Dostupni linkovi

Još nema sporazuma o izboru predsednika Skupštine


Skupština Kosova, sa sednice 17. jula
Skupština Kosova, sa sednice 17. jula

Nakon odluke Ustavnog suda Kosova, kojom je izbor Ise Mustafe za predsednika Skupštine proglašen nevažećim, političke partije rade na pripremama za nastavak konstitutivne sednice, prekinute 17. jula. Sporazuma koji bi rešio zastoj oko izbora predsednika Skupštine, međutim, još nema.

Demokratska partija Kosova (PDK) koju je Ustavni sud odredio kao najveću parlamentarnu grupu sa pravom kandidovanja predsednika Skupštine Kosova, pozvala je sve ostale parlamentarne stranke da ih podrže.

Potpredsednik PDK-a Xhavit Haliti očekuje da se će politički spektar pokazati fleksibilnim kako bi se pronašlo rešenje koje bi bilo u skladu sa ustavnim odredbama.

“Političke partije trebaju da sednu i da razgovaraju o tome kako olakšati izbor predsednika Skupštine Kosova iz redova Demokratske partije Kosova”, kazao je Haliti za RSE.

Čelnik ove partije Hashim Thaçi sastao se u ponedeljak sa poslanicima stranaka manjinske, nesrpske zajednice, ali ne i sa albanskim partijama.

Thaçi je nakon sastanka sa parlamentarnom grupom „6+“ napisao na svom Facebook profilu da se razgovaralo o daljim koracima u izgradnji novih institucija.

“Naš zajednički zaključak je da je presuda Ustavnog suda jasna i da treba da je poštivaju sve političke partije. Složili smo se da radimo zajedno kao partneri trenutne koalicije kako bi prevazišli politički i institucionalni grč, i da udružimo snage za konstituisanje Skupštine i za formiranje nove vlade gde će politička grupa ’6+’ imati zasluženo mesto”, saopštio je Thaçi.

Grupa „6+“ se nakon Thaçi ja sastala i sa opozicionim blokom LDK-AAK-Nisma (Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo).

Ova grupa je, međutim, izašla sa stavom da će u prvom redu podržati kandidata PDK-a, a ukoliko on ne bude prošao, podržaće opozicioni blok, odnosno onog ko bude imao većinu u Parlamentu.

Avni Arifi, prvi savetnik lidera AAK-a Ramuša Haradinaja kojeg je opoziconi blok kandidovao za premijera Kosova, izjavio je da neće biti u istoj vladi sa PDK-om.

On je kazao da opozicioni blok, koji ima 47 poslanika, čeka objavu potpune odluke Ustavnog suda, u kojoj će, kako se nadaju, ipak da bude priznato pravo da i ovaj blok izađe sa kandidaturom za predsednika Skupštine. U suprotnom, poručio je, ove tri opozicone partije su jedinstvene u stavu da se ide sa formiranjem novih institucija ili sa novim izborima.

„Koalicija je odlučna da se na Kosovu dese promene. Ne možemo zamisliti promene na Kosovu sa PDK u istoj vladi. Postoji snažna spremnost tri subjekata da zajedno nastave dalje“, kazao je Arifi za RSE.

Važnu ulogu u formiranju institucija imaće i Srpska lista, sa ukupno devet poslanika u Skupštini Kosova. Predsednik ove liste Aleksandar Jablanović u izjavi za RSE kaže da predstavnici Srpske liste nisu imali konkretne razgovore ni sa jednom stranom, ali navodi da će u predstojećem periodu nastupiti konstruktivno i uraditi sve kako bi se izbegli novi izbori.

„Za nas je strana kojoj Srpska lista treba da da podršku ona strana koja uspe da obezbedi većinu od potrebnih glasova za formiranje Skupštinske većine, a Srpska lista za sada još uvek ima isključivo neformalne sastanke sa svim zainteresovanim stranama i sa svim poslaničkim klubovima unutar kosovskog parlamenta. Ostajemo otvoreni za ponovno formiranje Skupštine, i jednostavno novi izbori uneli bi nestabilnost i među stanovništvom, a i tenzije bi unutar ponovljenih izbora, tj. oko kampanje koja bi se vodila, bila znatna veća nego prošle godine“, kaže Jablanović.

U odluci Ustavnog suda u slučaju Ise Mustafa iznesen je zaključak da PDK može da iznese kandidaturu za predsednika Skupštine na sednici koja bi trebalo da bude održana početkom sledeće nedelje.

Ukoliko PDK ne uspe da osigura 61 glas poslanika, onda Skupština neće biti konstituisana. U tom slučaju najrealnija opcija su još jedni izbori.

XS
SM
MD
LG