Dostupni linkovi

Granica na Dunavu pred Međunarodnim sudom pravde?


Konferencija Foruma za etničke odnose "Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske", Beograd, 14. jul 2016.
Konferencija Foruma za etničke odnose "Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske", Beograd, 14. jul 2016.

Dobri odnosi Hrvatske i Srbije veoma su važni za region, a Zagreb smatra da bi nerešeno pitanje granice na Dunavu moglo da se postavi Međunarodnom sudu pravde, čulo se na konferenciji Foruma za etničke odnose "Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske".

"Ako se naši stručnjaci za međunarodno pravo ne budu mogli suglasiti, mislim da je najbolje to staviti pred Međunarodni sud pravde i pustiti da se to pitanje stručno riješi, kao što to rade i druge države unutar Europske unije i u cijelom svijetu", rekao je u razgovoru sa novinarima Gordan Markotić, ambasador Hrvatske u Srbiji.

Ključni događaj za poboljšanje hrvatsko-srpskih odnosa, ocenjeno je na panelu u Beogradu, mogao bi da bude nedavni susret hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i mandatara za sastav srpske vlade Aleksandra Vučića.

Ambasador Markotić rekao je da je interes Hrvatske članstvo Srbije u Evropskoj uniji i podsetio na važnost deklaracije koju su u Subotici potpisali Grabar Kitarović i Vučić.

Gordan Markotić
Gordan Markotić

"To je nešto što je detektiralo osnovne probleme između država i otvorilo put za njihovo daljnje riješavanje. Naravno da je sada sve stvar provedbe te deklaracije, kada jedna i druga strana dobiju svoje vlade", istakao je Gordan Markotić.

Otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije, kako je istaknuto na ovom skupu, su nestali, granica, povratak i status izbeglica, manjine, sukcesija i ekonomski odnosi.

Diplomata Zoran Milivojević rekao je da je susret Grabar Kitarović – Vučić nagoveštaj deblokade problema u odnosima Hrvatske i Srbije.

"Ukoliko i ova deblokada ostane kratkog trajanja i bez realizacije, pre svega vezano za otvorena pitanja, onda ćemo i ubuduće biti u prilici da se podsećamo na ranije neuspele deblokade. Na žalost, kada god smo mislili da imamo deblokadu u političkim odnosima događaji su nas demantovali na najsuroviji način", konstatovao je Milivojević.

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, zaključio je da je dobro da je definisana lista problema, i da su osim rasprava u Briselu, ključni bilateralni susreti.

"U javnosti se najviše ističe pitanje položaja manjina. Mada je ono što nas čeka, kao najteži neotvoreni problem, pitanje korišćenja nacionalnih resursa reka, Save i Dunava", reči su Janjića.

Hrvatska je do sada u investicije u Srbiji uložila 700 miliona evra, a iz Zagreba poručuju da Srbija može da pojača poslove u Hrvatskoj i da to nije političko već ekonomsko pitanje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG