Dostupni linkovi

Obeštećenje za potrošače koji su plaćali struju za sjever Kosova


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Odbor Regulatorne kancelarije za energiju (ZRRE) odlučio je da obaveže distributere električne energije da obeštete potrošače koji su plaćali struju potrošenu na sjeveru Kosova

Kompanije zadužene za distribucione usluge na Kosovu su KEDS i KOSTT.

Naknada potrošačima započeće od 1. juna ove godine i trajaće do 28. februara 2030.

"Odbor ZRRE-a, prema presudi suda, odlučio je da obaveže Elektrodistribuciju da nadoknadi štetu samo potrošačima za koje se dokaže da su bili aktivni i izvršili svoje obveze plaćanja za razdoblje od 02.06.2012. do 20.10. 2017.”, navodi se u saopštenju ZRRE.

Kako se dodaje, naknada koja pripada tim potrošačima oduzimaće im se od redovnih mjesečnih računa.

Od završetka rata 1999. stanovnici četiri opštine na sjeveru Kosova sa većinski srpskim stanovništvom Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok nisu plaćali utrošenu struju.

Struju potrošenu na sjeveru plaćali su građani drugih djelova Kosova, koji su dobijali uvećane račune do kraja 2017. kada je Osnovni sud u Prištini ocijenio da je ta praksa nezakonita.

Od te godine, Vlada Kosova je plaćala račune za struju na sjeveru.

Građani sjevera dobili su prve račune za struju u februaru ove godine.

Računi za struju prvi put posle dve decenije: Šta kažu u na severu Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Fakture je izdala kompanija Elektrosever, u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, koja je dobila licencu od vlasti na Kosovu 24. juna 2023.

Računi koji su izdati krajem februara bili su s fiksnom cijenom, dok su u martu izdati na temelju trenutne potrošnje.

Operator sistema, prenosa i tržišta Kosova (KOSTT) je početkom ove godine saopštio da je u četiri opštine na sjeveru Kosova počela registracija utrošene električne energije, ističući da će struja biti plaćena na isti način kao i u ostatku zemlje.

Evropska unija je početkom decembra 2023. objavila da je srpska kompanija Elektrosever potpisala komercijalni ugovor za energiju sa Kosovskom elektrodistribucijom (KEDS).

Kosovo i Srbija su 21. juna iste godine potpisali mapu puta za implementaciju Energetskog sporazuma, koji je postignut 2013. godine u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Međutim, ni sporazum ni vodič nisu implementirani. Sporazum potpisan u okviru dijaloga ima za cilj da reguliše pitanje snabdevanja i naplate električne energije za Severnu Mitrovicu, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

XS
SM
MD
LG