Dostupni linkovi

Obnovljena Ferhadija za nove generacije


U BiH se sa velikom pažnjom očekuje subotnje otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, srušene eksplozivom 7. maja 1993. godine, za šta počinioci nikada nisu pronađeni.

Vlasti Republike Srpske (RS) poduzele su jake bezbjednosne mjere kako bi otvaranje džamije koja je bila na listi svjetske UNESCO baštine protekle bez problema.

Na obezbjeđenju skupa angažovano je 1.000 policajaca, a o sigurnosti velikog broja vjernika, diplomata i političara iz zemlje i svijeta brinuće se sve bezbjednosne agencije iz BiH, uz podršku EUFOR-a, rekao je načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Boško Pandža na konferenciji za novinare u petak.

"Namjera nam je da to bude veoma dobro osigurano, maksimalno sigurno i nadam se da će sve tako i proći. Svakodnevno sarađujemo sa Organizacionim odborom tog skupa i muftijom Osmanom Kozlićem, kako bi sve proteklo u najboljem redu", rekao je ranije i ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač.

Velike mjere bezbjednosti kakve su podzete ovaj put izostale su 7. maja 2001. godine, kada su se prilikom polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhadije desili vandalski napadi na vjernike. Od zadobijenih povreda je preminuo Murat Badić iz Cazina, a u kamenovanju je povrijeđeno nekoliko desetina Bošnjaka.

(RSE video arhiva: Ferhadija 2001.)

RSE arhiva: Ferhadija 2001.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Mjesec dana kasnije te 2001. godine kamen temeljac za Ferhadiju ipak je položen, uz do tada neviđene mjere bezbjednosti.

Ove godine, kada Ferhadija bude svečano otvarana, centar Banjaluke biće zatvoren za saobraćaj, a svi koji ulaze u taj prostor biće kontrolisani, saopštila je policija.

Direktor policije RS Gojko Vasić zamolio je građane Banjaluke da ovaj skup ne ometaju.

"Ovo je jako značajan skup za Banjaluku u smislu njene afirmacije i našega odnosa i prema našoj bezbjednosti, ali i bezbjednosti pripadnika drugih naroda“, kazao je Vasić.

Muftija banjalučki Osman Kozlić smatra da su Vlasti Republike Srpske uradile sve što je u njihovoj moći kako bi ovaj događaj protekao u najboljem redu i miru.

“Sve pripreme vezano za svečano otvorenje idu, hvala Bogu, dobro i MUP Republike Srpske kao nosilac sigurnosnog segmenta radi dobro svoj posao i nadamo se da će ovo sve proteći u najboljem redu", rekao je Kozlić.

Ni petnaestogodišnja obnova ove džamije nije tekla bez problema.

Nekoliko godina je bilo potrebno da Islamska zajednica dobije građevinsku dozvolu za obnovu ovog vjerskog objekta, izgrađenog 1579. godine kao zadužbina Ferhat-paše Sokolovića.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nedavno je, međutim, ukazao na važnost ovog objekta i najavio da su preduzete sve organizacione mjere da svečanost otvaranja obnovljene Ferhadije prođe u najboljem redu sa stanovišta bezbjednosti.

"Radi se o važnom objektu, spomeniku kulture nulte kategorije i u tom pogledu i Banjaluka i Republike Srpska su zainteresovani da taj dan prođe u najboljem redu", kaže Dodik.

Pozitivno gledanje na ovaj događaj političara i medija sasvim sigurno doprinijelo je i stvaranju drugačijeg mišljenja kod građana, koji sada u otvaranju Ferhadije ne vide ništa loše.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00

Osim vjerskog dijela ceremonije otvaranja, u subotu su predviđena i obraćanja banjalučkog muftije Osmana efendije Kozlića, predsjednika RS Milorada Dodika, premijera Turske Ameta Davutoglua, predsjedavajućeg predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te predstavnika svih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovni.

Ponovno otvaranje Ferhadije privuklo je i veliku pažnju medija, pa je za praćenje događaja akreditovano više od 220 novinara iz regiona i svijeta.

Tokom rata u BiH srušeno je 614 džamija, a 7. maj, kada je minirana Ferhadija Islamska zajednica BiH obilježava kao Dan džamija.

(FOTOGALERIJA: Obnavljanje Ferhadije, 2015.)

XS
SM
MD
LG