Dostupni linkovi

Vučić potvrdio, Bajden stiže u Beograd


Džozef Bajden
Džozef Bajden

Mandatar za sastav Vlade Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da narednih dana očekuje da Srbiju poseti potpredsednik SAD Džozef Bajden.

„Možda i neki dan ranije nego što je bilo očekivano“, rekao je Vučić.

Bajdenova poseta Srbiji poslednjih sedmica nezvanično je pominjana u medijima, a kao najverovatniji datum navođen je 18. avgust.

Ambasada SAD u Beogradu još uvek nije potvrdila dolazak ovog visokog zvaničnika.

Aleksandra Joksimović
Aleksandra Joksimović

“Sa jedne strane, region Zapadnog Balkana nije u fokusu SAD, ali sa druge strane postoje teme koje Vašington pomno prati”, kaže analitičarka i bivša pomoćnica ministara inostranih poslova Aleksandra Joksimović u prvom komentaru najavljene posete Džozefa Bajdena Srbiji.

Ona podseća da je Bajden takođe, 2009. godine po prvi put, posetio Balkan. Činjenica da će posetiti Beograd i Prištinu govori u prilog toga da će jedna od glavnih tema biti normalizacija odnosa Kosova i Srbije.

“Takođe, verujem da će Bajden doneti značajne poruke o podršci evrointegracijama Srbije. Smatram da su SAD aktivno uticale da dođe do nedavnog otvaranja poglavlja 23 i 24 (pravosuđe i ljudska prava) u pregovorima Srbije i EU”, navodi Joksimović.

Aleksandar Vučić i Vladimir Putin u Moskvi
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin u Moskvi

Naša sagovornica dodaje i da veruje da SAD imaju razumevanja za kadrovska rešenja koja bi mandatar Vučić mogao preduzeti, a u svetlu otvorenog pritiska kom je bio izložen tokom razgovora o formiranju nove Vlade Srbije. Podsetimo, Vučić je u maju u Moskvi razgovarao sa tamošnjim predsednikom Vladimirom Putinom, koji je jasno rekao da u budućoj Vladi očekuje da vidi “prijatelje Rusije”.

“Ono što je najvažnije je pitanje strateških spoljno-političkih ciljeva, koji se pred nama nalaze. Čini se da upravo u najavljenoj poseti Bajdena vidimo da će spoljna politika Srbije imati jednu vrstu kontinuiteta. To je nešto za šta ima podršku SAD”, navodi Joksimović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG