Dostupni linkovi

Vlasti pozivaju građane: Iskopajte sakriveno oružje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon nezapamćenog zločina u Žitištu, počinjenog oružjem koje je bilo u nelegalnom posedu, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odlučilo je da ponovi poziv građanima da bez posledica do 1. novembra 2016. godine predaju oružje koje nije registrovano.

Stravičnom tragedijom u Žitištu u kojoj je ubica iz kalašnjikova usmrtio bivšu suprugu i još četvoro ljudi, nastavljen je niz sličnih zločina koji su u poslednjih nekoliko godina potresali Srbiju.

Maja 2015. godine u Martonošu kod Kanjiže dogodila se porodična tragedija u kojoj je ubica iz vatrenog oružja usmrtio sedam osoba. U aprilu 2013. godine u mestu Velika Ivanča kod Mladenovca, ubica je iz pištolja usmrtio trinaest komšija kao i sopstvenog sina i majku. U julu 2007. godine u Jabukovcu kod Negotina ubica je iz lovačke puške ubio devet, a teško ranio dve osobe.

Prema podacima koje je izneo ministar unutrašnjih poslova u tehničkoj Vladi Srbije Nebojša Stefanović, 95 odsto ubistava dogodi se upotrebom ilegalnog oružja.

Mesto tragedije u Žitištu
Mesto tragedije u Žitištu

Tako je bilo i u Žitištu gde se, prema navodima ovdašnjih medija, znalo da ubica na tavanu svoje kuće krije oružje koje je doneo sa ratišta iz Slavonije u Hrvatskoj.

Podatak o širokoj rasprostranjenosti smrtonosnog oružja u ilegalnom posedu potvrđuje i bivši inspektor MUP-a Srbije, a sada vlasnik detektivske agencije “Ozna” Živorad Jovanović.

“Možda je čak već broj komada ilegalnog oružja od registrovanog. Najvažniji uzrok takvog stanja su sigurno ratni sukobi koji su se dešavali na prostorima bivše Jugoslavije. Sama činjenica da je puno građana Republike Srbije učestvovalo po celoj ratnoj teritoriji, ukazuje da je po povratku kući mnogo njih donelo šta je moglo od oružja. Donosili su ne po jedan ili dva primerka, nego po desetine pušaka, pištolja, bombi. Prilikom kontrola nije redak slučaj da se, na primer, pronađe pun džak zakopanog u nekoj rupi, sa deset ili petnaest pušaka”, kaže Jovanović.

Zbog takvog stanja je MUP Srbije u proteklih nekoliko godina u više navrata organizovao akcije legalizacije oružja bez krivične odgovornosti i dokazivanja porekla. Od 1. jula ove godine traje nova kampanja koja će trajati do 1. novembra.

Načelnica Uprave za upravne poslove MUP-a Srbije Zorica Lončar Kasalica podseća da je u protekloj legalizaciji vraćeno više od 7.500 komada raznog oružja. Ona poziva građane da u vreme tekuće legalizacije predaju oružje koje imaju u nelegalnom posedu.

“U protekloj legalizaciji iz ilegalnih u legalne tokove prešlo je preko 7.500 komada oružja. Nadamo se da će građani ovu priliku iskoristiti da predaju nelegalno oružje koje drže u svom posedu”, poručila je Lončar Kasalica.

Međutim, Živorad Jovanović smatra da je oružje prikupljeno u dosadašnjim legalizacijama samo kap u moru, te da građani u ilegalnim arsenalima i dalje čuvaju velike količine raznoraznog oružja.

Deo zaplenjenog oružja i municije, ilustrativna fotografija
Deo zaplenjenog oružja i municije, ilustrativna fotografija

“Sama činjenica da akcija legalizacije nije uspela onako kako je očekivano, kao i činjenica da se produžava, mnogo govori. Zašto bi se produžavalo ako je dobro prošlo? Znači, produžava se zbog toga što se zna da je veliki broj komada oružja i dalje ostao u ilegalnom posedu. Poslednji primer, tragedija u Žitištu, izvršena je automatskom puškom koja legalno ne može ni da se dobije ni da se poseduje”, napominje naš sagovornik.

Zorica Lončar Kasalica opomenula je građane da je nelegalno posedovanje oružja krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora. Zato bi trebalo da iskoriste priliku i oslobode ga se bez bilo kakvih zakonskih posledica.

“Legalizacija je prilika da građani bez krivične odgovornosti i bez dokazivanja porekla oružja predaju svoje oružje policiji ili da zatraže da se izvrši legalizacija oružja, odnosno da se isto registruje”, kaže Lončar Kasalica.

Jovanović ističe da neregistrovano oružje, ono koje građani imaju u svojim tajnim arsenalima, predsatvlja veliku opasnost za bezbednost svih ljudi, koji uglavnom stradaju od metaka ispaljenog iz vatrenog oružja u nelegalnom posedu.

“Svako ilegalno oružje je veoma velika pretnja za sve mirne i dobronamerne ljude”, zaključuje Jovanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG