Dostupni linkovi

Referendum uprkos zabrani Ustavnog suda


Oglušavanje na odluke Ustavnog suda: Vlada Republike Srpske
Oglušavanje na odluke Ustavnog suda: Vlada Republike Srpske

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH po kojoj je odbijen zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitvanje odluke tog suda, kojom je 9. januar proglašen neustavnim, a Odluka o raspisivanju referenduma privremeno obustavljena, RS nastavlja pripreme za referendum koji je zakazan za 25. septembar.

Komisija za referendum zasijeda već danas te nastavljaju pripreme. Odštampani su referendumski listići, a formirane su i općinske komisije nadležne za podatke o izjašnjavanju građana.

U međuvremenu tenzije rastu, a međunarodni zvaničnici i ambasade u BiH pokušavaju smiriti stanje.

Ambasada SAD u BiH i visoki predstavnik u BiH pozvali su sve strane da ispoštuju odluke Ustavnog suda BiH.

Iz ambasade SAD podsjećaju kako je Ustavni sud ovlašten za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti, te pozvali da se RS uzdrži od održavanja referenduma.

Valentin Incko pozvao na neodržavanje referenduma
Valentin Incko pozvao na neodržavanje referenduma

Prema njihovom bi stavu to značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa. Osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, upozorili su iz ove ambasade, ne može proći bez posljedica.

Na neodržavanje referenduma pozvao je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekavši kako se u ovom slučaju radi o osporavanju državnog pravosuđa.

U međuvremenu se oglasio i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov koji je potvrdio da će o novonastaloj situaciji nakon odluke Ustavnog suda BiH razgovarati sa zvaničnicima Republike Srpske, a narednih dana i sa partnerima iz međunarodne zajednice u BiH.

„Lično sam razočaran odlukom Ustavnog suda BiH, takva odluka ne doprinosi smirivanju tenzija, naoprotiv produbljuje političku krizu. Umjesto dijaloga i kompromisa što je poznati stav Rusije, samo se od Banjaluke traže ustupci“, naveo je Ivancov za Radio televiziju RS.

Stav Rusije biće lično saopšten predsjedniku RS Miloradu Dodiku 22. septembra, kada će na poziv predsjednika te zemlje Vladimira Putina, otputovati u Rusiju.

Podsjetimo, iako Dodik negira da je povod za odlazak u Rusiju i susret s Putinom referendum, analitičirai smatraju da će to upravo i biti glavna tema, te da za podršku Rusije, RS može očekivati neke kontra usluge.

Analitičari smatraju de će referendum biti glavna tema Dodikove posjete Putinu
Analitičari smatraju de će referendum biti glavna tema Dodikove posjete Putinu

Savez nezavisnih socijaldemokrata je, pak, sve snage usmjerio na referendum, uključujući i potpunu obustavu medijske kampanje za lokalne izbore. Sav zakupljeni medijski prostor će, kao je najavljeno, od elektronskih medija do panoa, ustupiti Komisiji za provođenje referenduma, kako bi što bolje informirala građane tog entiteta o održavanju referenduma o Danu Republike.

"SNSD poziva sve stanovnike da u što većem broju izađu na referendum i odbrane naše pravo na Republiku Srpsku i njen Dan Republike 9. januar", saopšteno je iz Službe za informisanje SNSD.

Istovremeno, prvi čovjek stranke i predsjednik RS Milorad Dodik, protivi se bilo kakvoj mogućnosti da se referendum ne održi. Navodi kako je u pitanju čin provođenja odluke, a ne suprotstavljanje bilo kome te ponovio stav kako neće prihvatiti da neko iz drugog naroda nameće svoja prava.

„Mi nismo rekli da ne provodimo odluku Ustavnog suda, mi je provodimo, nama nije rečeno kako da je provodimo. Odlučili smo se za referendum. Što je neko histeričan, nervozan, pa taman dolazio iz Ambasade SAD, to je njihov problem. Na nama se neće vježbati ni Amerikanci, niti bilo ko drugi", kazao je Dodik na skupu u Trebinju.

I druge stranke iz RS navode kako podržavaju referendum, no motivi se nužno ne poklapaju sa onima koje navodi Dodik.

Lider Srpske demokratske stranke, Mladen Bosić, smatra kako bi odluka Ustavnog suda BiH mogla prouzrokovati ozbiljnu i opasnu situaciju, ali i da su dešavanja u vezi s referendumom vezana za političku kampanju SNSD.

Ivanić najavio izlazak na referendum
Ivanić najavio izlazak na referendum

Bosić je stava da je to „direktna posljedica igre Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika.“

Na referendum će izaći i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji očekuje da će institucije Republike Srpske morati zauzeti neki stav o odluci Ustavnog suda BiH, ali i da se BiH sada nalazi u složenom političkom trenutku kao i da se sigurnosni aspekt mora držati pod kontrolom.

I dok u Tužilaštvu BiH već postoji krivična prijava protiv Milorada Dodika za referendum, koju je podnio Reuf Bajrović, iz ove institucije još nema jasnih naznaka hoće li se pokrenuti ozbiljna istraga.

Kako navode, mogu djelovati jedino ukoliko Ustavni sud BiH utvrdi da njihova odluka nije izvršena i imenuju krivca, što će reći tek kada referendum bude održan.

Moguć je i scenario ozbiljnijeg angažmana Ureda visokog predstavnika (OHR) Valentina Incka, no za sada izuzev poziva na poštivanje Odluke Ustavnog suda BiH nema drugih naznaka djelovanja, odnosno korištenja bonskih ovlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG