Dostupni linkovi

Čolović osuđen za špijunažu na tri godine zatvora


Ilustracija
Ilustracija

Čeda Čolović osuđen je za špijunažu na tri godine zatvora i ostaje u pritvodu koji mu je odredio Viši sud u Beogradu.

Viši sud u Beogradu saopštio je da je potvrđen sporazum o priznanju krivice sa Čedom Čolovićem, koji je, kako se navodi, priznao da je radio za hrvatsku obaveštajnu službu.

Prema sporazumu, Čolović će u zatvoru provesti tri godine zbog krivičnog dela špijunaže, navodi se u saopštenju koje je prosleđeno Radio Slobodna Evropa i dodaje da je okrivljenom produžen pritvor.

„Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo je dana 6. septembra 2016. godine presudu kojom je prihvatio sporazum o priznanju krivičnog dela zaključen dana 4. septembra 2016. godine između Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i okrivljenog Čeda Čolovića, te je okrivljenog oglasio krivim zbog izvršenja krivičnog dela špijunaža iz člana 315 stav 3 Krivičnog zakonika i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine“, stoji u saopštenju.

„Rešenjem sudije za prethodni postupak protiv okrivljenog Čeda Čolovića produžen je pritvor, koji po tom rešenju može trajati do upućivanja okrivljenog u zavod za izvršenje krivičnih sankcija, ali najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrečene u presudi“, dodaje se u saopštenju.

Mediji su, u ponedjeljak javili da se Čolović nagodio sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu za kaznu zatvora od tri godine.

Čolović je uhapšen u petak u okolini Beograda, a Više javno tužilaštvo u Beogradu je saopštilo da je osoba koja je uhapšena u saradnji s Bezbednosno-informativnom agencijom osumnjičena za špijunažu i da je reč o osobi koja ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

Tužilaštvo je tada navelo da je do 1990. godine Čolović živeo i radio u Hrvatskoj, a da mu je posle toga mesto prebivališta u Srbiji.

XS
SM
MD
LG