Dostupni linkovi

Bajram u Ferhadiji: Mir i kompromis umjesto sukoba


Prvi Bajram u obnovljenoj Ferhadiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00

Prvi Bajram u obnovljenoj Ferhadiji

Ferhat pašina džamija, banjalučka ljepotica obasjana jutarnjim suncem blještala je svojim novim sjajem. Vjernici svečano odjeveni stizali su na prvu jutarnju molitvu nakon mjeseca ramazana. Ramazanski bajram namaz za mnoge od njih predstavljao je i prvi ulazak u Ferhadiju od kako je obnovljena.

Vjernici iz cijelog svijeta stigli su ne samo da se pomole, već i da odaju počast ovoj monumentalnoj građevini izgrađenoj 1579. godine u vrijeme otomanskog carstva. Mnogi smatraju da Ferhadija predstavlja jedno od najuspješnijih arhitektonskih ostvarenja bosanske arhitekture 16. vijeka. Izgradnju džamije je finansirao Ferhat-paša Sokolović, bosanski sandžak beg, a njen arhitekta je nepoznat, kao što su nepoznati i oni koji su je srušili 7. maja 1993. godine

Ferhat pašina džamija prilikom otvaranja, nakon što je obnovljena, 7. maj 2016.
Ferhat pašina džamija prilikom otvaranja, nakon što je obnovljena, 7. maj 2016.

Ferhadija je obnovljena sa skoro 80 posto materijala od koga je i izgrađena. Vjernicima je najbitnije da je ponovo na svom mjestu i da sa svoje munare nastavlja da šalje poruku potrebe za dijalogom i mirom. Ovo je ponovio i tokom svoje bajramske hudbe banjalučki muftija Osman efendija Kozlić.

„S obzirom da je Ramazan vezan za objavljivanje svete knjige muslimana Kurana moja poruka je bila vezana za jasne Kuranske poruke koje treba slijediti a jedna od njih je da su mir, nagodba i komprimis bolji od sukoba. Takvu su poruku uputio ne samo muslimanima nego svima onima koji su ove poruke mogli čuti“, kazao je efendija Kozlić.

Obnovljena Ferhadija svečano je otvorena 7. maja ove godine. Mnogi vjernici nisu imali priliku da vide njen novi izgled. Zbog toga islamski vjernici sa ovih prostora, ali i iz svih dijelova svijeta dolaze da hodočaste ovoj džamiji.

Rusmir Velagić iz Bugojna, sada nastanjen u Štokholmu, oduševljen je sadašnjim izgledom ove banjalučke džamije.

„Prvi put sam u Ferhadiji od kako se obnovila i stvarno ovo mi je veliko zadovoljstvo i lijepa uspomena što sam bio ovdje. Stvarno mi je srce puno što sam sve ovo vidio“, rekao je Velagić.

Za veliki broj banjalučana Ferhadija nije samo vjerski objekat, već nedjeljivi simbol grada na Vrbasu.

Za banjalučanina Mirsada Beharića obnova Feradhije i klanjanje po prvi put Bajram namaza u njoj je nada da će život u Banjaluci ljudi svih vjera i nacija, koji su živjeli vijekovima zajedno, biti moguć i u budućnosti.

„Ovo je nada da će ovdje, ipak, prevladati zdrav razum i da će život teći u Banjaluci kako je tekao nekada“, istakao je Beharić.

Po mišljenju građana, život u ovoj zemlji bi mogao krenuti puno bolje i brže. Još samo, kažu, da političari smire strasti i počnu raditi u interesu građana,a ne samo za svoje lične i partijske interese, vladajući više od dvije decenija dijeleći ljude po vjeri i naciji.

„Svim političarima u Bosni i Hercegovini, bez obzira iz koje konfesije dolaze, poručio sam da njihov rad mora biti mjerljiv. Dakle, moraju se više fokusirati na rješavanje problema, a ne samo na njihovo ukazivanje“, objasnio je efendija Kozlić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG