Dostupni linkovi

Početak pregovora sa EU istorijski dan za Srbiju


Štefan File sa predstavnicima vlasti Srbije Ivicom Dačićem, Aleksandrom Vučićem i Ivanom Mrkićem
Štefan File sa predstavnicima vlasti Srbije Ivicom Dačićem, Aleksandrom Vučićem i Ivanom Mrkićem
Međuvladina konferencija Srbije i EU, koja je održana u Briselu, formalno i simbolički označila je početak pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije. To je poslednja faza procesa evropskih integracija koja je ključna ali i - dugogodišnja.

“Ovo je istorijski dan za Srbiju”.

Tako je u Briselu predsedavajući Saveta Evropske unije, potpredsednik grčke vlade i šef njene diplomatije Evangelos Venizelos, otvorio prvu međuvladinu konferenciju Srbija-Evropska unija, kojom su formalno počeli pregovori Srbije o pristupanju Evropskoj uniji.

Sastanak je trajao samo 60 minuta i bio ceremonijalnog karaktera jer je pregovarački okvir EU usvojen još u decembru prošle godine i prosleđen Beogradu.

Pristupne pregovore Srbije sa Evropskom unijom u Briselu Venizelos je ocenio kao "novo istorijsko poglavlje za srpski narod" i izrazio "puno uverenje da će Srbija ispuniti uslove i postati članica EU".

Pregovarački okvir EU, istakao je grčki ministar, podrazumeva i nastavak napora za opipljivo i postojano poboljšanje odnosa s Kosovom, koje vodi sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i garanciji da će i Srbija i Kosovo nastaviti sopstvenim putevima ka EU i neće u tome ometati jedna drugu.

Reč “istorijski” više puta se čula tokom ceremonije, ali i srpski jezik, na kojem se nisu obraćali samo beogradski zvaničnici nego i evropski komesar za proširenje Štefan File:

“Dobar dan i dobrodošli. Ovo je istorijski dan za Srbiju. Ovo je istorijski dan za EU”.

Otvaranje pristupnih pregovora Srbije sa EU predstavlja zasluženo priznanje napretka koji je Srbija postignla do sada, rekao je File.

“Ključna je bila odlučnost srpske vlade u poslednjih nekoliko godina u sprovođenju reformi, kao i njeni odvažni napori u poslednjih nekoliko meseci uloženi u normalizaciju odnosa sa Kosovom. Verujem da će srpsko rukovodstvo biti posvećeno procesu pregovora, da će u taj proces uključiti i parlament i civilno društvo, ostvarujući širok nacionalni konsenzus, zato što su pristupni pregovori transformativni proces koji će promeniti ključne stubove srpskog društva i ekonomije. Verujem da će uz tako snažnu posvećenost agendi Evropske unije i podršku svojih građana Srbija odgovoriti izazovima pregovora o članstvu i postati inspirativni primer za ceo Zapadni Balkan”, rekao je File.

EU daje prvenstvo vladavini prava i nezavisnosti pravosuđa, istakao je komesar za proširenje i precizirao da će pregovori o tim poglavljima medju prvima početi i to 2015. godine, uz očekivanje da uskoro srpska vlada predstavi akcioni plan za ta poglavlja, dok će tokom ove godine sva pažnja biti fokusirana na "skrininge".

Dačić: Najvažniji događaj za Srbiju od Drugog svetskog rata

Zvaničan početak pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji najvažniji je događaj za Srbiju od Drugog svetskog rata, kazao je premijer Srbije Ivica Dačić.
Ivica Dačić na otvaranju pregovora sa EU, Brisel, 21. januar 2014.
Ivica Dačić na otvaranju pregovora sa EU, Brisel, 21. januar 2014.

“Želim jasno da kažem, rizikujući da će me neko u Srbiji protumačiti na način da previše hvalimo sami sebe, da se ovako veliki istorijski dan ne može prenebregnuti. Ovo je u istorijskom smislu najvažniji događaj za Srbiju posle Drugog svetskog rata...Pre osamnaest meseci je formirana Vlada Republike Srbije. Niste od nas ovo očekivali, moram da vam kažem. Mi smo vas iznenadili, ali, bilo nam je lako zato što od nas niste ništa očekivali. Sada se od ove vlade očekuje mnogo i zato nam je zadatak još teži. Da je neka druga vlast u pitanju u Srbiji, ja mislim da bi sada bilo sedam neradnih dana i proslave ovog događaja, ali mi već od sutra nastavljamo rad na skriningu i nastavku procesa pregovora”, kazao je premijer Srbije i izrazio uverenje da Srbija može da završi svoje obaveze do 2018. i 2020. godine postane punopravna članica Evropske unije.

Srbija zna da pred njom nisu laki zadaci, ali je apsolutno spremna da ispuni svoje obaveze jer gleda u budućnost, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Istakao je da je sve što je srpska vlada radila rađeno pre svega da bi građani Srbije živeli bolje, ali je dodao da je ostalo još mnogo toga da se uradi i da svi u Srbiji treba da rade napornije i više i da budu ozbiljniji i posvećeniji poslu.

“Neki su se u sali nasmejali kada je predsednik Vlade pomenuo da možemo da ispunimo svoje obaveze do 2018. Ja želim da vam kažem da sam uveren da mi to možemo da uradimo, a onda je na vama, zavisi i od politike i klime u Evropskoj uniji, hoćete li moći da prihvatite Srbiju kao novog člana 2020. godine ili nećete. Što se nas tiče, mi ćemo sistem vladavine prava, poglavlja 23, 24, poglavlje 32, a i poglavlje 35, završiti u najboljoj veri, a vi onda donesite presudu i ocenite da li Srbija zaslužuje da postane punopravni član Evropske unije”, poručio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da je EU i u polazištima za pregovore postavila to da Srbija mora pre članstva priznati nezavisnost Kosova, premijer Srbije Ivica Dačić odgovorio je da bi bilo pretenciozno da on definiše šta to piše u pregovaračkom okviru Evropske unije jer je to dokument EU, ali je dodao da “u krajnjoj liniji, slično ga shvatamo, što znači da ne znamo baš do kraja šta to znači”.

On je ukazao na to da neke članice EU ne priznaju nezavisnost Kosova, kao i da to nije uopšte bilo predmet razgovora u Briselu, a ni predmet dijaloga sa Prištinom.

Upitan da li smatra da bi vanredni izbori u Srbiji uticali na usporavanje pregovora o članstvu, komesar Štefan File je rekao da se nada da se neće izgubiti sadašnji zamah kakva god bila odluka, da evenutalni izbori u trenutku kada Srbija počinje prave, konkretne, pregovore sa EU, neće odvući pažnju srpskih političara od reformi i implementacije sporazuma proizašlih iz političkog dijaloga Beograd-Priština.
XS
SM
MD
LG