Dostupni linkovi

Uhapšena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije Crne Gore


Privođenje direktorice ASK Jelene Perović u Specijalno policijsko odjeljenje, 17. aprila 2024.
Privođenje direktorice ASK Jelene Perović u Specijalno policijsko odjeljenje, 17. aprila 2024.

Specijalni policijski tim je, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, uhapsio Jelenu Perović direktoricu Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) 17. aprila.

Kako javlja reporter Radija Slobodna Evropa sa lica mjesta, ona je sa lisicama na rukama, u pratnji operativaca izvedena iz zgrade ASK i upućena na saslušanje u zgradu Specijalnog policijskog tima.

Policija je od ranog jutra pretresala kancelarije ASK i službene automobile te državne institucije, čemu je prisustvovao i Nikola Martinović, advokat Perović.

Oglasilo se Specijalno tužilaštvo navodeći da je Perović lišena slobode zbog sumnje da je, tokom prošle i do aprila ove godine, učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Kako je navedeno policija pretresa i njen stan i "druge prostorije".

Jelena Perović ispred zgrade ASK
Jelena Perović ispred zgrade ASK

Vladajuće partije i nevladin sektor mjesecima optužuju Perović za netransparentan rad Agencije i selektivno postupanje u provjeri imovine javnih funkcionera, te da je štitila dio bivših zvaničnika uključujući Mila Đukanovića.

Uz to je optuživana da je mimo zakona povećavala zarade dijelu zaposlenih, kao i sebi.

Nevladina organizacija MANS, koja se godinama bavi borbom protiv korupcije, je saopštila da je do sada podnijela niz krivičnih prijava protiv Perović za zloupotrebu položaja, među kojima i za korišćenje službenog vozila u privatne svrhe.

Perović je negirala ove navode.

MANS je krajem prošle godine pozvao Specijalno tužilaštvo da otvori istragu protiv Perović u vezi sa transkriptima komunikacije koju je imala sa optuženom bivšom predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenicom.

"Sadržaj komunikacije između Perović i Medenice daju dovoljno osnova sumnje da je aktuelna direktorica ASK-a počinila više krivičnih djela, uključujući zloupotrebu službenog položaja, nesavjesan rad u službi, protivzakonit uticaj, te podstrekavanje na protivzakonit uticaj", naveo je MANS.

Medenica je optužena 2022. da je bila dio kriminalne organizacije koju je stvorio njen sin Miloš Medenica.

Perović je početkom februara ove godine saslušana u svojstvu građanina u policiji. Kako je tada saopšteno iz Agenciji, nisu postojali osnovi sumnje da je izvršila bilo koje krivično djelo.

Kao direktorica Agencije bila je u sukobu sa sindikalnom organizacijom te državne ustanove, pri čemu je suspendovala desetak službenika.

Perović je tvrdila da institucija radi isključivo po zakonu i neselektivno, te da sve vrijeme trpi političke napade.

U posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, Evropska komisija je konstatovala ograničen napredak u sprečavanju korupcije.

"Treba dalje osigurati nezavisnost, odgovornost, nepristrasnost i proaktivnost Agencije", navodi se u izvještaju.

Reakcije na hapšenje

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić je prvi čestitao Specijalnom tužilaštvu na hapšenju direktorice ASK Jelene Perović, dok je trajao pretres njenih kancelarija, nekoliko sati prije njenog privođenja.

Jelena Perović sa advokatom Nikolom Martinovićem ispred zgrade ASK
Jelena Perović sa advokatom Nikolom Martinovićem ispred zgrade ASK

"Ovo hapšenje je jasan signal i poruka da ćemo nastaviti sa čvrstom rukom pravedne i odlučne države", naveo je Bečić u saopštenju.

Zadovoljstvo je izrazio i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović koji je naveo, da je hapšenje direktorice ASK, pokazatelj su koliki je bio obim zarobljenosti i zloupotreba u brojnim crnogorskim institucijama.

A portparol opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić je hapšenje Perović nazvao progonom neistomišljenika od strane Specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kojeg je nazvao "Sky tužiocem".

Nikolić je rekao da je Novović "obično oruđe u rukama parlamentarne većine i medijsko-političkih krugova koji crtaju mete, pišu optužnice i donose presude umjesto institucija sistema".

Nakon ovih optužbi, oglasilo Specijalno tužilaštvo koje je saopštilo da Vladimir Novović nije postupao u predmetu protiv Jelene Perović, već da Vrhovni državni tužilac Milorad Marković "preuzima sve radnje za koje je zakonom ovlašćen Glavni Specijalni tužilac".

Iz Specijalnog tužilaštva je navedeno da je Vladimir Novović, na lični zahtjev, izuzet iz ovog slučaja, ali nije precizirano zbog čega.

Serija hapšenja

Ovo je treće hapšenje, u posljednja četiri dana, bivših i aktuelnih visokih državnih funkcionera koji su bili zaduženi za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

U nedjelju 14. aprila uhapšeni su bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i bivši pomoćnik direktora policije zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala Zoran Lazović kojima je određen tridesetodnevni pritvor.

Optužnice su, u prethodnom periodu podignute protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, bivših direktora policije Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića, zamjenika direktora policije Dejana Kneževića, Katnićevog pomoćnika u Specijalnom tužilaštvu Saše Čađenović i drugih.

XS
SM
MD
LG