Dostupni linkovi

Meron: Ubrzati rad na predmetima ratnih zločina u regiji


Broj zločina ne odgovora broju osuđenih: Teodor Meron
Broj zločina ne odgovora broju osuđenih: Teodor Meron

Procesuiranje predmeta ratnih zločina u BiH, ali i u zemljamam regije, mora se ubrzati, izjavio je u Sarajevu predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Teodor Meron. Sudija Meron u svojoj posljednjoj posjeti pred kraj mandata, koji okončava u januaru iduće godine, održao je predavanje u sarajevskoj Vijećnici o temi "Mehanizam kao novi model međunarodnog krivičnog tribunala".

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Teodor Meron želio je da tokom posjete BiH, podsjeti na rezultate rada Haškog tribunala. Sudija Meron priznaje da broj zločina ne odgovora broju osuđenih.

"Kao što znate, 161 osoba je optužena od strane Tribunala. Tribunal je imao stopostotni, potpuni uspjeh u privođenju tih osoba licu pravde. Ali, 161 osoba nije ni blizu totalnom broju osoba koje su počinile zločin na prostoru bivše Jugoslavije", kaže Meron.

Proces pozivanja na odgovornost je izuzetno važan i mora se nastaviti kako u BiH, tako u Srbiji i Hrvatskoj, ukazuje Teodor Meron, koji priznaje da ovaj proces nije bio toliko brz kako se očekivalo, te je poručio svim zemljama da se procesiranje ratnih zločina ubrza "kako osobe koje se smatraju krivima i optužene su za ratne zločine ne bi izbjegle lice pravde".

Hag nakon kraja
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:21:11 0:00

Problem u Tribunalu ne postoji, kazao je sudija Meron povodom neslaganja između njega i sudije Antonetija u slučaju Mladić.

Sve će po planu ići u ovom predmetu do kraja 2020. godine, dodaje Meron, dok za slučaj Karadžić smatra da je situacija malo drugačija.

"Zato što je odbrana u predmetu Karadžić podnijela aplikaciju za mojim izuzećem. Ja sam se sam izuzeo iz tog predmeta jer je to u interesu pravde, te sad ovaj predmet vodi sudija Rosu. Iako predmet neće biti završen, kako zamišljeno do kraja ove godine, očekujem da ovaj predmet bude završen iduće godine", navodi.

Sudiji Meronu u januaru iduće godine prestaje mandat, kada će predsjedavanje Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove preuzeti sudija Carmel Agius. Na kraju, sudija Meron odbacio je prigovore o političkim pritiscima na rad Tribunala.

"Ja ne mislim tako. Mislim da su naše presude bilo potpuno profesionalne i legalne. Sam ne bih nikada ni slušao neke političke pritiske sa strane, a siguran sam da je takav slučaj i sa mojim kolegama", zaključio je Meron.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG