Dostupni linkovi

Crna Gora - od evropske lokomotive možda vagon


Ilustracija
Ilustracija
Titula "lidera u regionu" i "lokomotive procesa integracije regiona u EU" kojom vlast u Crnoj Gori često barjači, mogla bi biti dovedena u pitanje, a stvar je utoliko ozbiljnija što takve ocjene više ne izgovaraju samo predstavnici opozicije već, po svemu sudeći, stižu i sa važnih međunarodnih adresa.

Prema nezvaničnim informacijama, ambasador Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič je tokom prošlonedjeljnog sastanka sa crnogorskim parlamentarcima izrekao ocjenu koja nije nova, ali je time što nije izrečena od strane nekoga ko je na unutrašnjoj političkoj sceni konkurent vlasti, već eksponent važnog dijela međunarodne zajednice dobila novu dimenziju.

"Crna Gora ne ispunjava svoje evropske obaveze i postoji mogućnost da izgubi poziciju lidera evropskih integracija na Balkanu", rekao je, navodno, Drobnič.

Sastanak je održan u crnogorskom parlamentu krajem prošle sedmice, a razgovarano je o mogućnosti nastavka rada na izmjenama izbornih zakona, a učesnici su, pored ambasadora Drobniča bili i predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, kopredsjedavajući Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces iz vlasti i opozicije: Milutin Simović i Srđan Milić i član iste Radne grupe iz opozicionog Demokratskog fronta, Goran Danilović.
Goran Danilović
Goran Danilović

Danilović je za RSE rekao da su visoki predstavnici EU, nedavno, vrlo precizno rekli da su očekivali da će se do kraja 2013. usvojiti izborno zakonodavstvo, jer je to dato kao čvrsto obećanje, a što je bilo važno za nedavno otvaranje poglavlja 23 i 24.

"Čini mi se da niko nije krio ozbiljno razočaranje time što je neko i pokušao da prevari međunarodnu zajednicu. To je bio jedan paket u kojem je stiglo jedno obećanje, a potom se ovdje nije uradilo ništa. Vrlo sam otvoreno rekao predstavnicima DPS-a da smo to znali i da smo im u radnoj grupi to saopštavali potpuno javno i jasno, a oni su se sve do prije 10 dana izrugivali tome i izmišljali različite načine da izbjegnu usvajanje novog izbornog zakonodavstva. E, to je i njima sada rečeno u lice. EU ne može drugačije prihvatiti neusvajanje izbornog zakonodavstva izuzev kao nečiju namjeru da opstruira rad. Uzalud smo im mi to ponavljali nekoliko puta trebalo je da im to kažu predstavnici EU".

Otezanje vladajuće Demokratske partije socijalista sa usvajanjem novog izbornog zakonodavstva, Goran Danilović tumači kao pokušaj dobijanja na vremenu koje DPS želi da iskoristi za pobjedu na predstojećim lokalnim izborima po starim zakonima.

Pozitivno rivalstvo

Međutim, funkcioner DPS-a, Predrag Sekulić kaže da njegova partija ni u kom slučaju ne može biti kriva za posao koji Radna grupa nije završila jer je DPS, navodno, odbila da prihvati samo ona rješenja koja bi u budućnosti mogla da dovedu u pitanje izborni proces.

Sekulić nije zabrinut ni za dinamiku evrointegracionog procesa Crne Gore kao ni za njenu poziciju u regionu.

"Nijesu tačne ocjene koje se čuju a koje pojedini analitičari plasiraju u Crnoj Gori da navodno zbog neispunjavanja obaveza gubimo lidersku poziciju u regionu. Sa druge strane, veoma je važno da postoji jedno pozitivno rivalstvo kada je region u pitanju između svih država koje žele da budu članice EU. Da ponovim, ispunjavamo bez ikakvih problema sve ono što je lista evropskih agendi kada je Crna Gora u pitanju", ističe Sekulić.

Izborni proces u Crnoj Gori, čiji je kredibilitet značajno narušen aferom "Snimak" koja je nastala nakon objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, kao i nikad realizovano, a mnogo puta zvanično iskazano, očekivanje Evropske komisije da će crnogorska Vlada iskreno i beskompromisno ući u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, naročito na visokom nivou, sasvim su izvjesno doprinijeli utisku, a očigledno i sve konkretnijim ocjenama evropskih zvaničnika, da Crna Gora u procesu priključenja EU - stagnira.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović kaže da administracija u procesu pristupnih pregovora odlično obavlja posao, ali da bi politička volja za rješavanje najvažnijih pitanja mogla biti snažnija.

"Mislim da treba da bude potkrijepljena vrlo konkretnim akcijama na terenu kada je u pitanju rad policije, tužilaštva i pravosuđa. Takođe mislim da mora doći do izmjene Krivičnog zakona koji mora omogućiti policiji jedan širi korpus djelovanja. Mislim da je u ovom trenutku ipak tužilačka struktura najveći problem u Crnoj Gori i veoma se pažljivo mora raditi na izboru državnog tužilačkog vrha i naravno mora se intenzivno raditi na promjeni tužilačke strukture jer ono što se dešava u mnogim situacijama kada je tužilaštvo u pitanju je već davno prevazišlo mjeru dobrog ukusa", smatra Radulović.
XS
SM
MD
LG