zoran Petrović, predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji. U razgovoru za RSE Petrović kaže da Srbija kao mala zemlja treba da pronađe svoju ekonomsku nišu.

„Kad su poslovni odnosi sa Amerikom u pitanju, tu možemo da ponudimo nešto pre svega u servisnom, IT delu. Država treba da vidi šta bi tu mogla eventualno da poradi više. Ne treba ona nas da uči šta treba da radimo, nego da nam omogući svu potrebnu infrastrukturu“, rekao nam je Zoran Petrović.

U poslovnim odnosima sa Amerikom možemo da ponudimo nešto u servisnom, IT delu: Zoran Petrović
U poslovnim odnosima sa Amerikom možemo da ponudimo nešto u servisnom, IT delu: Zoran Petrović

Američka privredna komora je pre svega zainteresovana da razgovara sa Vladom Srbije o zakonima koji utiču na poslovnu klimu u Srbiji, kaže Petrović.

„Danas je ključno da imamo veću transparentnost kada je reč o poreskim zakonima, da imamo plan kada se porezi menjaju. Mi razumemo da radimo u ekonomiji koja je u tranziciji, ali nas zanima da postoji određena doza predvidljivosti. Bitno nam je i da bude javne debate o tim stvarima. Ona ponekad izostane i to nije nešto na šta gledamo na najbolji mogući način“, kaže Petrović i dodaje da je Komora sa Vladom Srbije do sada imala dobru komunikaciju.

Vlada Srbije ove godine je imala dobre ekonomske rezultate, ali potrebne su decenije ovakvog rasta da bi se zemlja vratila na dobar kolosek, ocenio je ambasador Kajl Skat.

Prema njegovim rečima, rukovodstvo Srbije treba da poradi na primeni zakona, reformi pravosudnog sistema i modernizaciji ekonomije.

Velika državna preduzeća Skat je označio kao „teg oko vrata za državu“, ali je dodao da mu je jasno da to nije jednostavan problem, jer te firme zapošljavaju veliki broj ljudi.

„Možemo samo da nastavimo da ohrabrujemo Vladu da preduze hrabre korake, da nađe način za smanjenje rasipanja državnog budžeta, da traži nove mogućnosti za zaposlenje tih ljudi i da ohrabri druge industrije da uđu na područja koja su najviše na udaru“, kaže Skat.

Komentarišući dosadašnje odnose sa Vladom Srbije, američki ambasador napominje da, uprkos nekim nesuglasicama, Ambasada ima dobru saradnju, te da su mu vrata svih ministarstava bila otvorena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG