Dostupni linkovi

BiH i nepriznavanje Kosova: Terorizam ne čeka političke dogovore


Militanti iz BiH, Kosova, Makedonije i Srbije u propagandnom snimku IDIL-a iz Sirije, 2015.
Militanti iz BiH, Kosova, Makedonije i Srbije u propagandnom snimku IDIL-a iz Sirije, 2015.

Činjenica da BiH ne priznaje Kosovo i da se zbog toga onemogućava adekvatna regionalna saradnja u borbi protiv terorizma, kako to navodi State Department, različito se doživljava u BiH. S jedne strane opasnost je realna jer se teroristi bez problema uvezuju, dok zbog političkih prepreka nema institucionalnih metoda za efikasnu borbu. S druge strane, za dio države to nije problem, jer se saradnja, tvrde, ne može odvijati sa državom koja za BiH ne postoji kao nezavisna.

Bosna i Hercegovina zbog političkih neslaganja nema nikakvu institucionalnu saradnju s Kosovom, što uveliko otežava kako ekonomsku saradnju tako i borbu protiv terorizma, koji je globalna prijetnja i ne poznaje ni političke, ni administrativne prepreke, kaže direktor Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović.

"Naravno, predstavnici organizovanih kriminalnih grupa i ekstremista ne predstavlja problem. Oni veoma lako sarađuju i održavaju svoje odnose i pripremaju aktivnosti protiv građana regiona. Ta karika Kosovo, Albanija i Bosna i Hercegovina je vrlo zanimljiva stvar sa aspekta saradnje i prikupljanja obavještajno-sigurnosnih podataka u borbi protiv terorizma, ali i drugih oblika organizovanog kriminala, tako, da kažemo, taj nedostatak predstavnika Kosova na zvaničnim sastancima gdje se raspravljaju te politike i planovi vezani za borbu svakako uzrokuje jednu manjkavost u regionalnoj saradnji i predstavlja problem odnosa regiona i saradnje, koji se mora na neki način riješiti", ocjenjuje Hadžović.

Dok politika postavlja prepreke za teroriste ih nema. To pokazuju i snimci sa stranih ratišta, na kojima su prikazani borci iz cijelog regiona koji zajedno čak šalju i prijeteće poruke u kojima pozivaju na terorističke akte:

"Hvala uzvišenom Allahu koji nas je spojio u Šamu, koji nas je sastavio sa svih krajeva u Šamu. Nama je čast i ponos da se predstavimo kao Allahovi robovi koji dolazimo porijeklom sa balkanskih područja", jedna je od poruka.

Zbog nepostojanja sistema koji bi omogućio da se kroz sigurnosne službe prati kretanje potencijalnih terorista, postoji opasnost koju politika ne može da sagleda, smatra član Komisije za odbranu i sigurnost Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović. Svjestan činjenice da BiH zbog unutrašnjeg ustrojstva prati politiku Srbije po pitanju priznavanja Kosova, kaže:

"Ne postoji politička saglasnost unutar Bosne i Hercegovine vezano za priznavanje Kosova, jer se prati politika Srbije, ali to ne znači da bi trebalo i dalje biti u situaciji da se ne priznaju međusobno bar oni osnovni dokumenti, kada su u pitanju ljudi, jer sprečavanje kretanja ljudi je i sprečavanje borbe protiv terorizma, ako možemo tako reći, da ne govorimo o ekonomskim problemima kada je u pitanju plasiranje roba, investiranje Bosne i Hercegovine na teritorij Kosova."

Mehmedovićeva saradnica iz parlamentarnih klupa, zastupnica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić kaže kako u tom smislu ne vidi problem, niti potrebu za odstupanjem čak ni u ovakvim izuzecima.

"Da li to utiče na bezbjednosne rizike odnosno borbu protiv terorizma, bezbjednosne agencije nisu to eksplicitno rekle. Ne znači da ne utiče, ali nisu to eksplicite rekle, tako da, ako me pitate da li ima osnova da se ukine bezvizni režim, moram reći da je politički stav da na tu temu nema razgovora", naglašava Majkić.

No, Mehmedović upozorava kako kriminal ne čeka političke dogovore.

"Oni koji se bave nezakonitim radnjama, oni su uvijek bili ispred zakona i onih koji zakone provode", zaključuje Mehmedović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG