Dostupni linkovi

Istorijski dan za Srbiju, dokle su stigli ostali


Štefan File i Evangelos Venizelos sa predstavnicima vlasti Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Brisel 21. januar 2014.
Štefan File i Evangelos Venizelos sa predstavnicima vlasti Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, Brisel 21. januar 2014.
Međuvladina konferencija Srbije i EU, koja je održana u Briselu, formalno i simbolički označila je početak pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije. Kada je reč o evrointegracijama ostalih zemalja Zapadnog Balkana, Crna Gora bi mogla izgubiti titulu "lidera u regionu", a za Kosovo ove godine neće biti liberalizacije viza.

"Ovo je istorijski dan i za Srbiju i za EU, čestitam", rekao je ministar EU za proširenje Štefan File na srpskom jeziku novinarima u sedištu EU.

Dodao je da je početak pregovora zasluženo priznanje naporima i hrabrim potezima rukovodstva Srbije i upozorio da će Srbija morati da ostane privržena dijalogu sa Kosovom i dostizanju evropskih standarda.

“Ključna je bila odlučnost srpske vlade u poslednjih nekoliko godina u sprovođenju reformi, kao i njeni odvažni napori u poslednjih nekoliko meseci uloženi u normalizaciju odnosa sa Kosovom", naveo je File.

"Ovo je najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata. Ovo je strateški cilj koji određuje naš put kojim naše društvo treba da ide", rekao je premijer Srbije Ivica Dačić. Sve reakcije i detalje donosimo u tekstu Početak pregovora sa EU istorijski dan za Srbiju.

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček sugerisala je kosovskim liderima da ne daju obećanja o brzoj viznoj liberalizaciji, pošto taj proces može potrajati i nekoliko godina.

“Liberalizacija se neće desiti ove godine, već nakon 1, 2 ili 3 godine, ne znam koliko će potrajati taj proces”, kazala je Lunaček.

Dijalog sa Beogradom uticao je na ublažavanje stavova pojedinih članica EU koje nisu priznale Kosovo, dodala je ona i uputila kritike na izbornu reformu koju je označila kao minornu. Više informacija u tekstu Zijadina Gashija Lunaček: Nema liberalizacije viza ove godine.

U Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta u utorak je usvojen izveštaj o BiH u kojem se navodi da nema napretka, da EU treba više da se angažuje na rešavanju problema u zemlji i da je Dejton nefunkcionalan. Pozvali su bh. vlasti na sveobuhvatnu promenu Ustava po ko zna koji put.

I dok je Srbija i formalno počela pregovore sa EU, o Bosni i Hercegovini se i dalje u evropskim krugovima razgovara kao o slučaju, nakon čega se usvajaju rezolucije ili izvještaji. To je lekcija za bh. političare - kako kompromis vodi napretku, kaže analitičar Udruženja za društvena dešavanja SOS Srećko Latal.

„Oni su shvatili da se životni standardi, napredovanje, moderanizacija zemlje mogu desiti samo kroz kompromis. A u isto vrijeme, u BiH se i dalje zadržavaju sitnošićarske i dnevnopolitičke igre i igrice“, ističe Latal. Detalje donosi Dženana Halimović u tekstu Zemlja-slučaj: Političari koče BiH, bez napretka ka EU.

Titula "lidera u regionu" kada su u pitanju evrointegracije mogla bi biti dovedena u pitanje, a stvar je utoliko ozbiljnija što takve ocjene više ne izgovaraju samo predstavnici opozicije već, po svemu sudeći, stižu i sa važnih međunarodnih adresa.

Goran Danilović iz opozicionog Demokratskog fronta je za RSE rekao da su visoki predstavnici EU, nedavno, vrlo precizno rekli da su očekivali da će se do kraja 2013. usvojiti izborno zakonodavstvo, jer je to dato kao čvrsto obećanje, a što je bilo važno za nedavno otvaranje poglavlja 23 i 24.

"Čini mi se da niko nije krio ozbiljno razočaranje time što je neko i pokušao da prevari međunarodnu zajednicu. To je bio jedan paket u kojem je stiglo jedno obećanje, a potom se ovdje nije uradilo ništa", navelo je Danilović. Opširnije u prilogu Esada Krcića Crna Gora - od evropske lokomotive možda vagon.
XS
SM
MD
LG