Dostupni linkovi

Još jedna optužnica za ratne zločine protiv Đukića


Đukića je Crna Gora temeljem međunarodne tjeralice izručila Hrvatskoj 9. ožujka
Đukića je Crna Gora temeljem međunarodne tjeralice izručila Hrvatskoj 9. ožujka

Državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv osmorice bivših visokih oficira JNA i vojske samoproglašene „Krajine“ za ratne zločine nad hrvatskim civilima na području Šibensko-kninske županije od kasnog ljeta 1991. godine do „Oluje“ 1995-te.

Tereti ih se po zapovjednoj odgovornosti, a hrvatskom pravosuđu dostupan je jedino bivši general Borislav Đukić, kojem se u Splitu sudi zbog dizanja u zrak brane Peruča.

Napadi na civilne ciljeve, protjerivanje nesrpskog stanovništva, ubojstvo 118 civila hrvatske nacionalnosti, silovanje više žena, uništavanje stambenih i gospodarskih objekata u vlasništvu osoba nesrpske nacionalnosti, uništavanje vjerskih objekata - za sve to tereti se osam bivših visokih oficira JNA i vojske samoproglašene „Krajine“ po zapovjednoj odgovornosti.

Bivšeg generala Borislava Đukića, još četvoricu pukovnika, jednog potpukovnika i dvojicu nižih oficira tereti se da su znali da njihovi vojnici rade te ratne zločine na dijelu Šibensko-kninske županije pod kontrolom pobunjenih Srba, da ih nisu u tome spriječili i da ih zbog toga nisu primjereno kaznili.

Đukić je jedini dostupan hrvatskom pravosuđu i sudi mu se u Splitu za ratni zločin protiv civilnog stanovništva – pokušaj rušenja brane na akumulacijskom jezeru Peruča 1993. godine, a ostalima će „zbog postojanja osobito važnih razloga“ biti suđeno u odsutnosti.

Ratna dopisnica „Slobodne Dalmacije“ iz Šibenika Davorka Blažević sjeća se u izjavi za naš program ratnih dana, kada je i sam grad Šibenik bio pod učestalim artiljerijskim granatiranjem.

„Šibenik je bio meta i tukli su baš ciljano. Birali su objekte koje će tući – od katedrale do poliklinike – dakle, sve objekte koji su bitni. To je na žalost istina. Moglo bi se reći da tih nekoliko prvih godina ni djeca nisu mogla ići normalno u školu“, kaže Blažević.

Blažević: „Šibenik je bio meta i tukli su baš ciljano"
Blažević: „Šibenik je bio meta i tukli su baš ciljano"

Kada optužnica bude potvrđena, suđenje će biti održano na splitskom Županijskom sudu, jednom od četiri suda u Hrvatskoj koji su specijalizirani za ratne zločine.

Državno odvjetništvo prikupilo je oko 3.000 dokaza i saslušalo 450 svjedoka, pa je optužnica koja pokriva razdoblje od 4 godine - od kolovoza 1991. do kolovoza 1995. - toliko obimna da je na splitski Županijski sud dostavljena na kolicima.

Dokazi su prikupljani analiziranjem dokumentacije Haškog tribunala i iz domaćih izvora – od dostupne dokumentacije do ekshumacija i sudsko-medicinskih vještačenja.

Iz splitskog Županijskog suda potvrđeno nam je da je optužnica zaprimljena i proslijeđena optužnom vijeću na potvrđivanje.

Borislava Đukića je Crna Gora temeljem međunarodne tjeralice izručila Hrvatskoj 9. ožujka i on se otada nalazi u splitskom zatvoru. Suđenje za pokušaj rušenja brane na akumulacijskom jezeru Peruča započelo je u srpnju, a u tijeku je saslušavanje svjedoka.

Uz širi prostor Šibensko-kninske županije u ratu u Hrvatskoj vezan je i slučaj Čede Čolovića, koji je početkom rujna u Srbiji temeljem nagodbe osuđen na tri godine zatvora, nakon što je priznao da je navodno špijunirao za Hrvatsku.

Čolović je kao pričuvni potporučnik bio do ranjavanja 1993. godine zapovjednik voda u „krajinskoj“ paravojsci, i neki su hrvatski mediji špekulirali kako je na taj način onemogućen da bude svjedok na suđenju svojim vojnim zapovjednicima za ratne zločine u Hrvatskoj, koji su sada bliski bilo Vučićevim narodnjacima, bilo Dačićevim socijalistima.

Međutim, tada su to mediji povezivali sa drugom optužnicom, koja se odnosila samo ratne zločine nad hrvatskim civilima u Drnišu i Ružiću, dok se ova optužnica odnosi na cijeli prostor Šibensko-kninske županije koji je u prvoj polovici devedesetih bio pod kontrolom pobunjenih hrvatskih Srba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG