Dostupni linkovi

Zapadni ambasadori zabrinuti zbog korupcije na Kosovu


Korupcija u pravosuđu, u javnoj nabavci, nepotizam, utaja poreza te finansiranje političkih partija.
Korupcija u pravosuđu, u javnoj nabavci, nepotizam, utaja poreza te finansiranje političkih partija.

Korupcija u pravosuđu, u javnoj nabavci, nepotizam, utaja poreza te finansiranje političkih partija, pitanja su o kojima su ambasadori Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije i Francuske) govorili u ponedeljak u Prištini, na otvaranju Nedelje antikorupcije na Kosovu.

Kako su rekli, samo njihovo okupljanje govori koliko su oni zabrinuti nivoom korupcije na Kosovu, i koliko je za njih važna borba protiv ove pojave.

Na osnovu poslednjeg izveštaja Transparency Internationala, jedan od glavnih problema na Kosovu je upravo korupcija.

Američki ambasador na Kosovu, Greg Delavi, izjavio je ovom prilikom kako korupcija nije novi problem na Kosovu, te je stoga traganje za rešavanjem ovog problema u toku. Kako je istakao, njegova ambasada radi na suzbijanju korupcije u pravosuđu putem brojnih programa, kao što su oni o unapređenju zakonskog okvira za efikasno i nezavisno pravosuđe i za borbu protiv korupcije.

„Mi smo ovde da pomognemo, ali građani Kosova su oni koji trebaju da veruju i nastave da se bore protiv korupcije“, kazao je Delavi.

Ambasadorka Nemačke, Angelika Viets, navela je da Vlada putem ekonomskih aktivnosti svake godine troši određenu sumu novca poreskih obveznika. Dok javna nabavka može pružiti mnoge mogućnosti privatnim kompanijama, ona takođe pruža i pogrešne mogućnosti vladinim zvaničnicima da zloupotrebe svoja diskreciona prava za nezakonite lične igre, kazala je.

Kako su rekli ambasadori, samo njihovo okupljanje govori koliko su oni zabrinuti nivoom korupcije na Kosovu
Kako su rekli ambasadori, samo njihovo okupljanje govori koliko su oni zabrinuti nivoom korupcije na Kosovu

Takva vrsta korupcije u velikoj meri uključuje političare, vladine zvaničnike i privatan sektor, i stoga se treba kontrolisati na različitim metodama sprečavanja i efektivnim sprovođenjem zakona.

„Ali pre svega, vlade moraju da garantuju da pružaju kvalitetne usluge koje se kupuju po fer ceni. To znači da je potreban jak sistem nabavke, a on pre svega treba da bude transparentan, sa jasnim propisima u skaldu sa međunarodnim standardima“, istakla je Viets.

Kako je dodala, Kosovo ima te propise, ali je potrebno njihovo ozbiljnije nadgledanje.

Nepotizam je ono što po rečima britanskog ambasadora, Ruari O’Konela, takođe uništva društvo.

„Ko želi nekvalifikovanog doktora koji se plaća? Ko želi nezavisnog regulatora koji čini usluge biznismenima povezanih sa političarima koju izdaju dozvolu za izgradnju neke zgrade? Šta ako ta zgrada nije dobro izgrađena? Profesionalizam je ono što društvo treba, dobre ljude na svim nivoima“, poručio je O'Konel.

On je rekao da je međunarodna zajednica zainteresovana za borbu protiv ove pojave, kao i da je zabrinuta zbog nivoa korupcije. Stoga je potrebno aktivno učešće medija, građana i civilnog društva za promenu u društvu.

Italijanski ambasador Piero Cristoforo Sardi naveo je i da utaja poraza može značajno da ošteti ekonomiju i budžet jedne zemlje. Kako je naveo, utaja poreza je najprisutnija u neformalnoj ekonomiji:

„Neko može reći da je to način da se biznis brže razvije, ali to je kratkoročno razmatranje. U dugoročnom, to može dovesti do mnogobrojnih problema“, istakao je on. „Ukoliko utaja poreza može prekriti neke kriminalne aktivnosti, kao što je pranje novca ili finansiranje terorizma, ono takođe može biti štetan fenomen iz ekonomskog pogleda“.

Od ponedeljka pa do petka na Kosovu će se odvijati niz aktivnosti povodom Međunarodnog dana protiv korupcije
Od ponedeljka pa do petka na Kosovu će se odvijati niz aktivnosti povodom Međunarodnog dana protiv korupcije

Nataliya Apostolova, Specijalni predstavnik EU na Kosovu, osvrnula se na finansiranje političkih partija, te kazala kako je na Kosovu samo jedna partija objavila finansijski izveštaj, dok sve ostale to kriju.

„Glasači i građani Kosova imaju pravo da znaju ko finansira političke partije i kandidate koji traže njihov glas. Zato verujemo da bi političke partije trebalo da objave sve finansijske izveštaje za protekle četiri godine pre sledećih lokalnih ili parlamentarnih izbora“, kazala je ona.

Apostolova je dodala da Centralna izborna komisija mora da sprovede zakon ukoliko bude bilo daljih kašnjenja po tom pitanju, a da Skupština treba da osigura da dođe do nezavisne revizije.

Konkretni rezultati u borbi protiv korupcije su takođe i jedan od uslova EU, pored demarkacije sa Crnom Gorom, za ukidanje viznog režima Kosovu. Iako se o ovom uslovu manje priča u poređenju sa demarkacijom, on je podjednako važan.

Hašim Tači i Isa Mustafa se nisu složili sa međunarodnim ocenama da je na Kosovu prisutan visok stepen korupcije
Hašim Tači i Isa Mustafa se nisu složili sa međunarodnim ocenama da je na Kosovu prisutan visok stepen korupcije

Sa tim uslovom nedavno se međutim nisu složili predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Isa Mustafa. Oni se nisu složili ni sa međunarodnim ocenama da je na Kosovu prisutan visok stepen korupcije, jer smatraju da su koracipo tom pitanju ipak načinjeni.

Iz civilnog sektora prethodno su objavili da je najprofitabilnija profesija na Kosovu politika, te da veće bogatstvo stiče neko ko obavlja javnu funkciju u državnom sektoru, nego neko ko vodi privatni biznis.

Od ponedeljka pa do petka, kada je inače Međunarodni dan protiv korupcije, na Kosovu će se odvijati niz aktivnosti u organizaciji domaćih i međunarodnih organizacija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG