Dostupni linkovi

Lunaček: Nema liberalizacije viza ove godine


Foto: Valona Teliqi
Foto: Valona Teliqi
Zijadin Gashi

Dijalog između Prištine i Beograda i sporazum od 19. aprila uticali su na to da se bar malo ublaže stavovi evroposlanika koji dolaze iz zemalja koje nisu priznale državu Kosovo, kazala je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček.

Lunaček je to izjavila u Prištini, gde je najviše kosovske zvaničnike informisala o svom izveštaju predstavljenom u EP. Austrijska evroposlanica Lunaček je govorila i o potrebi da Kosovo učini napredak u borbi protiv kriminala i korupcije.

Ocenila je minornom izbornu reformu na kojoj se radi na Kosovu, dok je kosovskim liderima sugerisala da ne daju obećanja o brzoj viznoj liberalizaciji, pošto taj proces može da potraje godinama. U Evropskoj uniji ove godine su izbori i nema nade da će biti doneta neka odluka u vezi sa vizama, istakla je Lunaček.

“Liberalizacija se neće desiti ove godine, već nakon 1, 2 ili 3 godine, ne znam koliko će potrajati taj proces”, kazala je Lunaček.

Ona je podsetila na izjavu premijera Hashima Thaçija iz 2010. godine da će do liberalizacije viza doći za šest meseci i preporučila da ne treba davati takva predviđanja.

Približavanje, makar i simbolično, Kosova ka Evropskoj uniji, Lunaček vidi kroz dijalog koji se u Briselu vodi između Prištine i Beograda.

“Dijalog i sporazum od 19. aprila, zajedno sa njegovim sprovođenjem što je proces koji je u toku, pomogli su ublažavanju stavova i nekih zemalja EU koje nisu priznale Kosovo”, kazala je Lunaček.

Izborna reforma nije stvarna reforma

Ona smatra da to ne podrazumeva da će tih pet evropskih zemalja priznati Kosovo, ali su one sada fleksibilnije u slučajevima kada se zahteva da Kosovo bude deo neke međunarodne organizacije ili konferencije.
Ulrike Lunaček
Ulrike Lunaček

Evroposlanica Lunaček se osvrnula i na unutrašnja politička dešavanja na Kosovu. Ona nije pohvalila izbornu reformu, ocenivši je kao minornu pošto u mnogim tačkama vraća procese unazad.

“Ovo nije stvarna izborna reforma. Ona je jako mala i ne zaslužuje da se zove izborna reforma”, ocenila je Lunaček.

Kosovo kao jedna zona i glasanje sa zatvorenim listama je korišćeno i ranije, podsetila je ona. O najosetljivijem pitanju te reforme, tačnije rezervisanim mestima za manjinske zajednice, Lunaček je kazala da institucije treba da donesu odluku pošto je ustavni mandat za rezervisana mesta istekao.

Ona se nije složila sa konstatacijom pojedinih srpskih medija da je ugroženo predstavljanje Srba u kosovskim institucijama.

“Ustav Kosova garantuje 10 mesta za Srbe, tako da ne stoji da oni gube zastupljenost u Skupštini, a Ustav, takođe, garantuje i mesta za ministre i zamenike ministara”, kazala je Lunaček.

Izvestiteljka EP za Kosovo, Ulrike Lunaček ostaje jako angažovana oko Kosova. Ona je podržala u mnogo slučajeva inicijative da se Kosovo učlani u međunarodne organizacije, dok je ocenjeno da je kao evroposlanica odigrala ključnu ulogu na približavanju države Kosovo unutar Evropskog parlamenta.
XS
SM
MD
LG