Dostupni linkovi

Kosovo: Nada u nastavak saradnje sa SAD


Razočarenje zbog gubitka izbora Hilari Klinton: Spomenik Bilu Klintonu u Prištini
Razočarenje zbog gubitka izbora Hilari Klinton: Spomenik Bilu Klintonu u Prištini

Kosovski zvaničnici uputili su čestitke izabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu, ali su se uz to zahvalili i Hilari Klinton koja inače uživa velike simpatije na Kosovu, na pruženoj podršci.

Predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je nadu da će se izabrani predsednik Tramp s velikom odgovornošću baviti mnogim izazovima na globalnom nivou, te da će trajno prijateljstvo Kosova i SAD-a ostati osnova za nastavak produbljivanja bilateralne saradnje. Tači se zahvalio Hilari Klinton na pruženoj podršci narodu i državi Kosovo.

I iz opozicionih stranaka su izrazili nadu da će SAD pod Trampovom administracijom ostati strateški partner Kosova i Balkana. Kako je dodao lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, „malo Kosovo će ostati veliki saveznik i prijatelj Amerike“.

Kosovo će zauvek ostati dobar prijatelj Amerike. Porodica Klinton će uvek biti voljena i poštovana od našeg naroda zbog doprinosa slobodi Kosova“, kazao je Fatmir Ljimaj iz opozicione Inicijative za Kosovo.

Kosovari su inače poznati po ljubavi koju gaje prema Sjedinjenim državama, ali i prema samoj porodici Klinton, zbog njihove uloge tokom bombardovanja 1999. godine.

Kosovo Klintonovima s ljubavlju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Rezultati izbora u Sjedinjenim državama su ih razočarali. To kaže Fadilj Ahmeti iz Prištine.

“Kao svi Albanci, očekivali smo da će pobediti Hilari Klinton. Ali, ujutru smo saznali da je pobedio Tramp. Razočarani smo svi zato što smo hteli da Hilari pobedi. Tramp je biznismen, politikom se nikada nije bavio, za razliku od Hilari koja se uvek bavila politikom”, kaže on.

Ni Iljber Durmiši nije očekivao da će pobediti Donald Tramp.

“Hteo sam da izaberu Klinton, ali nažalost nisu. Nama je potrebna podrška, naročito američka. Od Evrope se vidi kakvu podršku imamo”, kaže on.

Slično dodaje i Sabri Sulja.

“Većina na Kosovu nije očekivala da će Trampa izabrati za predsednika. Polazeći od činjenice kakvo prijateljstvo imamo sa porodicom Klinton, većina je želela da Hilari bude izabrana.”

Građani severa Kosova međutim kažu da su očekivali ovakav rezultat te se nadaju smirivanju odnosa na relaciji SAD-a i Rusije.

VIDEO: Građani regije o izboru Trampa

Građani regije o izborima u SAD
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:53 0:00


Nenad Jevtić iz Severne Mitrovica ne misli da će Trampovim izborom doći do velikih promena u spoljnoj politici te zemlje, ali veruje da će se na globalnom nivou neke stvari tiše rešavati.

„Mislim da će tenzije između Rusije i Amerike i Amerike i Kine splasnuti“, kaže on.

Bojana Đorđević smatra da će Trampova pobeda biti dobra za Kosovo.

„Nadam se da će i u svetu da se smiri situacija između Rusije i Amerike“, dodala je ona.

Republikanski kandidat Donald Tramp osvojio je 276 elektorskih glasova na predsedničkim izborima u SAD, koji su mu omogućili izbornu pobedu nad kadidatkinjom demokrata Hilari Klinton. Republikanci će zadržati kontrolu i u Kongresu – Senatu i Predstavničkom domu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG