Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore nudi pomoć u dijalogu Srbije i Kosova


Crnogorski premijer u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Duško Marković, crnogorski premijer, izjavio je da je Crna Gora spremna da da doprinos dijalogu Srbije i Kosova. Obraćajući se na konferenciji za novinare koju je u Beogradu održao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Marković je naveo da se sa Vučićem složio da svi na Balkanu moraju učiniti sve kako bi sačuvali mir i stabilnost:

"Ako ne bude mira i stabilnosti sve naše razvojne šanse gube mogućnost da se iskoriste. U Crnoj Gori pozdravljamo i pažljivo pratimo šta premijer Vučić i srpska Vlada rade po pitanju odnosa Prištine i Beograda. Potpuno vas podržavamo u tom smislu i spremni smo i sami da damo doprinos dijalogu."

Dijalog nema altenrativu, naveo je Marković. Taj stav je podvukao i citirajući pisca Dobricu Ćosića: "Da Balkan ne bude kusur u podeli sveta. Vidimo šta se globalno dešava", kazao je Marković.

Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija ne doživljava kao pretnju odluku Crne Gore da postane članica NATO. Dodao je da Srbija želi da sačuva svoju vojnu neutralnost, ali da apsolutno razume i poštuje nameru Crne Gore da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

Kao prioritet u odnosima Srbije i Crne Gore naveo je radove na infratrukturi i auto puta Beograd-Podgorica-Bar. Takođe je pozvao Evropsku uniju da podrži ulaganja u Zapadnom Balkanu.

"Ako ljudi vide da nam Evropska unija pomaže oko ključnih infrastrukturnih projekata, kao što je nama pomogla u vreme poplava, i ako to zajednički možemo da uvežemo, to je za nas velika stvar. Zato sam ja spreman da zajedno odemo u Brisel i da zajedno tražimo od Junkera (Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije) više para, veću podršku. Ne znam gde bi Evropa sada više ulagala, da vam iskreno kažem. Ne znam gde im je to sada nešto važnije ako to nije na Zapadnom Balkanu", kazao je Vučić.

Duško Marković, koji je zamenio Mila Đukanovića na mestu premijera Crne Gore, boravi u petak i subotu u poseti Srbiji.

Ovo je i njegova prva zvanična poseta u toj funkciji zbog čega je iskazao posebno zadovoljstvo, konstatujući da odnosi su odnosi Srbije i Crne Gore najbolji u poslednjih dvadeset godina.

Njega je u "Palati Srbija" u Beogradu uz najviše državne počasti dočekao Aleksandar Vučić.

Dvojica zvaničnika razgovarala su i o saradnji sa Republikom Kinom i zajedničkom spoljnopolitičkom cilju, a to je - članstvo u EU.

Tokom popodneva sa Markovićem bi trebalo da sastanu i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica parlamenta Maja Gojković.

Plenarni ministarski sastanak Srbije i Crne Gore
Plenarni ministarski sastanak Srbije i Crne Gore


Uprkos tome što je crnogorski premijer potencirao odličnu saradnju pravosuđa dve države - ostalo je nepoznato da li je tema razgovora Markovića i Vučića bio i događaj uoči prošlogodišnjih crnogorskih parlamentarnih izbora, koji su tamošnja vlast označila kao pokušaj terorističkog napada.

Javnost je ostala uskraćena odgovora s obzirom da su činovnici zaduženi za protokol, kako su naveli zbog gustog rasporeda, sa pojedninim medijima unapred dogovorili postavljanje četiri pitanja - među kojima nije bilo i to.

Podsetimo, uoči okobarskih vanrednih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori privedena je dvadesetočlana grupa državljana Srbije zbog sumnje da su počinili dva krivična dela: stvaranje kriminalne organizacije i terorizam. Među njima je bio i Bratislav Dikić, bivši komandant policijske jedinice Žandarmerije koji se još nalazi u pritvoru.

Privođenje dvadesetočlana grupa državljana Srbije zbog sumnje da su planirali državni udar u Crnoj Gori
Privođenje dvadesetočlana grupa državljana Srbije zbog sumnje da su planirali državni udar u Crnoj Gori


Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i terorizam Crne Gore saopštilo je prošlog novembra da su organizatori ove kriminalne grupe bili nacionalisti iz Rusije. U međuvremenu je odustalo od optužbi za terorizam protiv 11 osumnjičenih.

Početkom decembra 2016. Crna Gora je raspisala međunarodnu poternicu za dvojicom državljana Srbije Nenadom Ristićem i Predragom Bogićevićem koje sumnjiči da su organizovali ovu kriminalnu grupu. Oni su sredinom januara uhapšeni u Srbiji.

Bogićeviću je određen ekstradicioni pritvor dok je Ristić pušten na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta u Beogradu.

Ministarstvu pravde Srbije je ubrzo potom uručen zahtev Crne Gore za njihovim izručenjem.

Zahtev je, kako je tada medijima rečeno u Ministarstvu pravde Srbije prosleđen nadležnim sudovima, a od tada o tom slučaju više nema dostupnih informacija. Inače, prema proceduri, tek po pravosnažnosti sudskih odluka, ministar pravde će odlučiti da li će Ristić i Bogićević biti izručeni.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG