Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore očekuje da Srbija izruči osumnjičene za terorizam


Optimista u vezi odnosa sa Moskvom: Duško Marković
Optimista u vezi odnosa sa Moskvom: Duško Marković

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare od kada je na premijerskoj funkciji naslijedio Mila Đukanovića, predsjednik crnogorske Vlade Duško Marković poručio je kako od državnih organa Srbije očekuje da Podgorici izruče trojicu njenih državljana koji se sumnjiče da su učestvovali u pripremama terorističkih napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra. Premijer Marković u sljedećoj godini ne očekuje bitniju promjena odnosa sa Vašingtonom i Moskvom. Optimista je da će doći do poboljšanja sve zategnutijih relacija sa Rusijom, dok istovremeno ne očekuje da će nova američka administracija sa Donaldom Trampom na čelu, usporiti put Crne Gore ka članstvu u NATO.

Nakon što je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore konačno potvrdilo da je raspisalo crvene Interpolove potjernice za trojicom srpskih i dvojicom ruskih državljana, koji se sumnjiče da su organizovali kriminalnu grupu sa ciljem da u Crnoj Gori izvedu terorističe napade, svrgnu sa vlasti premijera Đukanovića i pucaju na gradjane koji bi u veče izbora slavili ispred zdanja državne skupštine, novinare je zanimalo kakva je saradnja po tom pitanju sa državnim organima Srbije. Tim prije što se jedan od osumnjičenih srpskih državljana Nemanja Ristić pojavljuje u javnosti i nedavno se slikao pored šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova tokom njegove posjete Beogradu, a potom je navodno otputovao u Rusiju. Na konkretno pitanje da li očekuje da će srpska policija uhapsiti Ristića, Marković je odgovorio.

“Ono što je za očekivati je da nadležni pravosudni organi Srbije postupe u skladu sa našim zahtjevima. Ono što mogu da vam kažem, dok sam još bio ministar pravde mi smo bili veoma ažurni u isporučivanju crnogorskih gradjana po zahtjevu pravosudnih organa Srbije, za učinjena krivična djela na teritoriji Srbije. Zato vjerujem da će Srbija takodje u tom smislu postupiti i poštovati zahtjeva naših pravosudnih organa jer je to zajednički interes.“

Osim protiv Nemanje Ristića, Specijalno tužilaštvo Crne Gore raspisalo je medjunarodne potjernice za još dvojicom državljana Srbije, Milošem Jovanovićem i Predragom Bogićevićem, kao i dvojicom ruskih državljana Eduardom Širokovim i Vladimirom Nikolajevičem Popovim, koji se takodje sumnjiče da su učestvovali u pripremanju terorističkih napada u Crnoj Gori. Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo jednom od glavnih osumnjičenih za pokušaj državnog udara Aleksandru Sinđeliću, dodijelio je status svjedoka saradnika, dok je sa Mirkom Velimirovićem iz Zubinog potoka sa Kosova, koji je obavijestio crnogorsko tužlaštvo o pripremi terorističkih akcija od strane kriminalne grupe čiji je sam član bio, postiglo sporazum o priznanju krivice.

Svjedočenje Mirka Velimirovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Dok srpski državljani mogu biti izručeni Crnoj Gori na osnovu specijalnog bilateralnog sporazuma Podgorice i Beograda o medjusobnoj ekstradiciji, ne postoji medjunarodni pravni osnov da Rusija dvojicu svojih državljana isporuči Crnoj Gori. Od strane predstavnika ruske diplomatije i ruskih državnih organa nije stigla nikakva potvrda da su Eduard Širokov i Vladimir Popov njihovi državljani, niti je bilo bilo kakvih inforacija šta će povodom zahtjeva crnogorskog tužilaštva preduzeti. Otvoreno je dilema koliko na rasplet tog pitanja utiču, posljednjih mjeseci, sve zategnutiji odnosi dvije države.

Stoga je jedno od pitanja premijeru Markoviću bilo je da li Crna Gora planira da sljedeće godine ukine sankcije Rusiji, koje je uvela slijedeći preporuke Evropske unije, koja se odlučila da ekonomski kazni Moskvu zbog aneksije poluostrva Krim, koji je bio u sastavu Ukrajine. Marković je podvukao kako će Crna Gora i dalje slijediti kurs Brisela.

“Mi smo kao zemlja kandidat za članstvo opredijeljeni da poštujemo odluke Evropske Unije i njenih najviših tijela. Ako Evropska Unija promijeni politiku u tom smislu, promijenićemo je i mi. Mi želimo sa Rusijom najbolje moguće odnose, želimo partnerstvo. Možda ste registrovali da ova vlada sa mnom na čelu, daje priliku za stabilizaciju odnosa dvije države i ja sam optimista u tom smislu.“

Sa druge strane, pod lupu političko-bezbjednosnih analitičara i u fokusu interesovanja domaće javnosti , jeste i kako će se dalje razvijati odnosi na relaciji Podgorica –Vašington i kako će nova američka administracija sa predsjednikom Donaldom Trampom na čelu, zauzeti stav u pogledu ratifikacije NATO protokola o Crnoj Gori u Kongresu, a koja se očekuje do proljeća naredne godine. Na naše pitanje kako na taj proces može da utiče najavljena posjeta Crnoj Gori tri američka senatora, koji nijesu na liniji politike Donalda Trampa, koji nagovještava novu eru u američko-ruskim odnosima, premijer Marković je odgovorio.

“Kao što znate mi imamo veoma dobre bilateralne odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Imamo veoma kvalitetnu saradnju sa svim njihovim predstavnicima vlasti kroz proces učlanjenja u NATO i to je jedna u nizu njihovih posjeta. Razgovaraćemo o svim pitanjima koja se tiču naših bilateralnih odnosa i naravno o pitanju ratifikacije Protokola u američkom Senatu.“

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG