Dostupni linkovi

Da li je slom Kalifata u Iraku i Siriji kraj IDIL-a?


Brojne porodice su raseljene, Mosul
Brojne porodice su raseljene, Mosul

Ekstremisti Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) počinili su nove zločine u blizini Mosula, saopštile su UN. To se desilo u trenutku kada iračke i kurdske snage potpomognute vazdušnim udarima međunarodne koalicije nastoje da oslobode drugi po veličini grad u zemlji.

Militanti koriste diverzantske akcije, samoubilačke napade, mrežu tunela kao i stanovništvo kao živi štit u nastojanju da onemoguće koalicione snage. Samozvani kalifat u Iraku i Siriji će nestati, ali će se pobuna islamista nastaviti, procenjuju analitičari.

Svetska organizacija navodi da su tri žene i troje dece ubijeni kada su bili primorani da se premeste iz jednog u drugo selo. Oni su zaostali za kolonom, jer je među njima bilo i jedno hendikepirano dete. Pretpostavlja se da je i ono ubijeno.

Militanti su ubili još 15 civlia u mestu Safina oko 45 kilometara južno od Mosula i bacili ih u reku kako bi zastrašili stanovništvo.

U prošlu sredu su militandi vezali šest muškaraca, pripadnika sunitskih plemena koja se bore protiv IDIL-a, za vozilo i vukli ih okolo, a potom su ih tukli štapovima i kundacima.

Sledećeg dana su iračke snage bezbednosti otkrile leševe 70 civila u jednom selu blizu Mosula.

U nedelju su militanti, prema nepotvrđenim izveštajima, pogubili 50 iračkih policajaca koje su zarobili u blizini Mosula.

"Pribojavamo se da ovo neće biti poslednji izveštaj o varvarskim postupcima IDIL-a. Ponovo pozivamo vladine snage i njene saveznike da osiguraiju da njihovi pripadnici ne vrše odmazdu prema civilima koji beže sa područja pod kontrolom militanata, kao i da tretiraju sve osumnjičene ekstremiste koje uhapse u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", izjavio je Rupert Kolvil (Colville), portparol visokog komesara UN za ljudska prava.

Ovo neće biti poslednji izveštaj o varvarskim postupcima IDIL: Rupert Kolvil
Ovo neće biti poslednji izveštaj o varvarskim postupcima IDIL: Rupert Kolvil


Iračke snage i paramilitarne šiitske grupe su optuživani za ozbiljna kršenja ljudskih prava u prethodnim operacijama. Amnesti internešenel (Amnesty International) je saopštio prošle sedmice da su suniti koji su napustili formacije IDIL-a, arbitrarno hapšeni, nestali ili ubijani.

Istovremeno, Rusija je optužila u utorak međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama da je u njenim vazdušnim udarima u i oko Mosula ubijeno više od 60 civila a oko 200 ranjeno u poslednja tri dana.

Ujedinjene nacije saopštavaju da zbog poslednjih incidenata raste bojazan da će pripadnici IDIL-a koristiti meštane Mosula kao živi štit. Pretpostavlja se da je između 3.000 i 5.000 militanata ostalo u gradu, koji nastoje da oslobodi oko 30.000 pripadnika iračke armije, kurdskih jedinica, sunitskih plemena i šiitskih milicija.

Procenjuje se da će operacija potrajati nekoliko sedmica a možda i meseci.

Američki ministar odbrane Eš Karter (Ash Carter) izjavio je nakon susreta u Parizu sa predstavnicima ostalih članica međunarodne koalicije, da operacije, koje su počele pre osam dana, teku po planu.

Međunarodne snage nastavljaju istovremene vazdušne udare oko Mosula i Rake, glavnog uporišta IDIL-a u Siriji, kako bi pomogli domaćim snagama na terenu da oslobode ova dva grada.

Iako malobrojniji, preostali ekstremisti IDIL-a u Mosulu nastoje da se odupru koristeći diverzantske akcije u okolnim mestima, kao što je bio napad u petak u Kirkuk, glavno uporište Kurda. Akciju je izvelo najmanje sto militanata, među kojima su bili i "spavači" unutar grada, odnosno od ranije ubačeni pripadnici IDIL-a. Oni su pokušali da preuzmu vladine i ostale ključne institucije. Uz put su pozvali i tamošnje sunite da im se pridruže, što su neki i učinili, navode izvori Bi-Bi-Si-ja (BBC).

Ubijeno je najmanje 98 lica, uglavnom civila. Oko dve hiljade elitnih kurdskih boraca (Pešmerge) povučeno je iz borbi oko Mosula da bi povratili kontrolu u Kirkuku, što je očito bio cilj IDIL-a.

Drugi metod borbe militanata su autobombe sa vozačima samoubicama. Čitav niz ovako opremljenih automobila na linijima fronta oko Mosula izaziva zebnju među iračkim i kurdskim borcima.

Iračke i kurdske snage su uspele da povrate kontrolu nad nekoliko sela i manjih gradova u blizini Mosula. Tom prilikom su otrkili mnoštvo tunela koje su koristili ekstremisti, što je tipično za gerilski način ratovanja.

Primarna namena tunela je defanzivna, odnosno zaštita militanata od vazdušni, artiljerijskih i drugih udara. Unutra su pronađene vreće za spavanja, uskladištena hrana i voda, čak i električni kablovi. Tuneli su uglavnom prokopani ispod zgrada, uključujući i džamija tako da ne mogu da se vide iz aviona za osmatranje.

Međutim, oni su korišćeni i za iznenadne napade. U tunelima su pronađene postavljene bombe. Jedna je čak bila prikačena za Kuran.

Vojnik iračkih snaga
Vojnik iračkih snaga


Nakon pobedničkog pohoda 2014. godine, IDIL je u poslednjih 16 meseci izgubio polovinu osvojene teritorije.

Stručnjaci procenjuju da će samozvani Islamski kalifat nestati do proleća 2017. Međutim, time neće biti okončane akcije ekstremista. Njihovi lideri se oslanjaju na sledbenike širom sveta koji će nastaviti napade. IDIL ima ogranke u Nigeriji, Avganistanu, Saudijskoj Arabiji, Alžiru, Egiptu i čak delovima Evrope.

"Čak iako nestane Kalifat u Iraku i Siriji, to ne znači kraj ovog pokreta", smatra Favaz Gergez, autor knjige "IDIL: Istorija".

Ova organizacija se razlikuje od drugih ekstremističkih po tome što je osvojila gradove, uklonila granice i na taj način osnažila globalni džihadizam, ističe Gergez.

"Model kalifata će verovatno pothranjivati maštu džihadista još mnogo godina", zaključuje Gergez.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG