Dostupni linkovi

Legija: Prete mi zbog svedočenja o ubistvu Ćuruvije


Niko mi ništa nije obećao za svedočenje u slučaju Ćuruvija: Milorad Ulemek Legija
Niko mi ništa nije obećao za svedočenje u slučaju Ćuruvija: Milorad Ulemek Legija

Milorad Ulemek Legija, nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije, izjavio je pred Specijalnim sudom da doživljava pretnje zbog svedočenja na suđenju za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Ulemek, koji je ključni svedok u ovom procesu, prvi put se pojavio pred sudom u tom predmetu i ponovio deo iskaza iz istrage kojim je ukazao da su četvorica optuženin službenika srpskog DB-a učestvovala u likvidaciji vlasnika Dnevnog Telegrafa.

“Pretili su mi da ne bi svedočio na ovom suđenju. Ali nisam uplašen. Prete meni i mojoj porodici. Ali to sam ja rešio, i ja ću to rešiti, ne treba vi tužioče da brinete za to”, rekao je Milorad Ulemek odgovarajući na pitanja tužioca Milenka Mandića, koji je posle ovakvog odgovora svedoka ispitivanje završio rečima “Mislim da vam je sve jasno”, koje je uputio sudskom veću.

Ove reči Ulemeka bile su samo delimično objašnjenje za činjenicu da se na suđenju, nakon što je u istrazi 8. januara 2014. podrobno pričao o saznanjima o ubistvu Slavka Ćuruvije, na pitanja sudskog veća, tužioca, advokata oštećenih i odbrane, uglavnom pozivao na pravo da ne govori o nečemu što može da ga izloži krivičnoj odgovornosti, da se ne seća ili da ne zna.

“Očigledno je da je Milorad Ulemek u strahu. Naravno da to utiče na ovaj proces. Očekivali smo da ćemo moći da mu postavimo važna dodatna pitanja. Ali, u svakom slučaju, mislim da iskaz koji je već dao pred tužiocem u istrazi u značajnoj meri pomaže rasvetljavanju ovog slučaja”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Slobodan Ružić, pravni zastupnik porodice Ćuruvija.

Ispred sudnice Specijalnog suda pred početak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije
Ispred sudnice Specijalnog suda pred početak suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije


Prvi put u ulozi svedoka na ovom suđenju, Ulemek nije otkrio ko mu preti ali je izjavio da ostaje pri iskazu iz istrage. Pred sudom je rekao da nema neposredna saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije, već je ponovio najvažniji deo iskaza tužiocu, koji se odnosi na susret iz 2000. godine.

“Sa načelnikom resora Državne bezbednosti (DB) Radomirom Markovićem razgovarao sam o detaljima hapšenja jednog lica koje je trebalo da izvede moja jedinica. Pitao sam ga ko iz DB-a će da bude navigator, odnosno ljudi iz službe koji treba da nam pokažu lokaciju, a Marković mi je rekao ‘Ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju’. Kada sam izašao, u holu ispred njegove kancelarije zatekao sam gospodina Romića i gospodina Kuraka”, rekao je Ulemek.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. optuženi su Radomir Marković, tadašnji načelnik Resora Državne bezbednosti, šef Beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, pripadnik tog centra Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac.

Advokati optuženih insistirali su na odgovoru Ulemeka zašto je, nakon 13 godina u zatvoru, rešio da progovori o ubistvu Ćuruvije. “Niko me o tome ranije ništa nije pitao”, odgovorio je svedok i požalio se da je šteta što mu, kako je objasnio pred sudskim većem, niko nije verovao u sve što je rekao na raznim suđenjima u proteklih 12 godina.

“Niko mi ništa nije obećao za svedočenje u slučaju Ćuruvija. Meni ne bi mogao da obeća ni Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, a kamo li neko ovde”, izrekao je Ulemek nakon što se na početku svedočenja zakleo da će govoriti istinu i samo istinu.

Tokom ispitivanja svedoka advokati optuženih insistirali su na pitanju Ulemekovog tretmana u zatvoru, gde 13 godina boravi u samici pod najstrožim merama bezbednosti.

“On je rekao da nije uplašen, ali da oseća neke pritiske i pretnje. Ako i postoje te pretnje, uverena sam da su one od neke više sile, koja nisu pojedinci. Te pretnje mogu biti samo neki njegov latentni strah da mu se položaj u zatvoru ne pogorša”, rekla je Zora Dobričanin Nikodinović, pravna zastupnica okrivljenih Radonjića i Romića.

Sudnica Specijalnog suda u Beogradu
Sudnica Specijalnog suda u Beogradu


Milorad Ulemek je, odgovarajući na pitanja odbrane, rekao i da ga je pre iskaza u istrazi saslušavao tadašnji tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, da je prva službena osoba koja ga je pitala o saznanjima u vezi sa ubistvom Slavka Ćuruvije bio načelnik službe obezbeđenja u požarevačkom zatvoru Zabela, koji je bio i član komisije za istraživanje ubistava novinara formirane od strane Vlade Srbije, kao i da je deset dana pred iskaz u istrazi zbog zdravstvenih problema izveden u beogradski Klinički centar na preglede.

“Kroz vrata moje bolesničke sobe provirio je ministar pravde Nikola Selaković. Bilo je ono, dobro veče-dobro veče, i ništa više. Naravno da sam posle bio sposoban da dam iskaz, pa nisu me boleli geleri u glavi već u stomaku”, rekao je Ulemek koji pred sudom nije propustio da pomene da je sedam puta ranjavan u ratu.

Pred sudskim većem predsedavajuće Snežane Jovanović, Milorad Ulemek Legija svedočio je u zatvorskom odelu jer izdržava maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora zbog ubistva srpskog premijera Zorana Đinđića i drugih najtežih krivičnih dela, a kao adresu prebivališta naveo je Kazneno-popravni zavod Zabela. U Specijalni sud doveden je iz samice tog zatvora vezan lisicama, pod najjačim merama bezbednosti i uz asistenciju policijskog helikoptera koji je nadzirao njegov transport u koloni blindiranih vozila. U nastavku suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije trebalo bi da svedoči i Miloš Simović, pripadnik zemunskog klana osuđen za druga krivična dela.

Optuženi Milan Radonjić i Ratko Romić nalaze se u pritvoru od hapšenja u januaru 2014. godine. Radomir Marković služi kaznu od 40 godina zatvora zbog zločina na Ibarskoj magistrali i ubistva političara Ivana Stambolića, dok je okrivljeni Miroslav Kurak u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG