Dostupni linkovi

Ofanziva na Mosul, Kurdi napreduju


Operacija oslobađanja Mosula
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Operacija oslobađanja Mosula

Kurdske snage u Iraku poznate kao pešmerge zajedno sa iračkim snagama i uz podršku aviona kolicije koju predvode SAD napreduju u ofanzivi za Mosul, koji je pod kontrolom između 4.000 i 8.000 pripadnika militantne grupe takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL).

Nakon cjelodnevne borbe, artiljerijom, bombama, i raketama koje su za sobom ostavljale oblake dima, kurdske snage su saopštile da su dan ranije uspjele da osvoje 200 kvadratnih kilometara teritorije koju su kontrolisali militanti.

Ujedinjene nacije (UN) su pak zabrinute zbog opasnosti od, kako kažu, potencijalno najveće humanitarne krize u ovoj godini, ukoliko ofanziva potraje.

Iračke snage napreduju prema Mosulu “bolje od planiranog”, saopštio je Pentagon na početku drugog dana ofanzive za vraćanje Mosula iz ruku miltanata IDIL-a.

I iračke i američke snage nadaju se pobjedi u bitci
I iračke i američke snage nadaju se pobjedi u bitci

Ali portparol Pentagona, Peter Cook upozorava da bi kampanja “mogla potrajati neko vrijeme” te da ostaje da se vidi da li će militantna grupa “uzvratiti borbeni udarac.”

Izvještač BBC sa armijskim jedinicama kaže da je južna linija fronta udaljena od Mosula oko 24 kilometra.

Bitka za Mosul, drugi po veličini irački grad, koji je pod kontrolim miltanata IDIL-a od polovine 2014. najveća je vojna operacija u Iraku od kada su američke trupe napustile tu zemlju 2011. godine.

I iračke i američke snage nadaju se pobjedi u bitci koja bi trebalo da zada odlučujući udarac ekstremističkim borcima koji su u posljednje vrijeme izgubili ali i dalje drže pod kontrolom velike dijelove teritorije Iraka i Sirije.

Mosul je grad u kojem je živjelo dva miliona stanovnika i UN neprekidno upozoravaju da ukoliko operacija za Mosul potraje više sedmica to može biti potencijalno najveća humanitarna kriza u ovoj godini, budući se procjenjuje da u tom iračkom gradu ima više oko million i po civila.

Kurdski komandanti pešmergi i pored toga što su bili izloženi čak i samoubilačkim napadima boraca IDIL i zasjedama iz podzemnih tunela tvrde da su pogurali militante sa oko 200 kvadratnih kilometara teritorije.

Predsjednik autonomnog kurdskog regiona Masud Barzani je u iračkom gradu Kazaru sumirao:

Do sada je oslobođeno oko 200 kilometara teritorije. To je prva faza operacije za Mosul. Ona je počela sa istoka i jugoistoka Mosula i riječ je o zajedničkoj operaciji kurdskih pešemergi i iračke armije. Ovo je prva zajednička operacija snaga iračke armije i pešmergi u kojoj su borci pomiješani i dijele zajedničko bojno polje protiv terorističke organizacije Daeša i mi se nadamo da je to dobar početak za buduće odnose između obje strane.”

Do sada je oslobođeno oko 200 kilometara teritorije
Do sada je oslobođeno oko 200 kilometara teritorije

Kako javlja CNN-ov izvještač koji se nalazi sa trupama i koji je prethodnog dana bio uhvaćen u unakrsnoj vatri između dvije strane, sve indikacije ukazuju, imajući u vidu kako su posvećeni i mentalno usresrijeđeni okupatori Mosula, da bi borba za ovaj grad mogla biti veoma kravava.

Kako je svanula zora u utorak, drugog dana ofanzive za oslobađanje Mosula, iračke trupe, kurdske pešemerge i na hiljade pripadnika neregularnih iračkih snaga opet su krenuli u okršaj kroz prašnjavo okruženje Mosula.

Reuters navodi da odluka iračkog premijera Hajdara al Abada da krene na Mosul sa ukupno 30.000 boraca, ima podršku ključnih adresa u administraciji predsjednika SAD, Baracka Obame, iako su neki od zvaničnika američkog ministarstva odbrane i obavještajnih krugova postavljali pitanje da li je obnovljena iračka armija spremna za ovako veliki poduhvat.

Ti krugovi takođe navode da bi situacija nakon veoma komplikovane bitke mogla predstavljati političku noćnu moru za sunite, šiite i kurde ukoliko pokušaju da zadrže dijelove Mosula koje oslobode.

Moćne šiitske milicije takođe žele svoju ulogu u ovoj operaciji, zbog čega raste strah od sektaških sukoba u Mosulu u kojem su suniti većina.

U sedmicama američkih diplomatskih pregovora prije operacije izaslanici SAD su uspjeli da pošalju poruku svim stranama koje učestvuju u oslobađanju Mosula da sve snage moraju biti pod kontrolom i komandom snaga premijera Abadija, a da sva velika neriješena pitanja za sada, ostaju po strani.

Hiljade Iračana okupilo se ispred turske ambasade u Bagdadu protestujući protiv turskog vojnog prisustva na sjeveru zemlje
Hiljade Iračana okupilo se ispred turske ambasade u Bagdadu protestujući protiv turskog vojnog prisustva na sjeveru zemlje

Situaciju dodatno komplikuje Turska koja ignoriše sve pozive da povuče svoje snage sa sjevera Iraka, uz obrazloženje da su njihovi vojnici obučavali iračke borce radi pomoći za oslobađanje Mosula.

Upravo u utorak 18. oktobra su se na hiljade Iračana okupili ispred turske ambasade u Bagdadu protestujući protiv turskog vojnog prisustva na sjeveru zemlje.

Demonstranti zahtijevaju povlačenje turskih snaga iz baze u bizini Mosula što je u više navrata tražila i iračka Vlada.

Okupljene je predvodio šiitski tvrdolinijaški klerik Mokatada al Sadr a uzvikivani su slogani “Odlazite, okupatori”.

Prisustvo turskih snaga je u posljednje vrijeme podiglo tenzije između Bagdada i Ankare jer iračka vlada tvrdi da turskim trupama nijesu dali odobrenje da uđu i traže izlazak iz zemlje što turska strana odbija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG