Dostupni linkovi

Makedonija: Šta podrazumeva dogovor o izlasku iz političke krize


Zgrada Ministarstva pravde u Skoplju tokom protesta, maj 2016. ilustrativna fotografija
Zgrada Ministarstva pravde u Skoplju tokom protesta, maj 2016. ilustrativna fotografija

Dogovor koji su postigle u sredu uveče četiri najveće političke partije u zemlji trebalo bi da bude zaključen 31. avgusta, kada će njihovi lideri oceniti da li se ono što je dogovoreno – i sprovodi. Američki ambasador u Makedoniji Džes Bejli je nakon dugotrajnih pregovora konačno objavio da je dogovor postignut.

"Imamo dobru vest da objavimo da su partije postigle dogovor godinu dana nakon našeg dogovora iz Pržina u julu prošle godine. Nadamo se da će se ovim dogovorom postaviti put ka kredibilnim izborima na kojima će učestvovati svi i koji će biti priznati od svih partija", kaže Bejli.

Zgrada makedonskog Parlamenta u Skoplju, ilustrativna fotografija
Zgrada makedonskog Parlamenta u Skoplju, ilustrativna fotografija

U dogovoru se navodi da bi Izborni zakonik trebalo da bude izmenjen do 22 jula. Oko 170.000 glasača iz inostranstva koje je opozicija osporavala, biće stavljeni na posebnu listu.

Oko 40.000 glasača koji za vreme ukrštene provere informacijskih baza nisu bili pronađeni ni na jednom spisku, trebaju se prijaviti sami u roku od 25 dana ili u suprotnom neće imati pravo glasa.

U vezi regulacije medijske sfere, predviđeno je formiranje ad hok tela zaduženog da prati izveštavanje medija za vreme izbornog procesa. U njemu će biti pet članova, od kojih će partije predložiti njih četvoro, a zatim će oni u roku od 15 dana konsenzusom morati da izaberu petog člana.

Najveća opoziciona partija će predložiti urednika Informativne redakcije javnog servisa Radio-televizije Makedonije i, ukoliko sve partije potvrde da ima uslova za izbore, novi urednik će stupiti na funkciju sto dana pre izbora.

Partije će do 31. avgusta oceniti primenu dogovorenog i utvrditi datum prevremenih parlamentarnih izbora, koje će sprovesti prelazna vlada formirana 100 dana pre njihovog održavanja.

Nikola Todorov
Nikola Todorov

Nakon postignutog dogovora Nikola Todorov iz vladajuće VMRO DPMNE je izjavio da se otvara mogućnost za organizovanje kredibilnih izbora na kojima će svi učestvovati, a narod odlučiti kome će dati poverenje.

"Ovim dogovorom se garantuje da će opoziciji biti onemogućeno da pravi masovne čistke u MUP-u i da posle izbora završava mandat te prelazne vlade", navodi Todorov.

Radmila Šekerinska iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza je rekla da dogovor obezbeđuje ono što su obećali na početku, da će se prvo insistirati na obezbeđivanju uslova za fer izbore, a tek onda pričati o datumu.

Radmila Šekerinska
Radmila Šekerinska

"Svi dogovoreni uslovi o obezbeđivanju fer izbora uključujući i balansirani i kompletni pristup svih učesnika kod medija, čišćenje biračkog spiska, učešće u prelaznoj vladi koja će organizovati izbore, trebaju biti potvrđeni na sastanku krajem avgusta", kaže Šekerinska.

Ona je dodala da je Zakon o MUP-u koji je bio veliki problem tokom pregovora, odložen za sledeću godinu. Što se toga tiče, dogovoreno je da se kadrovske promene koje ministar u prelaznoj vladi može izvršiti, ograniče na 15 u rukovodnim pozicijama.

U slučaju da Ustavni sud donese odluku da je Zakon o Specijalnom javnom tužilaštvu, odgovornom za ispitivanje svih kriminalnih dela koja su povezana sa aferom prisluškivanje, neustavan, onda se četiri partije obavezuju da usaglase Zakon sa odlukama Suda i da u roku od pet dana ponovo formiraju tužilaštvo.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG