Dostupni linkovi

O alternativi i ljevici u Šibeniku


Inicijator Festivala Emir Imamović Pirke, vizualni umjetnik Siniša Labrović, te jedan od urednika Festivala Kruno Lokotar
Inicijator Festivala Emir Imamović Pirke, vizualni umjetnik Siniša Labrović, te jedan od urednika Festivala Kruno Lokotar

Do subote u Šibeniku traje četvrti po redu Festival alternative i ljevice Šibenik, ili skraćeno – FALIŠ. Dovodi zanimljive strane i domaće goste, a teme događanja su od antifašizma i borbe za radnička prava do preživljavanja u postkapitalizmu i otpora globalnoj kontroli.

Četiri dana i četiri noći u jednom od najfotogeničnijih jadranskih gradova ovaj festival predlaže odgovore na goruća pitanja postkapitalizma, radničke borbe, opasnosti totalne kontrole, mogućnosti i oblika alternative.

Zašto alternativa i ljevica, pitali smo inicijatora festivala Emira Imamovića Pirkea. "Zašto ne", odgovorio je podsjećajući da je u hrvatskoj javnosti termin "ljevica" izopćen ili je postao negativna etiketa.

"Reći za sebe da ste ljevičar znači automatski prijaviti se za listu optužbi koje će doći sa desnog spektra, i kada smo odlučili praviti Festival odlučili smo se baviti i dekontaminacijom jezika, očistiti tu oznaku. Željeli smo pokazati da ljevica nije ono kako je predstavlja desnica, ali isto tako i da nije samo deklarativna, nego da se može baviti aktivizmom i da može javno djelovati, bez toga da se referira na iskustva iz prošlosti, pogotovo na njihov negativni segment", riječi su Imamovića.

Plakat ovogodišnjeg Festivala
Plakat ovogodišnjeg Festivala


FALIŠ predstavlja i angažirano i socijalno-kritičku literaturu. Već je predstavljena knjiga tuzlanskog pisca i gradonačelnika Jasmina Imamovića "Slana zemlja", a bit će predstavljene i knjiga eseja Viktora Ivančića "Radnici i seljaci" i nova knjiga novinara Damira Pilića.

"Pilićeva knjiga je zbirka intervjua s profesorima marksizma koji su ostali bez posla od 1991. godine, kako naših tako i europskih. Knjiga se zove 'Marx nije mrtav' i prilog je debati o neomarksizmu", ističe Kruno Lokotar, jedan od urednika Festivala.

Publicist i filozof Srećko Horvat doveo je dvoje zanimljivih međunarodnih gostiju: novinara i istraživača Paula Masona koji se bavi odnosom kapitalizma i tehnologije i načinima kako bi tehnologija mogla pružiti izlaz iz krize kapitalizma, i Sarah Harrison koja je postala globalno poznata kada je Edwardu Snowdenu pomogla da pobjegne iz Hong Konga i u Rusiji dobije politički azil, koja će pričati o opasnostima od totalne kontrole.

Horvat je godinama radio Subversive festival u Zagrebu, a sada je angažiran na sličnom projektu u mnogo manjem gradu. Drugačije – da, manje važno – ne, kaže Horvat.

"Unatoč tome što se FALIŠ ne odvija u Zagrebu, mi imamo brojnu publiku, na javnom trgu imamo od 300 do 500 ljudi, što je cifra koju nekad ne možete postići niti u Beogradu, Zagrebu ili Sarajevu. Dolaze ljudi iz cijele Hrvatske i cijele regije, dosta smo prisutni u medijima, tako da smo zapravo u ove četiri godine pokazali da nije nužno raditi stvari u velikim gradovima, nego da često ima mnogo više smisla raditi to u nekoj manjoj sredini, gdje imate i veći utjecaj na lokalnu sredinu, a istovremeno i dalje imate utjecaj na čitavu državu", riječi su Horvata.

Vjerna publika Festivala
Vjerna publika Festivala


Šibenik je prepun spomenika antifašističke borbe koji nisu devastirani kao u nekim drugim sredinama, pa će biti prava sredina za predstavljanje projekta Muzeja oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, a bit će i prava sredina za okrugli stol "Arbeit nicht frei" o radničkim pravima i inicijativama.

"Bio je najrazvijeniji grad na Jadranu, i sva njegova tranzicija, privatizacija i nesreća koja ide uz deindustrijalizaciju se ovdje i te kako daju osjetiti – od pustih tvorničkih postrojenja do izmijenjene demografije i svih socijalnih problema koji nastaju kroz deindustrijalizaciju", objašnjava Kruno Lokotar.

Bit će i teatra – hrvatska premijera predstave "Demokracija" Zijaha A. Sokolovića, bit će filmskih premijera i još mnogo toga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG