Dostupni linkovi

Nastavlja se obnova Ferhadije


Obnova Ferhadije
Obnova Ferhadije
Radovi na završetku obnove Ferhat-pašine džamije (Ferhadije) u Banjoj Luci, koji su bili obustavljeni prošle godine zbog finansijskih problema, uskoro se nastavljaju. Turska državna agencija za međunarodnu saradnju i razvoj - TIKA, će finansirati preostali dio obnove. Njihovi predstavnici posjetili su džamiju Ferhadiju kako bi uveli u posao izvođača radova na restaruraciji.

TIKA je 25. marta 2014. godine organizirala tender za preostale radove na obnovi džamije Ferhadija, a prema riječima direktora TIKE za BiH Zulkufa Oruča, firma koja će raditi na restauraciji je domaća firma Neimar.

„Mi smo danas ovdje došli da bismo uveli firmu u posao. Naš cilj je da se što prije završe radovi. Želimo da uradimo sve što je u našoj mogućnosti da džamija Ferhadija bude u punoj funkciji što je prie moguće“, kazao je Oruč.
Muftija Čamdžić i direktor agencije TIKA Zulkuf Oruč, foto: Erduan Katana
Muftija Čamdžić i direktor agencije TIKA Zulkuf Oruč, foto: Erduan Katana
Iz TIKE ističu da će radovi na restauraciji biti urađeni u dvije faze, a u svemu će se poštovati svi standardi, o čemu je obaviješten i UNESKO.

„U prvoj fazi će biti završeni preostali građevinski radovi u glavnoj prostoriji za molitvu, kao i obnova turbeta i drugih dijelova džamije. U drugoj fazi projekta predviđeno je postavljanja ukrasa i izrada kaligrafije. Planiramo sve radove završiti do kraja godina, a sve bi trebalo da košta oko 1,5 miliona evra“, kazao je Oruč.

Banjalučki muftija Edhem Čamdžić zahvalio se Vladi Turske na velikoj pomoći:

„Ovo je jedno olakšanje. Ferhadija je za mene vezana kao nokat i meso. Posebno je dobro što će tokom 2014. godine, odgovorno mogu kazati, otpočeti radovi na izgradnji medrese u Banjoj Luci", rekao je muftija Čamdžić.

Ferhadija je sagrađena 1579. godine i predstavljala je jedno od najuspješnijih arhitektonskih zdanja iz osmanskog perioda, zbog čega je bila uvršetana u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Do temelja je srušena 7. maja 1993. godine, a njena obnova počela je 2006. godine.
XS
SM
MD
LG