Dostupni linkovi

Ustavni sud BiH odbio zahtjev RS, 9. siječanj neustavan


Ustavni sud BiH
Ustavni sud BiH

Nakon više od sedam sati u Sarajevu je završena 99. plenarna sjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na kojoj je odbijen zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za preispitvanje odluke ovog suda, čime je konačno potvrđeno da se 9. siječanj smatra neustavnim.

Ustavni sud BiH usvojio je i mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju refenduma u RS, zakazanog za 25. rujan.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Ramiz Salkić izjavio je za RSE kako su odluke Ustavnog suda bile očekivane.

"U ovom trenutku za mene je najvažnije da je Ustavni sud BiH pokazao svoju principijelnost i ostao do kraja pri svojoj ranijoj odluci, jer NSRS nije ponudila ništa novo kako bi se utvrdila revizija prethodne odluke. Za očekivati je bilo da će Ustavni sud izreći privremenu mjeru obustave provođenja referenduma", navodi Salkić, te dodaje:

"Evidentno je da se referundum provodi kao vid političkog pritiska na Ustavni sud. Ovo je bilo očekivano i, naravno, ostale institucije koje štite ustavni poredak BiH trebaju da u narednom periodu reagiraju."

Ramiz Salkić: Evidentno je da se referundum provodi kao vid političkog pritiska na Ustavni sud
Ramiz Salkić: Evidentno je da se referundum provodi kao vid političkog pritiska na Ustavni sud


Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je novinarima, povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH, da nema odlaganja referenduma i pozvao građane Republike Srpske da 25. rujan izađu na referendum o Danu RS.

"Nisam ni očekivao drugačije ponašanje političkog organa koji sebe naziva Ustavnim sudom. U kontinuitetu politički pogrešnih odluka na štetu srpskog naroda, ništa nije iznenađujuće", riječi su Dodika.

On je naglasio da Ustavni sud BiH ne može obustaviti odluku Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u izjavi za bh. medije nakon odluke Ustavnog suda, kazao da se nada da će Milorad Dodik sada odustati od referenduma u Republici Srpskoj.

"Nadam se da će Dodik odustati od referenduma jer, nakon odluke Ustavnog suda o uvođenju privremene mjere, nastavak aktivnosti na organizaciji referenduma predstavlja nedvosmisleno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i kazneno djelo suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH koje može biti sankcionirano članom 239 Krivičnog zakona BiH", navodi Izetbegović.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić najavio je "ogroman otpor građana Republike Srpske" prema ovoj odluci.

Ognjen Tadić: Ustavni sud BiH ostao dosljedan svojoj nedosljednosti
Ognjen Tadić: Ustavni sud BiH ostao dosljedan svojoj nedosljednosti


"Ustavni sud Bosne i Hercegovine ostao je dosljedan svojoj nedosljednosti kada je u pitanju zaštita ustavnosti Bosne i Hercegovine i ponovo je zloubotrijebio pravila da donese još jednu političku odluku", ocjenjuje Tadić.

Šefik Džaferović, potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH prokomentirao je današnju odluku Ustavnog suda BiH riječima da je "potpuno očekivana".

"Više je nego jasno da ne postoje nikakve nove okolnosti koje, da su postojale u vrijeme donošenja odluke Ustavnog suda o neustavnosti 9. januara, bi bitno drugačije utjecale na postupanje Ustavnog suda BiH. Prema tome ova današnja odluka je sasvim logičan slijed okolnosti", konstatira Džaferović.

Građanski savez (GS) pozdravlja odluku Ustavnog suda BiH da odbije zahtjev entitetske skupštine RS-a za reviziju odluke o tzv. Danu RS.

Ako je ikada i bilo, od danas, kako navode u saopćenju, nema sumnje u dvije stvari "da je neustavan 9. januar odnosno da je protivustavan i protivzakonit referendum koji režim Milorada Dodika planira održati 25. septembra".

"Mi u GS-u želimo ovim putem pozvati i ostale organe vlasti, od Predsjedništva, preko Vijeća ministara, pa sve do federalnih i kantonalnih vlasti da pod hitno poduzmu sve zakonske mjere za zaštitu ustavnosti, zakonitosti, suvereniteta i integriteta Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju ove stranke.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH poziva sve strane da poštuju današnju odluku Ustavnog suda BiH.

"Nadležnost Suda je jasno definisana u Aneksu 4 Daytonskog mirovnog sporazuma čime se Sud ovlašćuje za rješavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Nepoštivanje odluke Suda bi značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa. Ovakve politike nisu u interesu građana Bosne i Hercegovine, time ni građana Republike Srpske, jer se svi oni suočavaju sa brojnim socijalnim i ekonomskim problemima", navodi se u saopćenju Ambasade, te dodaje:

"Ukoliko se, uprkos odluci Ustavnog suda, nastavi sa aktivnostima vezanim za referendum, to će predstavljati prijetnju vladavini zakona, te na taj način i prijetnju stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu zemlje."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG