Dostupni linkovi

logo-print

Protesti u Sarajevu, osumnjičeni za smrt studentica pobjegao iz BiH


Sanjin Sefić, osumnjičeni za izazivanje saobraćajne nesreće u Sarajevu u kojoj su u ponedjeljak navečer poginule dvije djevojke, pobjegao je iz Bosne i Hercegovine.

Sefić je prešao granicu BiH i Srbije u utorak ujutro u 6:36 sati i uputio se u nepoznatom pravcu. Granicu je prešao na graničnom prelazu Uvac kod Rudog.

Sumnja se da su mu u tome pomogle tri osobe.

Ovu informaciju potvrdio je Mevludin Halilović, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Inače, oko 20 sati više od hiljadu građana Sarajeva okupilo se na mjestu stradanja dvije djevojke – Edite Malkoč (21) iz Bosanske Krupe i Selme Agić (20) iz Bugojna.

Građani Sarajeva su više od dva sata odavali počast poginulim studenticama.

Dvosatni protest uprkos kiši

Dvosatni protest uprkos kiši


Druga grupa građana bila je ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

U isto vrijeme protest i mirna šetnja se održavala i u Bugojnu, odakle je njihova sugrađanka Selma Agić.

Protesti su u Sarajevu održani i tokom dana ispred Vlade Kantona Sarajevo, gdje su građani tražili ostavku te izvršne institucije.

Vlada Kantona Sarajevo je poslijepodne u utorak održala i hitnu sjednicu. Elmedin Konaković, predsjednik Vlade, rekao je na konferenciji za novinare da je kantonalna Vlada nezadovoljna radom policije na terenu.

"Ustanovili smo to danas, a i ranije na jednoj sjednici Vlade, kada smo tražili veći angažman policije na terenu. Na te zahtjeve MUP-a Kantona Sarajevo je djelimično odgovorio", rekao je Konaković.

Konaković je istakao da je najodgovorniji čovjek za operativne aktivnosti komesar Vahid Ćosić.

Na novinarsko pitanje može li se Ćosić smijeniti, Konaković je odgovorio: "Taj čovjek uživa moje povjerenje dok radi svoj posao profesionalno. Danas smo pokrenuli nekoliko pitanja da vidimo je li kriv Ćosić ili ne, te ko je kriv".

Selma Agić i Edita Malkoč su bile studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Univerzitet u Sarajevu je proglasio srijedu i četvrtak za Dan žalosti, a sva predavanja na fakultetima će počinjati minutom ćutnje.

Pitanje sa protesta upućeno vlastima Kantona Sarajevo i BiH

Pitanje sa protesta upućeno vlastima Kantona Sarajevo i BiH


Podsjetimo, Selma Agić i Edita Malkoč su u ponedjeljak navečer u 21.40 sati prelazile pješački prelaz kod Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, kada ih je pri velikoj brzini automobilom udario Sanjin Sefić koji je od ranije poznat pravosudnim organima.

Selma Agić je preminula na mjestu događaja, dok je Edita Malkoč preminula nekoliko sati kasnije od zadobijenih teških tjelesnih povreda.

  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  • 16x9 Image

    Zvjezdan Živković

    Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG