Dostupni linkovi

Jakić: Zagreb i Beograd nemaju prava držati lekcije o fašizaciji


Srb, 27. srpnja 2016.
Srb, 27. srpnja 2016.

Na žalost, Hrvatska ne ustaje dovoljno protiv fašizacije vlastitog društva, ali kako Hrvatska, tako ni Srbija nemaju moralno pravo jedna drugoj držati lekcije o fašizaciji, prije nego što to spriječe u vlastitom dvorištu, ocjenjuje Tomislav Jakić, politički analitičar, bivši novinar i savjetnik nekadašnjeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, komentirajući incidente tokom obilježavanja Dana antifašističkog ustanka u Srbu 27. srpnja.

RSE: Fašizacija hrvatskog društva kao da postaje normalna stvar. Najblaže rečeno uznemiravajući proces, ali koji istodobno može prerasti u društvenu patologiju. Ustaje li se dovoljno jasno i glasno protiv toga u Hrvatskoj?

Jakić: Na žalost, ne. Današnja Hrvatska svjedoči procesima koji su bili nezamislivi za vrijeme prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji jest rodonačelnik koketiranja sa neofašizmom, ali koji je tu tendenciju više manje držao pod kontrolom i nije dozvoljavao ekcese kakvi se danas događaju i koji postaju dio hrvatske svakodnevnice.

RSE: Zašto ipak nema snažnije reakcije?

Jakić: Nema zato što se političke snage umjesto načelima vode oportunizmom. Polazeći onda od toga što je oportuno i polazeći od pogrešne računice da će ne reagirajući na nešto, u ovom slučaju na fašizaciju, dobiti glasove desničara, ljevica šuti.

RSE: U Srbu nije manjkalo ustaške ikonografije i cijelog repertoara zakonom kažnjivih uvreda, no policija nije reagirala isti tren, već će protiv prekršitelja naknadno podnijeti prijave. Istodobno je trebalo niz dana da se ukloni sramotni šator ispred spomenika žrtavama fašizma. Kako je moguća takva reakcija?

Jakić: Na to pitanje postoje dva moguća odgovora, oba su jednako zabrinjavajuća. Jedan je to što u redovima same policije ima toliko simpatizera ove tendencije da oni protiv svojih istomišljenika ne žele postupati. Drugi je da vrh vlasti, znači Vlada, resoru nutarnjih poslova, ne daju naloge da se konkretno postupa.

Tomislav Jakić
Tomislav Jakić

RSE: U posljednje vrijeme sve očitije napetosti na relaciji Zagreb - Beograd. I dok se izmjenjuju protestne note zbog ukidanja presude Alojziju Stepincu zaboravlja se rehabilitacija Milana Nedića i Draže Mihailovića. Dvojica šefova diplomacije, Miro Kovač i Ivica Dačić, kao da se natječu tko će dati oštriju izjavu. Vjerojatno svaki više za domaću upotrebu, ali dovoljno da se podignu tenzije.

Jakić: Apsolutno. Nije to prvi slučaj u povijesti međudržavnih odnosa da izjave namijenjene domaćoj upotrebi zatruju odnose između država i postaju međudržavni problem. Točno je, ministri vanjskih poslova govore u prvom redu okrenuti svojoj javnosti i govore s pozicije onome drugome – nećeš ti meni predbacivati, kad ja znam što ti radiš. Nismo čisti ni mi u Hrvatskoj, nije čista ni Srbija. Prema tome, nijedna od tih država nema moralno pravo drugoj držati lekcije o fašizaciji prije nego što to spriječe u vlastitim dvorištima.

RSE: U Hrvatskoj se 5. kolovoza obilježava godišnjica Oluje. U Hrvatskoj to je Dan pobjede, kada je u ustavno pravni poredak vraćena trećina teritorija, u Srbiji dan žalosti i tuge. Čini mi seda je atmosfera uoči ove godišnjice možda i najlošija u posljednjih nekoliko godina. Kome to treba pripisivati?

Jakić: Atmosfera je sigurno takva, a treba je prepisivati niskoj razini odnosa između Hrvatske i Srbije i ponašanju aktualnih hrvatskih vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG