Dostupni linkovi

Afere bez reakcije: I poslije "Snimka" snimci


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Osim afere “Snimak” o zloupotrebi državnih resursa zbog koje su u Skupštini Crne Gore bila organizovana kontrolna saslušanja glavnih aktera, a za čije dalje procesuiranje je živo zainteresovan i sam Brisel, javnost je u međuvremenu imala priliku da čuje nove snimke o navodnoj kupovini glasova uoči izbora na Cetinju i Petnjici.Ti slučajevi, međutim, protiču gotovo bez reakcije, naročito pravosuđa, a čini se i da su i reagovanja političkih partija sporadična.

Da li se crnogorski građani polako navikavaju na afere i postaju neosjetljivi na te slučajeve?

Podgorički dnevnik “Dan” objavio je najnoviji audio snimak koji navodno dokazuje kupovinu glasova na izborima u novoosnovanoj opštini Petnjica.
Na snimku postovljenom na You tube čuje se kako Mejo Duraković iz Petnjice razgovara sa nepoznatim osobama o kupovini glasova, odnosno o tome da je isplaćivao 30 eura prije, a 30 poslije glasanja.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00
Direktan link



Nekoliko dana prije izbora na Cetinju obilježila je afera o navodnoj kupovini glasova u režiji vladajuće Demokratske partije socijalista. Glavni akteri su bili Cetinjanin Zoran Jovićević i funkcionerka cetinjskog DPS-a i savjetnica u Upravi prihoda Rajka Kasom koja Jovićeviću navodno nudi 100 eura kao “mali znak pažnje”.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00
Direktan link



U najnovijem slučaju navodne kupovine glasova u Petnjici i DPS i SDP tvrde da glavni akter tog posla Mejo Duraković nije njihov član. I pored više poziva iz Bošnjačke stranke nijesmo dobili informaciju da li se radi o njihovom članu. Možda će na kraju ispasti da je Duraković kupovao glasove na svoju ruku kako je nedavno i cetinjska DPS vrhuška pokušala da objasni i slučaj navodne kupovine glasova u kojem je učestvovala njihova funkcionerka Rajka Kasom.

,,Ona je mogla samo da postupi po svojoj savjesti a nikako nije to uradila po bilo čijem nalogu ili nekoj partijskoj aktivnosti”, rekao je šef cetinjskog DPS- a Jovan Martinović.

Kako god da bilo, ostaje pitanje zašto u slučajevima navodne kupovine glasova na Cetinju i Petnjici do danas tužilaštvo nije reagovalo i da li je ono što je javnost čula dovoljno za pokretanje istrage?

To smo pitali pravnika i bivšeg ministra pravde Dragana Šoća:“Tužilaštvo ima razloga da to pokrene ali sve zavisi od njih. Ako oni tu nađu da ima elemenata krivičnog gonjenja to je to, a ako ne nađu onda ni sud ne može da reaguje. Da li tu ima elemenata na neki način politički neprimjerenog ponašanja, ja nemam nikakvu dilemu. Ali da li ima nekih elemenata bića nekog krivičnog djela to bi sada trebalo da se provjerava u svakom pojedinačnom slučaju.”

Afera za aferom

Boris Raonić iz Građanske alijanse kaže da afere koje promiču jedna za drugom bez adekvatne kazne za političke partije koje su glavni akteri, samo pokazuju da u Crnoj Gori nema javnog mnjenja koje bi takvo ponašanje sankcionisalo na izborima.

“Bukvalno se u Crnoj Gori događa da jedna afera zasjeni drugu i da dolaskom nove svi zaboravljaju na prethodnu aferu. To je zato što pravosuđe svoj posao ne radi kako treba ali ni političari ne nalaze pravo rješenje za te probleme. Zato dolazi i do apsurdne situacije da umjesto da ovakve afere promijene političke tokove u Crnoj Gori, građani postaju skeptici da može bilo šta da se mijenja jer vide da nema kazne za one za koje postoje dokazi da su počinili neka nipočinstva. Tada i građani dolaze u neku depresivnu poziciju i nijesu spremni da se bore za bilo šta.”

Kako građani Crne Gore reaguju na afere, možda je najslikovitije objasnio bivši ministar pravde Dragan Šoć:

Dragan Šoć
Dragan Šoć
,,Iz rezultata izbora vidimo kako to građani tretiraju. Ja neću sada da krivim građane, ali u svakoj zreloj zemlji bi takvo ponašanje bilo politički kažnjeno. Očigledno da u Crnoj Gori građani to smatraju primjerenim ponašanjem i to politički ne kažnjavaju.”

Za razliku od navodne kupovine glasova u dva crnogorska grada uoči nedjeljnih lokalnih izbora, velika afera “Snimak” i dalje zaokuplja pažnju i domaće ali i međunarodne javnosti.

Bez obzira što Brisel u posljednjem izvještaju o napretku Crne Gore, zahtijevao sudski i politički epilog afere „Snimak”, događaji se kreću u pravcu u kojem se vjerovatno još dugo neće zasigurno znati – da li je vladajuća Demokratska partija socijalista zloupotrebljavala državne resurse u cilju osvajanja povoljnog izbornog rezultata na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima.

Anketni odbor Skupštine Crne Gore koji je trebalo da utvrdi političku odgovornost funkcionera DPS-a u ovoj aferi nije ništa utvrdio, a državno tužilaštvo je procjenilo da u objavljenim snimcima u kojima su pojedini funkcioner DPS-a govorili o korišćenju državnih resursa tokom izbora, nema elemenata za istraživanje.
XS
SM
MD
LG