Dostupni linkovi

Tužilaštvo razmatra Izetbegovićevu prijavu protiv Dodika zbog 'okupacije Drine'


Dodikova izjava o "okupaciji Drine" najopasnija od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra Izetbegović
Dodikova izjava o "okupaciji Drine" najopasnija od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, smatra Izetbegović

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrđeno je za portal Klix.ba da je u ovoj instituciji formiran predmet na osnovu prijave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića protiv predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

"Tužilaštvo BiH je 17. jula 2017. godine zaprimilo akt člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, slijedom čega je formiran predmet koji je dat u rad postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH", rečeno je u Tužilaštvu BiH.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je pismo vršiteljici dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordani Tadić u povodu antidejtonske izjave predsjednika RS-a Milorada Dodika o "okupaciji Drine".

Izetbegović je zatražio je od Ureda visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira i Tužilaštva BiH da sankcionišu Milorada Dodika, zbog njegove posljednje izjave. Izetbegović je takođe pozvao sve nadležne državne institucije da ne potcjenjuju prijetnje smrću pripadnika takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) upućene liderima Islamske zajednice BiH.

Izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o "okupaciji Drine" predstavlja najopasniju izjavu nekog od bh. zvaničnika od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ocjena je člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Dodik, već skoro 10 godina, podriva stabilnost, remeti sigurnost, koči napredak, kaže Izetbegović, uz podsjećanje na posljednji takav primjer - izjavu MiIorada Dodika, datu 7. jula u Bratuncu. Izetbegović citira Dodika :

“Poznati su projekti raznih fondacija, prije svega islamskih koje su tražile I samousmjeravale svoje pare, kako bi se ovdje uz Drinu vratili, nakon otadžbinskog rata, muslimani i da bi ponovo okupirali Drinu na taj način.“

Izetbegović potom kaže:

“Dakle, po Miloradu Dodiku, Bošnjaci starosjedioci Podrinja su okupatori, etničko čiščenje I genocid izvrešen nad njima je pozitivan otadžbinski rat, a njihov povratak ponovna okupacija koju treba spriječiti.

Tom izjavom se Milorad Dodik najdirektinije upustio u protivustavno i antidejtonsko djelovanje, počinivši krivično djelo opisano u članovima 145.a i 146. Krivičnog zakona BIH“, kaže Izetbegović

Izetbegović se stoga pismom obratio Uredu Visokog predstavnika (OHR) , Vijeću za implementaciju mira u BIH i Tužilaštvu BiH, od kojih je tražio da sankcionišu ponašanje predsjednika RS-a.

A, povodom ponovljenih prijetnji IDIL-a upućenih Islamskoj zajednici BiH, reisu i imamima, Izetbegović upozorava:

"Te prijetnje su upućene od zalutalih i indoktriniranih pripadnika IDIL-a koji su porijeklom iz BiH. Sada je Islamska zajednica u BiH prva na meti ekstremista, upravo zato što posjeduje kapacitet da se odupre novim izazovima ekstremizma.

Stoga, pozivam nadležne državne insitucije da ne potcjenjuju ponovljene prijetnje, da daju potrebnu zašittu rukovodstvu i imamima Islamske zajednice u BiH, te da se nastavi od strane Tužilaštva BiH sa odlučnim sankcionisanjem ekstremista."

Izetbegović je takođe odbacio izjavu lidera HDZ Dragana Čovića, da su predložene izmjene Izbornog zakona BiH od HDZ -a, u stvari ono što predlaže i SDA.

Ponovni, nekorektni potez gospodina Čovića. Ovo što predlaže HDZ BiH nema veze sa prijedlogom SDA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG