Dostupni linkovi

Prekinuto suđenje Ismailovoj, nastavak 7. augusta


Hadidža Ismailova
Hadidža Ismailova

Sudjenje Hadidži Ismailovoj, novinarki azerbejdžanskoj servisa Radija Slobodna Evropa počelo je u Bakuu i odmah prekinuto, te je nastavak procesa zakazan za 7. august. Novinarka koja je karijeru posvetila istraživačkom novinarstvu, posebno istraživanju korupcije i malverzacija u vrhu vlasti, optužena je za novodno izbjegavanje plaćanja poreza, ilegalne poslovne aktivnosti i zloupotrebu položaja.

Ismailova je bila u zatvoru duže od sedam mjeseci. Brojne međunarodne organizacije osudile su zatvaranje novinarke ističući da je njeno hapšenje bilo politički motivirano, jer je u nizu svojih tekstova razotkrivala financijske malverzacije predsjednika Ilhama Alijeva i članova njegove obitelji.

Deseci novinara, predstavnici opozicije, diplomatskog kora, nevladinih organizacija, borci za ljudska prava, stigli su pred sud gdje su bile raspoređene jake policijske snage. Mnogi nisu uspjeli ući u sudnicu, uključujući i njenu sestru Sabinu Rahimovu.

Protest ispred sudnice na početku suđenja Ismailovoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Zbog prosvjeda prisutnih, majci je dopušten ulazak u sudnicu. Mnogi od onih koji su došli istaknuli su da je namjerno izabrana manja sudnica, te da su u njoj već sjedili neki ljudi koji očito nemaju veze sa Hadidžom ili procesom.

Predstavnik francuske ambasade je protestirao, naglašavajući da niko nema pravo onemogućiti ulazak diplomatu. No, vrata sudnice za njega su ostala zatvorena. Kolege novinari nosili su žute jakne, i uzvikivali “Hadidža”.

Lider opozicijskog Nacionalnog vijeća Jamis Hasanli izjavio je da je Hadidža dobro raspoložena. Ona se namjerava iz optužene pretvoriti u tužitelja. Sucima i tužitelju se obratila se sarkastično, negirajući krivicu.

“Vi niste ni pisali optužnicu, to je radio predsjednik Alijev. On me je i zatvorio kako bi onemogućio moj istraživački rad. No, ja sam ovdje, ali moje kolege nastavljaju sa istraživanjima”, istaknula je ona.

Iako joj je sudac zatvor zamijenio kućnim pritvorom, novinarka je podrugljivo primjetila da se u zatvoru osjećala kao Ilham Alijev ili Kemaldein Hejdarov, ministar energetike, jer kada bi išla na sastanak sa svojim odvjetnicima, svi bi hodnici bili ispražnjeni.

“Zatvorska uprava je htjela znati što ja pišem, a ne da li poštujem ili ne zatvorska pravila. Stvarni razlog moga hapšenja je bio pokušaj da se onemogući istraživanje nelegalnih poslova Ilahama Alijeva i njegove obitelji.”

Njen odvjetnik je novinarima rekao da je tužitelj protestirao zbog toga što je Hadidža izgovorila ime predsjednika države. Novinari su primjetili da ih je ispred suda snimao neki čovjek, te da su iz dvorišta suda na njih bacane kamenice.

Nastavak sudjenja Hadidži Ismilovoj zakazano je za 7. idućega mjeseca.

XS
SM
MD
LG