Dostupni linkovi

Vlast i opozicija Kosova sučelili argumente o izboru predsednika Skupštine


Ustavni sud Kosova
Ustavni sud Kosova

U Ustavnom sudu Republike Kosova u četvrtak je održana javna rasprava o ustavnosti izbora predsednika Skupštine. Zahtev za javnu raspravu podneo je opozicioni blok, odnosno postizborna koalicija LDK-AAK-NISMA (Demokratski savez Kosova, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo), a nakon zahteva Ustavnom sudu Demokratske partije Kosova Hashim Thaci da se razmotri ustavnost izbora Ise Mustafe iz LDK-a za predsednika Skupštine, što je PDK ocenio neustavnim.

Javnom raspravom je predsedavao predsednik Ustavnog suda Enver Hasani. Ispred PDK-a je bio poslanik Arsim Bajrami, a opozicioni blok predstavljala je poslanica LDK-a Vjosa Osmani.

Tokom predstavljanja argumenata, Bajrami iz PDK-a je kazao da izbor Ise Mustafe nije ispoštovao ustavne procedure. Po njemu, na osnovu rezultata izbora od 8. juna, najveći parlamentarni subjekat je Demokratska partija Kosova, s toga se treba priznati i kao najveća parlamentarna grupa koja automatski dobija pravo da jedino ona predloži kandidata za predsednika Skupštine.

„Tražimo da Ustavni sud proglasi neustavnim izbor predsednika Skupštine, i zbog postupka, i zbog sadržaja zato što je ta odluka doneta na osnovu pogrešne ustavne pretpostavke koja je najveća parlamentarna grupa. Naš drugi zahtev je da Ustavni sud konstatuje da je najveća parlamentarna grupa Demokratska partija Kosova koja ima 37 poslanika“, kazao je Bajrami.

S druge strane, predstavnica koalicije LDK-AAK-NISMA Vjosa Osmani, rekla da je da je izbor Ise Mustafa ustavan, i da to treba da prizna i Ustavni sud u svojoj konačnoj odluci. Ona je naglasila da LDK-AAK-NISMA čine najveću parlamentarnu grupu sa 47 poslanika, a ne PDK.

„Tražimo od ovog poštovanog suda da se zahtev poslanika PDK-a proglasi neprihvatljivim, zato što on nije u skladu sa Ustavom, i pod dva, kao alternativa, samo ukoliko Sud odluči da zahtev proglasi neprihvatljivim, onda tražimo od Suda da odluči da je izbor predsednika Skupštine bio u skladu sa Ustavom“, kazala je Osmani.

Na osnovu procedure, nakon javne rasprave panel sudija Ustavnog suda će nastaviti konsultacije do donošenja odluke putem tajnog glasanja. Poslednji rok za to je 18. septembar, mada se političke partije nadaju da će se odluka doneti i ranije a zbog institucionalnog vakuuma na Kosovu.

XS
SM
MD
LG