Dostupni linkovi

Hoće li u Makedoniji biti izbora 11. decembra?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Skoplju su se sastali lideri četiri najveće partije u Makedoniji, Nikola Gruevski iz VMRO DPMNE, Zoran Zaev iz Socijaldemokratskog saveza, Ali Ahmeti iz Demokratske unije za integracije i Menduh Tači iz Demokratske partije Albanaca.

Sastanak je organizovan uz posredništvo američkog ambasadora Džesa Bejlija i predstavnika Evropske Komisije u zemlji, pošto novoimenovani ambasador Brisela u Skoplju Samuel Žbogar još nije preuzeo funkciju.

Ambasador Džes Bejli isposredovao je sastanak lidera četiri partije
Ambasador Džes Bejli isposredovao je sastanak lidera četiri partije

Skoro je izvesno da će sastanak rezultirati konstatacijom da su ispunjeni uslovi za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora 11. decembra.

U proteklom periodu opozicioni Socijaldemokratski savez je izrazio saglasnost da se izbori održe u tom terminu, a iz vladajuće VMRO DPMNE kažu da su oni spremni za izbore još od aprila, kada su bili prvi put otkazani zbog neispunjenih uslova.

U skladu sa dogovorom iz Pržina, koji je postignut u julu prošle godine u ovom skopskom naselju od strane lidera četiri najveće partije u zemlji, uslovi koji su trebali biti ispunjeni su sređivanje biračkog spiska i regulacija medija.

Zoran Zaev uoči sastanka
Zoran Zaev uoči sastanka

U utorak je istekao rok za dodatnu proveru spornih glasača koji su imali priliku da se do 19. avgusta prijave u Državnu izbornu komisiju.

Prema izveštaju Komisije, takvu prijavu nije podnelo nešto više od 30 hiljada ljudi, koji će imati još jednu priliku da se prijave u periodu pre održavanja izbora. Ukoliko se ni tada ne prijave, onda gube pravo glasa, zato što njihova imena nisu pronađena u prethodnoj ukrštenoj proveri baza podataka nekoliko institucija,

Najviše nesporazuma je izazvalo formiranje takozvanog ad hoc tela zaduženog za praćenje rada medija u izbornom periodu.

Menduh Tači dolazi na sastanak
Menduh Tači dolazi na sastanak

VMRO DPMNE i Socijaldemokrate su predložili po dva člana tela, a na njima je bilo da izaberu petog člana, koji bi trebalo biti albanske nacionalnosti. Do početka susreta lidera stranaka takav dogovor nije bio postignut.

Od ostalih rokova koji bi trebalo da budu ispoštovani je i taj da bi 100 dana pre izbora opozicija trebalo da nominuje urednika javog servisa Makedonske radio televizije.

Posle odluke o ispunjavanju uslova za fer izbore, 100 dana pre glasanja, Sobranje treba da izabere novu tehničku vladu koja će biti zadužena za njihovo sprovođenje. Prelazna vlada treba biti u istom formatu kao i pre prvog i drugog odlaganja izbora. To znači da bi opozicija trebalo da ima ministre unutrašnjih poslova i za rad i socijalnu politiku, a zamenike u ministarstvima finansija, poljoprivrede i javne administracije.

Prethodno, političke partije nisu postigle saglasnost o održavanju izbora u dva termina- najpre 24. aprila, a zatim 5. juna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG