Dostupni linkovi

Hadidža Ismailova ustrajava u borbi za slobodu pisanja


Nagrada Hadidži Ismailovoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:39 0:00

Nagrada Hadidži Ismailovoj

Istoga dana, 5.maja 2015.godine, kada joj je u New Yorku dodijeljena PEN-ova Nagrada za slobodu pisanja 'Barbara Goldsmith', novinarka Radija Slobodna Evropa Hadidža Ismailova “obilježila” je početak šestog mjeseca u zatvoru. U pritvorskoj jedinici u glavome gradu Azerbejdžana, ona čeka na suđnje jer je kritički pisala o korupciji i nepotizmu u ovoj naftom i plinom bogatoj zemlji.

Vlasti Azerbejdžana uhapsile su Hadidžu u decembru prošle godine pod optužbom da je svojim radom jednog čovjeka gotovo izazvala na samoubistvo. Iako je Tural Mustafajev povukao svoj iskaz, tražeći i od tužioca da povuče tužbu, pravosuđe je nastavilo postupak s novim navodima o utaji poreza i pronevjeri novca.

Ismailova i njeni sljedbenici odbacuju optužbe nazivajući cijeli slučaj odmazdom za istraživačko novinarstvo čija je tema korupcija predsjednika Azerbejdžana Ilhama Alieva, njegove porodice i najbližih saradnika.

Prema riječima direktora Azeri servisa Radija Slobodna Evropa Kenana Alieva, sve optužbe protiv Ismailove su izmišljene i neutemeljene.

"Neposredno prije hapšenja najviši predsjednikov savjetnik optužio ju je za špijunažu za SAD. Hadidža je kriva samo zato što istražuje korupciju. Ona je u zatvoru jer azerbejdžanske vlasti vjeruju da imaju moć da ušutkaju svakoga koga žele", izjavio je Kenan Aliev dan uoči dodjele nagrade američkog PEN centra.

Tridesetosmogodišnjoj Hadidži još uvijek nije suđeno po glavnim tačkama optužnice. Izrečena joj je jedino novčana kazna od 2.400 dolara za klevetu. Pritvor joj je do sada dva puta produžavan.

Slučaj Hadidže Ismailove posmatra se kao dio široke akcije slamanja civilnog društva u Azerbejdžanu, intenziviran sredinom prošle godine. Nevladine udruge sastavile su spisak od gotovo 100 novinara i aktivista koji su suočeni s optužbama iza kojih stoje isključivo politički motivi.

Osim toga, vlasti u Bakuu prognale su vodeće zapadne nevladine udruge, a dopisništvo Radija Slobodna Evropa, nakon detaljnog pretresa, zatvorile.

Arch Puddington, potpredsjednik Freedom Housa, napisao je u martu da Azerbejdžan ima "zasluženi ugled zemlje u kojoj vlada politička represija".

Među temama kojima se Hadidža bavila, najviše pažnje, i javnosti ali i vlasti, izazvali su izvještaji o poslovima porodice predsjednika Alieva koja je bila uključena u sve građevinske radove u pripremi Eurosonga, održanog u Bakuu, 2012.godine.

Glavni se azerbejdžanski grad sada sprema ugostiti prve ikad organizovane Evropske atletske igre, koje se od 12-28. juna ove godine održavaju pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Ugledni američki književnici i novinari uputili su protestno pismo Olimpijskom komitetu u kojem podsjećaju da se "Azerbajdžan ne pridržava glavnih načela ljudskih prava - među njima i slobode štampe - kao ni principa koji žive u Olimpijskoj povelji".

Američki PEN centar zatražio je od evropskih vlada da na tu manifestaciju ne šalju visoko rangirane dužnosnike, a od Olimpijskog komiteta da osudi kršenje ljudskih prava i da od zvaničnog Bakua zahtijevaju oslobadjanje Ismailove.

"Hadidža Ismailova nije samo hrabri novinar, nego i jedan od žestokih advokata prava na slobodu govora u ime desetine pisaca i disidenata koji su u zatvoru u Azerbejdžanu", napisao je u svojoj poruci član američkog PEN centra Halid Hoseini, autor knjige "Gonič zmajeva", koju je na azerbejdžanski prevela upravo Ismailova.

Hadidža Ismailova, filolog po obrazovanju, novinarstvom se, po sopstvenim riječima, počela baviti sasvim slučajno. Radila je u novinama Zerkalo, Kaspijskom poslovnom glasniku, bila dopisnik VOA iz Azerbejdžana, da bi karijeru istraživačkog novinara i voditelja stekla na Radiju Slobodna Evropa.

Pažnju javnosti privlači serijom napisa o predsjedniku Ilhamu Alievu, njegovoj supruzi Mehriban, njihovoj djeci i krugu prijatelja koji su svi zajedno bili upleteni u biznise s velikim dobitima. Uglavnom kroz fantomske firme i offshore područja bez poreskih obaveza. Ona je otkrila malverzacije s nekretninama u Češkoj Republici, te tajne porodične poslove u rudnicima zlata i srebra.

Međunarodnu pažnju privlači tekstom u Washington postu, 2010. godine, u kojem govori o 11-godišnjem dječaku, koji je u samo dvije sedmice 2009. godine, uspio kupiti devet vila u Dubaiju, vrijednih 44 miliona dolara. Taj dječak zove se isto kao i predsjednikov sin - Hajdar Aliev, i ima isti datum rođenja.

Vlasti su odgovorile prisluškivanjem i video nadzorom njenog stana. I danas joj u zatvoru donose fotografije snimljene u spavaćoj sobi, kada je bila sa svojim mladićem. Vanbračne veze u konzervativnom društvu kakvo je azerbejdžansko, još uvijek mogu biti oruđe ucjene. No, nisu je slomili.

"Ona je doista neustrašiva", rekla je Suzanne Nossel, izvršna direktorica američkog PEN Centra, " i teško da će je ušutkati".

XS
SM
MD
LG